Sos z orzeszków ziemnych to pomysł na doskonały dodatek do wielu potraw, który świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadów, jak i do przekąsek. Robi się go szybko, a produkty do jego wykonania są łatwo dostępne. Ponadto można wykorzystać go w wielu daniach, zarówno kuchni polskiej,

Do czego sos z orzeszków ziemnych?

Sos może być serwowany jako dodatek do wielu rzeczy. Jednym z popularnych pomysłów jest zrobienie go z tajskim kurczakiem. Niektórzy zamiast do kurczaka wolą dodać go do wołowiny, wieprzowiny. Można zjeść go również z daniem z makaronu czy jako samodzielny sos do dań z grila, na przykład szaszłyków. Zastosowanie zależy jedynie od osoby, która ten sos wykonała.

Składniki

Czas przygotowania: 10 minut

Jak się robi sos orzechowy?

Sos z orzeszków ziemnych jest banalnie prosty do wykonania. Można zrobić go zarówno z masła orzechowego, jak i zwykłych orzechów ziemnych. Ponadto jest kilka sposobów na przygotowanie tego dania. Nie musi cię ograniczaś jeden przepis.

Jeśli chcesz użyć całych orzechów, musisz je rozbić w moździeżu, a następnie zmielić w blenderze. Dolej wodę, by masa uzyskała głatszą konsystencję. Masło orzechowe ogtowe. Jeśli chcesz użyć gotowego masła orzechowego, pomiń ten krok.

Jak doprawić sos z orzeszków ziemnych?

Teraz czas na przyprawy. By sos uzyskał niezwykły orientalny smak należy wrzucić do niego posiekany czosnek, pokrojoną w kosteczkę paprykę chilli, olej sezamowy, sok z limonki, mleczko kokosowe. Doprawić sosem sojowym, następnie wszystko ponownie zblendować. Do smaku możesz doprawić cukrem. Sos z orzeszków ziemnych gotowy!

Zobacz również:  Zupa won ton – przepis