Tajska kuchnia potrafi zaskoczyć, oferuje bowiem wiele wspaniałych dań na różne okazje. Jedynm z nich jest tajska sałatka z ogórka, która zachwyca połaczeniem ostrego i słodkiego smaku. Ponadto jest prosta do zrobienia.

Składniki

Czas przygotowania: 15 minut

Ogórek po tajsku – jak przygotować?

Ogórka nie obieramy. Dobrze go myjemy. Następnie kroimy w cienkie plasterki. Możemy zrobić to za pomocą obieraczki, dzięki temu uzyskamy ciekawy efekt. Pokrojony ogórek należy wrzucić do dużej miski. Następnie czas zająć się składnikami sosu.

Do małej miseczki wlewamy sos sojowy, miód, sok z limonki, ocet ryżowy, imbir, ząbek czosnku posiekany, garść liści kolendry. Składniki sosu wlewamy do kawałków ogórków i w misce mieszamy pokrojony ogórek sosem. Całość polewamy sosem rybnym.

Tajska sałatka – co dodać do ogórka?

Na suchej patelni prażymy graść orzeszków ziemnych. Następnie studzimy. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Oba składniki wrzucamy do sałatki. Dokładnie mieszamy.

Kuchnia tajska słynie z dań typu curry, dlatego tajska sałatka z ogórka również powinna zawierać choć odrobinę tej przyprawy. Idealnym dodatkiem będzie również drobno posiekana czerwona papryczka chilli. Dzięki temu sałatkę będą charakteryzowały niezwykłe, orientalne smaki.

I to tyle! W kilkanaście minut powstała smaczna sałatka z ogórka o azjatyckim smaku.

Zobacz również:  Łosoś po tajsku