Dania z tofu to pomysł na szybki i przepyszny obiad dla całej rodziny. Jest to danie, które przypadnie do gustu miłośnikom ostro-słodkich smaków. Ponadto jest to przepis wegatariański, co może okazać się dodatkowym atutem. Jest to po prostu proste danie, które wygląda apetycznie i jest pyszne. Śmiało możesz dodać je do swojego menu.
Składniki
- 350 g tofu
- olej sezamowy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryka
- pasta curry
- 2 papryczki chili
- sok z limonki
- sos sojowy
- sos rybny
- opcjonalnie: mleczko kokosowe, brokuł
- świerza kolendra
- pieprz, sól
- imbir
Tofu i tajskie curry – połączenie idealne
Tajemnicą nieziemskiego smaku tajskiego tofu jest sos, dlatego warto rozpocząć od jego przygotowania. Na dużej patelni z rozgrzanym olejem sezamowym podsmaż pokrojoną w plasterki cebulę, posiekany czosnek, starty imbir i smaż przez chwilę. Pamiętaj, że danie to możesz smażyć również na woku.
Czym doprawić posiłek?
Następnie dodaj pastę curry, posiekane papryczki chili, odrobinę soku z limonki, sos sojowy i sos rybny. Paprykę pokrój w paski i również wrzuć ją na patelnię. Jeśli lubisz mleczko kokosowe, tutaj także możesz go użyć. Nie jest jednak koniecznie. Dokładnie wymieszaj składniki sosu.
Tajskie curry z tofu będzie miało idealny smak jeśli dodam świeżej kolendry. Wiem, że dzięki niej zyska lekko cytrusowy aromat. Spośród innych warzyw możesz zdecydować się na podsmażenie i dodanie różyczek brokułów. Jeśli danie jest byt łagodne, dodaj więcej curry. Przypraw pieprzem i solą.
Tajskie curry z tofu – jakie dodatki?
Tofu z curry i warzywami to jedenie, które będzie idealnie zgrywało się zarówno z makaronem (pad thai), jak i ryżem. Warto jednak zdecydować się na produkty charakterystyczne dla kuchni tajskiej. Jeśli makaron, to tylko ryżowy. Podobnie z ryżem. Polecam ryż jaśminowy, który smakuje w specyficzny, lekko orzechowy sposób.
Dodatkowo na talerz z posiłkiem możesz dołożyć sałatkę z pomidorów, ogórków, oliwy i ziół. Będzie idealnie komponowała się z daniem.
Jakie inne danie po tajsku?
Oczywiście zawsze możesz zdecydować się na inne danie po tajsku niż tofu. Zamiast niego możesz zrobić kurczaka czy krewetki. Potrawy te będą równie przepyszne, jednak pamiętaj, że jeśli dodasz mięso, nie będzie to już danie wegetariańskie.
Tajskie curry z tofu gotowe. Jest naprawde pycha. Życzę smacznego!
Piotr to pasjonat kulinarny z duszą podróżnika. W wieku 26 lat ma już na swoim koncie wiele przepisów z różnych zakątków świata. Jego życiowym celem jest odwiedzenie wszystkich azjatyckich stolic, by smakować ich lokalnych przysmaków. Po godzinach planuje ślub ze swoją narzeczoną, z którą dzieli miłość do egzotycznych przygód.