Ryba po tajsku jest daniem charakterystycznym dla kuchni tajskiej i jednocześnie odmiennym od polskich dań rybnych. Jest ona zazwyczaj podawana z mleczkiem kokosowym oraz curry. Nie brakuje w niej również składników, które są obecne w praktycznie każdym daniu kuchni Tajlandii – sosu sojowego, papryczki chilli czy, wspomnianego już, mleka kokosowego. Składniki te dodają daniu specyficznego smaku.

Ryba po tajsku z dodatkiem mleczka kokosowego to świetny przepis na rodzinny obiad czy kolację ze znajomymi. Poziom trudności jest niewielki, liczba porcji zaś zależy zależy od ciebie.

Składniki

Jaką rybę wybrać?

Wybór ryby do tego dania nie powinien być trudy. Powinniśmy postawić na filety, najlepiej z dorsza. Jest to gatunek ryby, który nie posiada ości, z tego powodu idealnie nadaje się do tego typu dania. Jeśli nie przepadasz za dorszem, zdecyduj się na inny gatunek, który ma białe mięso. Dzięki temu masz pewność, że smak idealnie będzie zgrywał się z sosem tajskim.

Ryba po tajsku – przygotowanie

Na początku przygotuj marynatę. Możesz ją zrobić na wiele różnych spobów. Przepis ten pokaże ci jedynie jeden przykładowy. Do miseczki wrzuć łyżeczkę pasty curry, starty imbir, kolendrę, chilli, sos rybny, cukier, pieprz i 2 łyżki oleju. Dopraw sosem sojowym. Możesz dać także pastę z tamaryndowca. Tak przygotowaną marynatą natrzyj rybę i pozostaw w lodówce na minimum 15 minut.

Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej. Wrzuć na niego cebulę oraz posiekany czosnek i poczekaj aż się zeszkli. Następnie na patelnię dodaj curry, sok z limonki, sos rybny, a także mleko kokosowe. Wymieszaj.

Zobacz również:  Tofu po tajsku

Nadszedł naczas na smażenie. Do powstałego sosu dołóż rybę. Usmaż ją z obu stron na średnim ogniu. Do sosu możesz dorzucić również warzywa, na przykład paprykę. Czas smażenia nie jest określony, wiele zależy od ryby.

Jakie dodatki do ryby po tajsku?

Rybę po tajsku podawaj najlepiej z ryżem jaśminowym. Ryż ten charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem. Dzięki niemu danie będzie o wiele lepsze w smaku. Postaw również na dobrej jakości przyprawy. Świeża kolendra i świeża bazylia mogą znacząco wpłynąć na danie. Na górę możesz dać posiekany szczypiorek.

Jeśli nie lubisz ryb, możesz zdecydować się na inne owoce morza. Krewetki po tajsku również mają nieziemski smak oraz także posiadają różne wartości odżywcze.