Zupa wonton składa się z dwóch ważnych elementów: wypełnionych mięsem wieprzowym wontonów i bogatego w smaku bulionu/rosołu z kurczaka. Przepis nie jest skomplikowany, bowiem nie wymaga dużej ilości składników. Poza wontonami i rosołem, potrzebne są: kapusta, zielona cebulka, sól i pieprz do smaku. Rosół i wontony gotuje się (nie trzeba niczego smażyć), bowiem wszystkie składniki wkładamy do garnka.
Składniki:
- Woda do gotowania wontonów
- 24 nadziewane pierożki wonton (oryginalnie nadzieniem jest mięso wieprzowe)
- 6 filiżanek rosołu z kurczaka lub bulionu
- ½ szklanki poszatkowanej kapusty napa
- Sól i pieprz, do smaku
- 1 zielona cebulka, cienko pokrojona
Doprowadź wodę w dużym garnku do wrzenia. Dodaj pierożki wonton, upewniając się, że jest wystarczająco dużo miejsca, aby mogły się swobodnie poruszać. Gotuj przez co najmniej 5 minut, aż wontony uniosą się do góry, a nadzienie będzie ugotowane. Wontony należy wyjąć z garnka za pomocą łyżki cedzakowej.
Doprowadzić do wrzenia bulionu z kurczaka. Dodać kapustę i gotować do miękkości. Doprawić rosół solą i pieprzem. Dodać ugotowane wontony i ponownie doprowadzić wonton zupę do wrzenia. Zdjąć garnek z ognia i dodać zieloną cebulkę. Przy podawaniu, na każdą osobę przypada 6 wontonów.
Zupa won ton sekrety smaku
Co sprawia, że chińskie jedzenie jest tak wyjątkowe? To nie egzotyczne warzywa i przyprawy – wykwalifikowany kucharz może przygotować posiłek, który uosabia to, co najlepsze w chińskiej kuchni, używając tylko rodzimych składników. Nie chodzi też o sprzęt. Wiele smacznych stir-fries narodziło się na patelni zamiast w woku. Prawdziwy sekret chińskiej kuchni leży w harmonijnym łączeniu smaków, tekstur i kolorów. Przykładowo słodko-kwaśne smaki ładnie się równoważą, a czerwonawy sos stanowi miły kontrast dla ananasa i papryki greenbell. Ta cecha nie ogranicza się jedynie do dań głównych. Tę samą satysfakcjonującą równowagę można znaleźć w wielu chińskich daniach, takich jak zupa wonton, gdzie wypełnione wieprzowiną wontony pływają w bogatym bulionie. Poza oczywistą korzyścią dla twojego portfela, jest to często zdrowsze jedzenie niż te w restauracji, ponieważ kontrolujesz ilość tłuszczu i kalorii. Poza tym możesz pozwolić sobie na własną kreatywność, dostosowując przepis, aby dodać ulubione przyprawy lub sezonowe lokalne składniki. Gotowanie chińskiego jedzenia w domu pozwala również na modyfikację przepisu np. zupy wonton, aby dopasować go do gustów rodziny
Piotr to pasjonat kulinarny z duszą podróżnika. W wieku 26 lat ma już na swoim koncie wiele przepisów z różnych zakątków świata. Jego życiowym celem jest odwiedzenie wszystkich azjatyckich stolic, by smakować ich lokalnych przysmaków. Po godzinach planuje ślub ze swoją narzeczoną, z którą dzieli miłość do egzotycznych przygód.