Wołowina po tajsku to jedno z podstawowych dań, w jakich specjalizuje się kuchnia tajska. Tym, co charakteryzuje ten posiłek jest szybkość i łatwość przyrządzenia oraz składniki, które dostępne są w każdym domu. Wołowinę można przygotować na wiele różnych sposobów. Osoby lubiące pikantne dania z pewnością przypadnie do gustu wołowina po tajsku na ostro. Jednak można przyrządzić również łagodniejszą wersję.
Składniki
- wołowina
- olej sezamowy
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 1 papryka
- 200 g pieczarek
- starty imbir
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- ewentualnie: trawa cytrynowa, pasta curry
- ryż jaśminowy (lub makaron)
Jak przyrządzić polędwicę wołową?
Najważniejsze jest, by wołowinę pokroić w cienkie plasterki. Dzięki temu szybciej się podsmarzy się. W woku rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim 2 ząbki czosnku. Następnie dodajemy mięso. Czały czas mieszając, czekamy aż mięso się zarumieni.
Na drugiej patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę, pokrojoną w cienkie paski paprykę oraz w drobne paseczki pieczarki. Dodajemy starty imbir oraz sól. Gdy warzywa staną się miękkie, dodajemy je do mięsa. Wlewamy po 2 łyżki sosu sojowego, sosu rybnego oraz sosu ostrygowego.
Wołowina po tajsku na ostro
Jeśli chcesz, by danie było ostrzejrze, zdecyduj się na inny wariant sosu. Na drugiej patelni podsmaż cebulę z trawą cytrynową, imbirem, pastą curry, cukrem oraz przyprawami. Zamiast zwykłego oleju możesz użyć oleju sezamowego, który nada daniu nowego, lekko orzechowego smaku. Dodawaj krok po kroku składniki, które wymienione są wyżej. Na koniec jednak wlej mleko kokosowe. Te produkty sprawią, że twoje danie z wołowiną nabierze niepowtarzalnego smaku.
Z czym podać wołowinę po tajsku?
Wołowina po tajsku idealnie komponuje się z ryżem jaśminowym. Ryż ten jest, podobnie jak olej sezamowy, ma lekko orzechowy i delikatnie słodkawy smak. Dzięki temu jest dobrym dodatkiem do wołowiny.
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z intrukcją na opakowaniu. Następnie nakładamy go na talerz wraz z wołowiną. Na koniec, jeśli danie jest za mało ostre, możesz doprawić je pastą curry. Zamiast ryżu, możesz zdecydowac się również na makaron. On także jest świetnym dodatkiem do mięsa. Jeśli chcesz, ugotuj go z dodatkiem łyżki oleju sezamowego. Dzięki temu nabierze charaktrystycznego posmaku.
Wołowina po tajsku – własne kombinacje
Warto tworzyć także swoje własne przepisy kulinarne. Wołowina po tajsku doskonale łączy się z wieloma warzywami. Kombinuj i dobieraj jakie chcesz składniki. A dodając do nich charakterystyczne rzeczy, takie jak sos sojowy czy imbir i skraplając wszystko olejem sezamowym, można stworzyć coś nowego i jednocześnie smacznego, co na stałe zagości w naszej kuchni.
Piotr to pasjonat kulinarny z duszą podróżnika. W wieku 26 lat ma już na swoim koncie wiele przepisów z różnych zakątków świata. Jego życiowym celem jest odwiedzenie wszystkich azjatyckich stolic, by smakować ich lokalnych przysmaków. Po godzinach planuje ślub ze swoją narzeczoną, z którą dzieli miłość do egzotycznych przygód.