Ryż jest jednym z nieodłącznych składników kuchni tajskiej. Można spotkać go jako element wielu potraw w Tajlandii. Jednym z najbardziej znanych dań jest khao pad, czyli smażony ryż po tajsku, którego nierozdzielnym elementem są warzywa. To potrawa, która zachwyca kubki smakowe miłośników słodko-ostrego smaku. Ponadto jest łatwa do przygotowania w domu, a czas przygotowania jej jest bardzo krótki.

Składniki

Jaki ryż do dań tajskich?

Jak w większości dań, w których specjalizuje się kuchnia tajska, tak także w przypadku ryżu istotne są dwa składniki. Pierwszym nich jest ryż. Do dania można dodać ryż brązowy lub biały, jednak w takim wypadku potrawa może stracić na smaku. Z tego powodu warto postawić na ryż jaśminowy, który ma lekko orzechowy i słodkawy smak. Dzięki temu posiłek od razu staje się lepszy.

Sos sojowy podstawowym składnikiem dania

Choć w przypadku warzyw i dodatków można eksperymentować, nie należy rezygnować z sosu sojowego. Jest on podstawowym elementem potrawy, bez której nie ma ona swojego charakterystycznego smaku.

Ponadto, jeśli chce się osiągnąć jak najlepszy efekt, warto zamiast patelni postawić na wok, w którym przygotowanie dania jest prostrze.

Ryż po tajsku – sposób przygotowania

Na rozgrzany na woku olej sezamowy wrzuć 2 ząbki czosnku, posiekane. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w większe kawałki pieczarki (mogą być równierz grzyby, np. mun) oraz pokrojoną w paski marchew. Smaż aż warzywa zmiękną. Następnie wlej 2 łyżki sosu sojowego i sosu z tamaryndowca oraz cukier. Mieszaj energicznie aż składniki połączą się ze sobą.

Zobacz również:  Panko co to

Na drugiej patelni podsmaż dodatki. Ryż po tajsku możesz zrobić z kurczakiem, tofu czy krewetkami. Wszytsko zależy od tego, na co masz ochotę. Kurczak jest opcją napopulanrniejszy w Polsce, dlatego to na jego przykładzie przedstawię przepis. Mięso pokrój w kostkę. Nastęnie należy je smażyć aż nabierze złocistego koloru. Cały czas mieszając dodaj je do do sosu z warzywami.

Smażony ryż po tajsku, czyli khao pad

Na sam koniec gotowania należy przełożyć ugotowany ryż na woka i wymieszać. Do dania można dodać szczypiorek czy ogórki. W tym momencie khao pad jest gotowe do jedzenia!

Należy również pamiętać, że nie jest to jedyny wariant potrawy. Kuchnia tajska charakteryzuje się tym, że choć bazę warto pozostawić taką samą, z wieloma składnikami moża eksperymentować. Dlatego dobry smażony ryż po tajsku może powstać, gdy połączy się cebulę, pieczarki i paprykę z podsmażanym na oleju sezamowym tofu. Nie zapomnijmy jednak o bazie, jaką są ryż jaśminowy i sos sojowy.