zupa tom kha

Tom Kha to niebywale aromatyczna, kremowa i rozgrzewająca tajska zupa kokosowa. Jeśli jesteście fanami kuchni azjatyckiej, to na pewno wiecie, że wszelkie kokosowe dodatki to podstawa ichniejszego stylu gotowania. Tak jest i tym razem, gdyż bazowym składnikiem Tom Kha jest właśnie mleczko kokosowe. Zupa Tom Kha jest tym, co kuchnia tajska kocha najbardziej, czyli połączeniem ostrości z lekką kwasowością i słodyczą. Wystarczy, że w swojej kuchni będziecie mieli wszystkie potrzebne składniki (lub ich zamienniki), a zupa praktycznie sama zrobi się w mgnieniu oka. Koniecznie spróbujcie tego przepisu na zupę tomkha. Czas przygotowania Tom Kha zupa: ok. 30 minut.

Składniki:

Przygotowanie zupa tom kha:

Na patelni rozgrzać olej (może być kokosowy lub rzepakowy) i podsmażyć na nim posiekaną w piórka cebulę, obrany i drobno prokojony galangal, posiekane chili i czosnek oraz listki limonki kaffir. Łodygi trawy cytrynowej obrać z twardych liści i pokroić na około 2 cm kawałki, następnie dodać je na patelnie do lekkiego przesmażenia

Zobacz również:  Przygotowujemy massaman curry

Do garnka wlać wodę lub bulion oraz dwie puszki mleka kokosowego, dodać pokrojone w ósemki pomidory, a następnie podsmażoną zawartość patelni. Całość gotować na małym ogniu przez około 10 minut. W zależności od waszych upodobań smakowych czy żywieniowych do garnka dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, obrane krewetki, porwane na jeden kęs boczniaki i/lub kostkę tofu naturalnego.

Zupę doprawić sosem sojowym, solą, sokiem z limonki i posiekaną kolendrą, opcjonalnie dodać można także 2 łyżki sosu rybnego. Gotować przez 10 minut lub do w pełni ugotowanego kurczaka czy krewetek. Spróbować. W zależności od preferencji dodać więcej chili, soku z limonki czy soli. Jeśli macie ochotę, zaserwujcie ją z ryżem, wtedy będzie bardziej syta. Zajadajcie ze smakiem.