Masz dość tradycyjnych zup w swoim domu, takich jak rosół, zupa ogórkowa czy zupa pomidorowa, które zazwyczaj goszczą na twoim stole? Przychodzę z rozwiązaniem idealnym – postaw na azjatyckie smaki. Przedstawiam pyszny przepis na szybką zupę dla całej rodziny, która wprowadzi odrobinę świeżości do twojej kuchnii. Tajska zupa jest jednym z charaktrystycznych dań w Tajlanlandii. Możemy przyrządzić ją z krewetkami lub z kurczakiem.
Jeśli nie przepadasz za owocami morza, zdecyduj się na kurczaka. Zupa tajska z kurczakiem to danie z jednej strony bliższe naszym kubkom smakowym niż z krewetkami, z drugiej – wciąż posiada charakterystyczny, orientalny smak.
Składniki
- pierś z kurczaka
- 2 łyżeczki pasty curry
- sok z limonki
- 1 łyżeczka chili
- ząbek czosnku
- świeża kolendra
- sos sojowy
- pasta curry
- mleko kokosowe
- sos rybny
- makaron ryżowy lub ryż jaśminowy
- olej
- 200 g pieczarek
- 1 papryka
- cebula
- 1 marchewka
- sól, pieprz
Czas przygotowania: około 30 minut
Jak zrobić tajską zupę z kurczakiem? Sposób przygotowania
Jeśli decydujesz się na wariant z kurczakiem, kup piersi kurczaka. Następnie pokrój je w drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej. Dodaj imbir, trawę cytrynową i czosnek siekamy, następnie również wrzucamy do garnka razem z łyżeczką pasty curry. Doprawiamy do smaku chili, solą i pieprzem.
Cebulę siekamy, marchewkę i paprykę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Dodajemy do dania mleczko kokosowe. Całość mieszamy i gotujemy przez kolejne kilka minut. Bulion z mleka kokosowego i warzyw już prawie gotowy. Wrzucamy do niego kurczaka i gotujemy.
Czym doprawić zupę tajską?
Pyszna zupa tajska z kurczakiem nie powstanie bez innych, charakterystycznych dla kuchni tajskiej produktów. Dlatego, gotując zupę na małym ogniu, dopraw ją do smaku sosem sojowym, sosem rybnym i szczyptą posiekanej świeżej kolendry. Możesz dodać również pastę curry. Dzięki temu powstanie pyszne danie dla osób, które fascynuje kuchnia oreintalna.
Dodaj makaron i zupa tajska z kurczakiem gotowa!
Ostatnim krokiem do powstania pysznej zupy tajskiej jest dodanie makaronu ryżowego. Możesz postawić również na ryż, jednak zupa tajska z makaronem ryżowym jest popularniejszym rozwiązaniem.
Nie gotuj go osobno. Wrzuć do garnka. Co chwilę mieszajac, sprawdzaj, czy jest miękki. Po kilku minutach wyłącz. Jeśli wciąż smak ci nie odpowiada, dodaj sos sojowy lub odrobinę sosu rybnego.
I to wszystko! Zupa tajska gotowa. Wprowadziłaś do swojej kuchni odrobinę orientalnych smaków. Smacznego!
Piotr to pasjonat kulinarny z duszą podróżnika. W wieku 26 lat ma już na swoim koncie wiele przepisów z różnych zakątków świata. Jego życiowym celem jest odwiedzenie wszystkich azjatyckich stolic, by smakować ich lokalnych przysmaków. Po godzinach planuje ślub ze swoją narzeczoną, z którą dzieli miłość do egzotycznych przygód.