Dania tajskie cieszą się ostatnimi czasy coraz większą popularnością. Nie dziwne jest więc, że powstają różne warianty znanych w Polsce dań, nawet jeśli w rzeczywistości powstałe potrawy nie mają nic wspólnego z oryginalną kuchnią tajską. Schab po tajsku – pyszna kombinacja znanego nam dobrze mięsa z ostrymi i słodkimi smakami – jest daniem idealnym na niedzielny obiad.

Składniki

Jak przygotować schab?

Najpierw należy przygotować schab. Mięso pokroić w cienkie kawałki. Na woku lub patelni rozgrzać olej. Dodać proszek curry, odrobinę zielonej pasty curry i imbir. Włożyć kawałki mięsa. Chwilę smażyć. Gdy się ładnie zarumieni dodać pokrojoną cebulę. Podlać woda.

Gdy mięso będzie pół miękkie dodać przyprawy, takie jak sól, pieprz czy bazylia. Następnie dodać kalafiora podzielonego na różyczki, cukinię, paprykę pokrojoną w słupki i posiekaną w półplasterki cebulę. Można zdecydować się również na obgotowane kurki, pokrojone w plasterki.

Jak sprawić, by schab był bardziej orientalny?

Tajskiego smaku daniu można dodać przez pastę curry. Już 1 łyżeczka wystarczy, by zmienić smak dania. Wrzuć również wiórki kokosowe. Jeśli chcesz uzyskać łagodniejszy smak, możesz całość zalać mlekiem kokosowym. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możesz zagęścić go mąką ziemniaczaną rozmieszaną z wodą.

Kotlety schabowe z sosem orienalnym – jakie dobrać dodatki?

Do tajskiego jedzenia pasuje makaron. Sos tajski idealnie zgrywa się z makaronem ryżowym, dalatego warto schab podawać właśnie z tym produktem.

Makaron zagotować według instrukcji na opakowaniu. Dołożyć mięso z sosem i warzywami. Danie gotowe. Smacznego!