Wieprzowina po tajsku to pomysł na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny. Jest to również danie, które można podać podczas wielu uroczystości rodzinnych czy spotkań z przyjaciółmi. Kuchnia tajska charakteryzuje się kilkoma konkretnymi składnikami. Nie zabraknie ich również w tym posiłku. Co jednak jest istotne, są to składniki łatwo dostępne i tanie. Ponadto można dobierać je w wielu różnych kombinacjach, w zależności od tego, co się lubi.
Składniki
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- sos sojowy
- chili
- curry
- olej sezaomwy
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- starty imbir
- 1 papryka
- 200 g pieczarek
- 1 marchew
- pomidorki koktajlowe lub zwykłe pomidory
- ryż jaśminowy (lub makaron)
Jak zrobić wieprzowinę po tajlandzku?
By stworzyć dobre danie po tajsku wieprzowina powinna być odpowiednio wybrana. Mięso wieprzowe musi być miękkie i świeże. Tylko dzięki temu będzie możliwość, by powstało pyszne danie. Najlepsza będzie polędwiczka wieprzowa.
Wieprzowinę musimy pokroić w cienkie plastry. W szerokim garnku zagotuj wodę z solą. Każdy z plastrów po kolei wkładaj do wrzącej wody. Nie gotuj ich jednak, a jedynie sparz i od raz przełóż do naczynia obok. Jeżeli chcesz, by mięso miało intensywniejszy smak, dzień wcześniej nasmaruj je sosem sojowym oraz odrobiną chili. By uzyskać ostrzejszy smak, dodaj również curry. Jest to przyprawa, która nawet w niewielkich ilościach całkowicie zmienia potrawy. Następnie zostaw tak zamarynowaną wieprzowinę w lodówce na noc.
Mięso wieprzowe – jak przyrządzić i jakie warzywa dodać
By stworzyć to jedno z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej należy zrobić również sos, składający się z warzyw oraz sosu sojowego. Warzywa są istotnym elementem dania i sprawiają, że smakuje ono w dany sposób, dlatego warto chwilę zastanowić się nad ich doborem.
W woku lub na patelni rozgrzej olej sezamowy. Dodaj posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę oraz starty imbir. Smaż całość na wolnym ogniu. Dorzuć mięso i poczekaj aż polędwiczka wieprzowa się zarumieni.
Jakie inne składniki do wieprzowiny?
Wieprzowina po tajsku idealnie zgrywa się z wieloma warzywami, zwłaszcza z papryką, pieczarkami (lub innymi grzybami, np. mun), marchwią i porem, dlatego pokrój te produkty w drobne paski i dodaj na patelnię. Następnie przypraw curry, pieprzem oraz chili. Dodaj do dania również imbir oraz pomidorki koktajlowe lub zwykłe pomidory. Całość należy gotować aż stanie się miękka, a sam sos zgęstnieje. Dla smaku możesz dodać również cukier (pół łyżeczki).
Wieprzowina po tajsku – co podać do potrawy?
Gdy już mamy sos gotowy, warto zastanowić się, z czym podać wieprzowinę. Jedną z pierwszych myśli będzie oczywiście ryż. Warto jednak zastanowić się nad jego odpowiednim rodzajem. Dla kuchni tajskiej charakterystyczny jest ryż jaśminowy, dlatego podanie z nim wieprzowiny wydaje się wyborem idealnych. Nie jest on jednak jedynym spośród składników, z którym do danie będzie smaczne. Równie dobrze mięso można podać z makaronem, zwykłym bądź ryżowym. Ta kombinacja również będzie odznaczała się niepowtarzalnym smakiem.
Dzięki połączeniu z ryżem oraz warzywami wieprzowina jest daniem, na które warto zwrócić uwagę podczas szukania pomysłu na obiad. Jest szybka i prosta w przygotowaniu i jednocześnie przepyszna. Podczas jej przyrządzania zaś nie ptrzeba ściśle trzymać się reguł. Możesz wymyślać własne podobne przepisy lub całkowicie nowe kombinacje, a na pewno wyjdzie z tego dobry posiłek w stylu tajskim.
Piotr to pasjonat kulinarny z duszą podróżnika. W wieku 26 lat ma już na swoim koncie wiele przepisów z różnych zakątków świata. Jego życiowym celem jest odwiedzenie wszystkich azjatyckich stolic, by smakować ich lokalnych przysmaków. Po godzinach planuje ślub ze swoją narzeczoną, z którą dzieli miłość do egzotycznych przygód.