Kuchnia tajska słynie wielu przepysznych i łatwych do przygotowania dań. Jednym z nich są ogórki po tajsku – sałatka z ogórka, która zachwyci miłośników orientalnych smaków. Składa się ona nie tylko z ogórka, lecz także innych warzyw i sosu o ostro-słodko-kwaśnym smaku.

Składniki

Czas przygotowania: 15 minut

Tajska sałatka – sposób przygotowania

Bez ogórka tajska sałatka straciłaby swój przepyszny smak, dlatego warto najpierw nim się zająć. Ogórka dobrze go myjemy. Następnie za pomocą obieraczki do warzyw tniemy podłużne paski. Jeśli dojdziemy do pestek, zmieniamy stronę cięcia. Pestki wyrzucamy. Pokrojonego ogórka należy wrzucić do miski. Teraz czas przygotować słodko-ostry sos do ogórków.

Do miseczki wlewamy miód, sok z limonki, sos sojowy, sos rybny, imbir, ząbek czosnku i kolendrę siekamy. Chilli kroimy na cienkie plasterki i sodajemy do powstałego sosu. Do sałatki świetnie pasuje również ocet ryżowy, dlatego dodajemy go również dodajemy Następnie powstałym sosem polewamy ogórka.

Ogórki po tajsku – co dodać do ogórka?

Na suchej patelni prażymy graść orzeszków ziemnych. Następnie studzimy. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Całość wrzucamy do ogórków. Teraz mieszajmy ogórka z sosem, orzechami i papryką aż smaki się połączą. Od razu serwujemy.

Tajska sałatka z ogórka powinna zawierać choć odrobinę curry, kuchnia tajska bowiem słynie z dań typu curry. Ogórki będą również idealnie komponowały się z czerwoną papryczką chili. Możesz wrzucić jej odrobinę do sałatki. To tyle. Sałatka z ogórka gotowa!

Zobacz również:  Jak przygotować panang curry?