Zupa curry z kurczakiem

Zupa curry z kurczakiem to aromatyczne danie inspirowane kuchnią indyjską. Wykorzystuje ona bogactwo smaków, takich jak curry, kurkuma i czerwony pieprz chilli, aby nadać zupie głębi i ciepła. Dodatek mleka kokosowego wprowadza kremową teksturę, która doskonale komponuje się z soczystymi kawałkami kurczaka i chrupiącymi warzywami. Zupa curry z kurczakiem to doskonałe danie na każdą porę roku – jest wystarczająco lekka na ciepłe miesiące, a jednocześnie dostarcza komfortowego ciepła na chłodniejsze dni. To danie, które z pewnością zadowoli miłośników kuchni indyjskiej, jak również tych, którzy szukają czegoś innego na obiad lub kolację.

Informacje o posiłkuInformacje odżywcze na porcję
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Łączny czas: 1 godzina
Kalorie: 350kcal
Białko: 25g
Węglowodany: 30g
Tłuszcz: 12g

Składniki do przygotowania zupy carry

Sposób przygotowania zupy

  1. Na średnim ogniu rozgrzej olej kokosowy w dużym garnku. Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż, aż będzie dobrze zrumieniony. Wyjmij kurczaka z garnka i odłóż na bok.
  2. Do tego samego garnka, dodaj posiekaną cebulę, czosnek, curry, kurkumę i czerwony pieprz chilli. Smaż przez około 2-3 minuty, aż aromaty zaczynają się wydobywać.
  3. Dodaj bulion z kurczaka, mleko kokosowe, marchewki i paprykę. Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  4. Dodaj wcześniej usmażonego kurczaka do garnka i gotuj przez kolejne 10 minut, aż kurczak będzie gotowy.
  5. Dopraw solą do smaku, podawaj na gorąco, posypane świeżą kolendrą.

Dodatkowe uwagi

Zobacz również:  Polędwiczki po tajsku