Można byłoby podejrzewać, że kuchnia azjatycka jest całkowicie inna od polskiej. Nie jest to do końca prawdą. Choć nazwa panko brzmi bardzo egzotycznie, można powiedzieć, że jest to w nieco inny sposób przygotowana bułka tarta. Panierki panko można użyć podczas zarówno robienia dań kuchni azjatyckiej, jak i polskiej.

Czym się różni panko od bułki tartej?

Japońska panierka panko składa się z o wiele większych kawałków chleba niż zwykła bułka tarta. Dzięki temu dania z nią zrobione wchłaniają mniejszą ilość oleju i są mniej kaloryczne. Ponadto po smażeniu są bardziej chrupiące. Panierka panko może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego sposobu robienia na przykład schabowych, może z łatwością zwykłą bułkę tartą.

Jak samemu zrobić panko?

Przygotowanie panierki panko jest banalnie proste. W zależności od tego, czy chcemy zrobić panierkę panko białą, czy ciemną, decydujemy się na konkretny sposób przygotowania chleba. Białą panierkę panko robimy z chleba bez skórki. Możemy zdecydować się na dowolne pieczywo – możemy skorzystać z pszennego pieczywa czy chleba tostowego.

Pieczywo, a raczej jego miąższ, kroimyw mniejsze kawałki. Przydatna może okazać się pomoc robota kuchennego. Jeśli jednak go nie masz, możesz postawić na blender, a nawet siłę własnych rąk. Pamiętaj jednak, by nie pokruszyć zbyt mocno. Nie chcemy uzyskać klasycznej bułki tartej.

Japońska panierka – pieczenie

Piekarnik rozgrzej do 150 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia należy rozsypać kawałki pieczywa. Następnie wstaw panko do pieczenia i poczekaj około 30 minut aż panierka panko wyschnie, lecz nie zarumieni się. Jeśli pozwolisz jej zmienić kolor, poczas wykorzystywania jej w późniejszych potrawach może nabrać ona gorzkiego smaku. Gdy już upiecze się, wyjmij z piekarnika i ostudź. Chrupiąca panierka gotowa! Tak przygotowaną panierkę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Zobacz również:  Tajskie curry

Gdzie kupić panko?

Choć panierka panko kojarzy się głównie z azjatycką żywnością i wiele osób myśli, że ma ona zastosowanie tylko w kuchni japńskiej, w polskich daniach także można jej użyć, np. w takich daniach jak kotlety schabowe smażone na głębokim tłuszczu czy nuggetsy z kurcza. Dlatego coraz więcej firm ma w swoich ofertach ten produkt.

Pierwszym miejscem, gdzie należałoby jej poszukać są sklepy stacjonarne. Niektóre większe markety mają panko w swojej ofercie. Nie wszędzie jednak jest ona dostępna, dlatego warto poszukać również w sklepach internetowych, gdzie w kilka sekund można ten składnik do idelanie nadający się do smażenia.