Tajska kuchnia potrafi zaskoczyć, oferuje bowiem wiele wspaniałych dań na różne okazje. Jedynm z nich jest tajska sałatka z ogórka, która zachwyca połaczeniem ostrego i słodkiego smaku. Ponadto jest prosta do zrobienia.
Składniki
- 1 ogórek wężowy lub 5 gruntowych
- sos sojowy
- miód
- sok z limonki
- ocet ryżowy
- imbir
- 1 ząbek czosnku
- papryka
- orzeszki ziemne
- curry
- 1 czerwona papryczka chilli
Czas przygotowania: 15 minut
Ogórek po tajsku – jak przygotować?
Ogórka nie obieramy. Dobrze go myjemy. Następnie kroimy w cienkie plasterki. Możemy zrobić to za pomocą obieraczki, dzięki temu uzyskamy ciekawy efekt. Pokrojony ogórek należy wrzucić do dużej miski. Następnie czas zająć się składnikami sosu.
Do małej miseczki wlewamy sos sojowy, miód, sok z limonki, ocet ryżowy, imbir, ząbek czosnku posiekany, garść liści kolendry. Składniki sosu wlewamy do kawałków ogórków i w misce mieszamy pokrojony ogórek sosem. Całość polewamy sosem rybnym.
Tajska sałatka – co dodać do ogórka?
Na suchej patelni prażymy graść orzeszków ziemnych. Następnie studzimy. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Oba składniki wrzucamy do sałatki. Dokładnie mieszamy.
Kuchnia tajska słynie z dań typu curry, dlatego tajska sałatka z ogórka również powinna zawierać choć odrobinę tej przyprawy. Idealnym dodatkiem będzie również drobno posiekana czerwona papryczka chilli. Dzięki temu sałatkę będą charakteryzowały niezwykłe, orientalne smaki.
I to tyle! W kilkanaście minut powstała smaczna sałatka z ogórka o azjatyckim smaku.
Piotr to pasjonat kulinarny z duszą podróżnika. W wieku 26 lat ma już na swoim koncie wiele przepisów z różnych zakątków świata. Jego życiowym celem jest odwiedzenie wszystkich azjatyckich stolic, by smakować ich lokalnych przysmaków. Po godzinach planuje ślub ze swoją narzeczoną, z którą dzieli miłość do egzotycznych przygód.