Jeśli masz już dość tradycyjnych dań, takich jak zupa ogórkowa czy rosół i szukasz inspiracji kulinarnych, a jednocześnie nie masz czasu na przygotowanie bardziej skomplikowanych potraw, trafiłeś idealnie. Zupa z krewetkami to pyszna, ostro-słodka zupa, która jest idealnym pomysłem na szybki i pożywny obiad dla całej rodziny. Ta orienalna zupa tajska sprawdzi się również podczas kolacji z partnerem czy lunchu ze znajomymi.

Składniki

Czas przygotowania: 40 minut

Tajska zupa z krewetkami – sposób przygotowania

Krewetki oczyszczamy. Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju i podgrzewamy. Następnie wrzucamy następujące składniki: czosnek, drobno pokrojoną cebulę, pastę curry. Lekko podsmażamy. Cały czas mieszając, dodamey kilka łyżek mleka kokosowego i drobno posiekaną trawę cytrynową.

Grzyby mun lub pieczarki kroimy w drobne kawałeczki. Paprykę i marchew w słupki. Następnie dorzucamy wszystko do garnka i mieszamy z pozostałymi składnikami.

Orientalna zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym

Gdy już bulion zagotuje się, wrzucamy krewetki. Do nich dodajemy sos rybny, sos sojowy, posiekaną papryczkę chili, sok z limonki, imbir oraz dodatkową porcję pasty curry. Gotujemy całość przez następne kilka minut. Jeśli tajska zupa z krewetkami jest zbyt gęsta, dodajemy jeszcze mleczko kokosowe. Na koniec dobra będzie świeża kolendra, która doda daniu orzeźwiającego smaku. Można całość skropić również dodatkowym sokiem z limonki.

Pikantna zupa i krewetki – co dodatkowo?

Idealnym dodatkiem do zupy tajskiej będzie makaron. Warto jednak postawić na produkt charakterystyczny dla kuchni Tajlandii – makaron ryżowy. Dobrze wkomponuje się on w smak dania. Opcjonalnie można użyć ryżu, jednak jest to nieco gorszy wybór.