
Tajski makaron to pomysł na pyszny obiad, który zachwyci twoje kubki smakowe. Danie to obfituje w inne składniki, niż zazwyczaj używane, a jednocześnie są to składniki, które kupisz w każdym sklepie. Dlatego nie wahaj się ani chwili. Czytaj przepis i weź się za przyrządzanie posiłku, który posmakuje wszystkim domownikom, a poziom trudności jego zrobienia jest niezwykle niski.
Składniki
- 400 g makaronu ryżowego (lub inny rodzaj makaronu)
- olej lub oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 400 g piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 1 papryka
- 1 marchew
- opcjonalnie: mleko kokosowe, sos sojowy, kilka łyżek octu, cukier, starty imbir, sok z limonki
Czas przygotowania: 30 minut
Jak zrobić makaron po tajsku z kurczakiem?
Na patelnię lub wok wlej olej sezamowy. Dodaj starty imbir oraz czosnek. Mięso, najlepiej filet z piersi kurczaka (może być również tofu, wołowina czy krewetki), pokrój w kostkę. Cały czas mieszając zawartość patelni, wrzuć na kurczaka. Pamiętaj, by obsmażyć go z każdej strony. Dopraw pieprzem i solą.
Następnie przygotuj sos. W miseczce dokładnie wymieszaj składniki sosu – sos sojowy, sos rybny, sos ostrygowy i ocet ryżowy. Wlej na patelnię. Dla smaku dodaj odrobinę mleczka kokosowego. Marchewkę i paprykę należy pokroić w słupki. Smaż przez następne kilka minut.
Jaki makaron do pad thai?
Wybór makaronu do dania jest prosty – postaw na makaron ryżowy. Jego smak i konsystencja idealnie będą pasowały do dania. Makaron ugotuj zgodnie instrukcją w przepisie na opakowaniu. Pamiętaj, na koniec makaron przelej zimną wodą, by nie sklejał się. Odcedzony makaron wyłóż na talerz i dodaj kurczaka z warzywami. Najlepiej podawać na ciepło, ma wtedy najlepszy smak.
Makaron po tajsku – wybór dodatków zależy od ciebie
Pamietaj jednak, że nie musisz w stu procentach stosować się do przeczytanych przepisów. W kuchni tajskiej masz dużą dowolność. Możesz kombinować z warzywami i makaronami. Zamiast ryżowego, postaw na spaghetti. Jeśli nie lubisz papryki, zastąp ją pomidorem. Jeśli uważasz, że kurczak nie jest odpowiednim wyborem, postaw na indyka, tofu czy wieprzowinę.
Możesz dodać również większą ilość sosu sojowego czy przyprawić całość sezamem. Zrób na obiad danie, które rzeczywiście ci posmakuje!

Piotr to pasjonat kulinarny z duszą podróżnika. W wieku 26 lat ma już na swoim koncie wiele przepisów z różnych zakątków świata. Jego życiowym celem jest odwiedzenie wszystkich azjatyckich stolic, by smakować ich lokalnych przysmaków. Po godzinach planuje ślub ze swoją narzeczoną, z którą dzieli miłość do egzotycznych przygód.