Kuchnia tajska staje się coraz popularniejsza. Ludzie nie tylko decydują się na chodzenie do tajskich restauracji, lecz również na przyrządenie dań pochodzących prosto z Tajlandii w domu.

Jednym z pysznych pomysłów na obiad czy drugie śniadanie jest tajskie curry. Składa się ono z warzyw przyrządzonych z charakterystycznymi dla kuchni tajskiej składnikami, na przykład mlekiem kokosowym czy pastą curry oraz kurczaka lub zamiennika (tofu, krewetek, wołowiny, ryby). Można podać je z ryżem lub makaronem.

Składniki

Czas przygotowania: 15 minut

Jakie warzywa do tajskiego curry?

Papryczkę chili pokroić w drobną kostkę, fasolkę szparagową na małe kawałki, cebulę w piórka. Jeśli chcesz, możesz dodać trochę papryki pokrojonej w paski.

Na patelni lub na woku rozgrzej olej. Dodaj starty imbir, kurkumę, czosnek, curry i odrobinę pasty curry. W zależności od pożądanej ostrości, istnieją trzy rodzaje past. Najostrzejsza jest zielona pasta curry. Na drugim miejscu można postawić czerwoną pastę curry. Ostatnia jest żółta pasta curry z dodatkiem kurkumy. Wbierz tę która ci najbardziej odpowiada. Możesz całość doprawić solą.

Z czym zrobić tajskie curry?

Najbardziej standardowym dodatkiem jest kurczak. Mięso pokroić w kostkę. Wrzuć na patelnię i smaż przez kilka minut aż mięso zmieni kolor. Następnie dodaj puszkę mleka kokosowego i sos rybny. Opcjonalnie do smaku możesz dosypać odrobinę tajskiej bazylii oraz drobno posiekaną trawę cytrynową. Doda ona do dania niezwykły, cytrynowo-imbirowy aromat.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dorzucamy warzywa. Smażymy na małym ogniu przez około 10 minut. Dodajemy przyprawy (pieprz, sól) oraz posiekaną kolendrę. Można przyprawić także sokiem z limonki. Tajskie curry gotowe!

Zobacz również:  Curry z kalafiora. Przepis krok po kroku

Tajskie curry – czy dobierać jakieś dodatki?

Danie idealnie komponuje się z ryżem jaśminowym. Nie jest to jednak jedyny dodatek, którego możesz użyć. Ryż możesz zastąpić makaronem lub kaszą.