Niezwykłym, ostro-słodkim smakiem, kuchni tajskiej charakteryzują się wszystkie dania Tajlandii – obiady, zupy, sałatki, ciasta. Jednym z pomysłów na tajski obiad dla całej rodziny mogą być żeberka po tajsku, połączenie soczystego mięsa z curry, mielkiem kokosowym oraz kilkoma innymi składnikami.

Składniki

Czas przygotowania/pieczenia: 30 minut/4 godziny

Żeberka po tajsku – sposób przygotowania

Najpierw przygotuj marynatę. Należy czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na drobnych oczkach, oba składniki wrzucić do miseczki. Następnie dodać sos sojowy, olej sezamowy, posiekaną papryczkę chili oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Mięso umyj, osusz i pokój na kawałki. Następnie należy oprószyć solą i pieprzem. Zalać marynatą i postawić do lodówki na minimum 15 minut.

Żeberka wieprzowe – pieczenie

Zamarynowane żeberka umieścić w naczyniu żaroodpornym. Wrzucić do nich posiekane szalotki i czosnek. Dodać mleko kokosowe, sos sojowy i curry. Wymieszać składniki dania. Następnie, gdy mięso z powstałym sosem pieczeniowym chwilę poleżą, przykryć naczynie pokrywką.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Następnie do piekarnika włożyć żeberka. Piec aż mięso będzie miękkie. W zależności od piekarnika może to być od 3,5 do 4 godzin.

Z czym podawać żeberka po tajsku?

Żeberka po tajsku są daniem, które pasuje do wielu dodatków. Możesz po upieczeniu podawać np. z ryżem jaśminowym czy makaronem ryżowym. Dobra będzie również kasza kuskus. Do żeberek możesz dodać też sałatkę tajską. Idealnie pasuje ona do tego dania. Jednak równie dobrze sprawdzi się mizeria z jogurtem naturalnym