Tom Kha to niebywale aromatyczna, kremowa i rozgrzewająca tajska zupa kokosowa. Jeśli jesteście fanami kuchni azjatyckiej, to na pewno wiecie, że wszelkie kokosowe dodatki to podstawa ichniejszego stylu gotowania. Tak jest i tym razem, gdyż bazowym składnikiem Tom Kha jest właśnie mleczko kokosowe. Zupa Tom Kha jest tym, co kuchnia tajska kocha najbardziej, czyli połączeniem ostrości z lekką kwasowością i słodyczą. Wystarczy, że w swojej kuchni będziecie mieli wszystkie potrzebne składniki (lub ich zamienniki), a zupa praktycznie sama zrobi się w mgnieniu oka. Koniecznie spróbujcie tego przepisu na zupę tomkha. Czas przygotowania Tom Kha zupa: ok. 30 minut.
Składniki:
- 0,5 litra wody lub lekkiego bulionu (ważne, aby nie był to typowo polski bulion, ponieważ aromat pietruszki czy selera nie wpisze się w to danie)
- 2 puszki mleczka kokosowego
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 6 cm korzenia galangalu (galangal zastąpić można 4 cm imbiru)
- 3 łodygi świeżej trawy cytrynowej (świeżą trawę cytrynową zastąpić można 3 łyżkami suszonej lub mrożonej)
- 0,5-1 papryczka chili (w zależności od Twoich preferencji ostrości)
- 5 liści limonki kaffir (liście kaffiru zastąpić można 2-3 łyżeczkami startej skórki limonki)
- 2 pomidory
- 2-4 łyżki sosu sojowego
- listki kolendry
- 0,5 łyżeczki soli do smaku
- dodatek do wyboru: pierś z kurczaka, krewetki, boczniaki, tofu naturalne
- 2-4 łyżki soku z limonki
- opcjonalnie: 2 łyżki sosu rybnego
- do podania: ryż
Przygotowanie zupa tom kha:
Na patelni rozgrzać olej (może być kokosowy lub rzepakowy) i podsmażyć na nim posiekaną w piórka cebulę, obrany i drobno prokojony galangal, posiekane chili i czosnek oraz listki limonki kaffir. Łodygi trawy cytrynowej obrać z twardych liści i pokroić na około 2 cm kawałki, następnie dodać je na patelnie do lekkiego przesmażenia
Do garnka wlać wodę lub bulion oraz dwie puszki mleka kokosowego, dodać pokrojone w ósemki pomidory, a następnie podsmażoną zawartość patelni. Całość gotować na małym ogniu przez około 10 minut. W zależności od waszych upodobań smakowych czy żywieniowych do garnka dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, obrane krewetki, porwane na jeden kęs boczniaki i/lub kostkę tofu naturalnego.
Zupę doprawić sosem sojowym, solą, sokiem z limonki i posiekaną kolendrą, opcjonalnie dodać można także 2 łyżki sosu rybnego. Gotować przez 10 minut lub do w pełni ugotowanego kurczaka czy krewetek. Spróbować. W zależności od preferencji dodać więcej chili, soku z limonki czy soli. Jeśli macie ochotę, zaserwujcie ją z ryżem, wtedy będzie bardziej syta. Zajadajcie ze smakiem.
Piotr to pasjonat kulinarny z duszą podróżnika. W wieku 26 lat ma już na swoim koncie wiele przepisów z różnych zakątków świata. Jego życiowym celem jest odwiedzenie wszystkich azjatyckich stolic, by smakować ich lokalnych przysmaków. Po godzinach planuje ślub ze swoją narzeczoną, z którą dzieli miłość do egzotycznych przygód.