Tajski makaron to pomysł na pyszny obiad, który zachwyci twoje kubki smakowe. Danie to obfituje w inne składniki, niż zazwyczaj używane, a jednocześnie są to składniki, które kupisz w każdym sklepie. Dlatego nie wahaj się ani chwili. Czytaj przepis i weź się za przyrządzanie posiłku, który posmakuje wszystkim domownikom, a poziom trudności jego zrobienia jest niezwykle niski.

Składniki

Czas przygotowania: 30 minut

Jak zrobić makaron po tajsku z kurczakiem?

Na patelnię lub wok wlej olej sezamowy. Dodaj starty imbir oraz czosnek. Mięso, najlepiej filet z piersi kurczaka (może być również tofu, wołowina czy krewetki), pokrój w kostkę. Cały czas mieszając zawartość patelni, wrzuć na kurczaka. Pamiętaj, by obsmażyć go z każdej strony. Dopraw pieprzem i solą.

Następnie przygotuj sos. W miseczce dokładnie wymieszaj składniki sosu – sos sojowy, sos rybny, sos ostrygowy i ocet ryżowy. Wlej na patelnię. Dla smaku dodaj odrobinę mleczka kokosowego. Marchewkę i paprykę należy pokroić w słupki. Smaż przez następne kilka minut.

Jaki makaron do pad thai?

Wybór makaronu do dania jest prosty – postaw na makaron ryżowy. Jego smak i konsystencja idealnie będą pasowały do dania. Makaron ugotuj zgodnie instrukcją w przepisie na opakowaniu. Pamiętaj, na koniec makaron przelej zimną wodą, by nie sklejał się. Odcedzony makaron wyłóż na talerz i dodaj kurczaka z warzywami. Najlepiej podawać na ciepło, ma wtedy najlepszy smak.

Makaron po tajsku – wybór dodatków zależy od ciebie

Pamietaj jednak, że nie musisz w stu procentach stosować się do przeczytanych przepisów. W kuchni tajskiej masz dużą dowolność. Możesz kombinować z warzywami i makaronami. Zamiast ryżowego, postaw na spaghetti. Jeśli nie lubisz papryki, zastąp ją pomidorem. Jeśli uważasz, że kurczak nie jest odpowiednim wyborem, postaw na indyka, tofu czy wieprzowinę.

Zobacz również:  Dorsz po tajsku

Możesz dodać również większą ilość sosu sojowego czy przyprawić całość sezamem. Zrób na obiad danie, które rzeczywiście ci posmakuje!