Kuchnia azjatycka charakteryzuje się przepisami, które mogą zaskoczyć. Przezentuje ona dobrze zanane nam dania w nieco innym wydaniu. Przepisem, który zaskakuje jest marchew karmelizowana. Smaczna, słodko-ostra świetnie smakuje jako dodatek do obiadu, ale też samodzielna przekąska. Zwłasza jeśli podczas przygotowania korzystamy ze sprawdzonych przepisów.

Składniki

Marchew karmelizowana po tajsku – sposób przygotowania

Marchewki dokładnie myjemy, ewentualnie obieramy. Nie jest to jednak konieczne. Następnie kroimy w paski i gotujemy aż pozostaną jędrne i lekko zmiękną.

Teraz przygotowujemy marynatę. W osobnej miseczce mieszamy składniki sosu: olej, sos sojowy, ocet balsamiczny, trawę cytrynową, która może mieć zastosowanie w wielu azjatyckich daniach. Powstały sos mieszamy.

Danie po tajsku – marchew karmelizowana

Smażymy na głębokiej patelni, najlepiej ceramicznej. Podgrzewamy cukier i czekamy aż się rozpuści i zmieni kolor na jasnobrązowy. Następnie wlewamy sos oraz wrzucamy gorące marchewki. Musimy uważać, by nie dodać zimnych marchewek. Jeśli to zrobimy, cukier sklei się w grudki i będzie trzeba wszystko jeszcze raz trochę dłużej podgrzewać. Marchewki smażymy przez 3-4 minuty, dzięki pozbywamy się z patelni nadmiaru sosu. Marchewka karmelizowana stanie się lekko twarda. Do sosu możesz dodać również dla smaku odrobinę soli. Tak świetnie przyprawiona marchewka jest gotowa do jedzenia!

Marchew karmelizowana jako dodatek do dania z kurczakiem czy krewetkami

Marchewkę możesz również podać jako dodatek do takich dań jak kurczak pokrojony w drobną kostkę w sosie tajskim czy krewetki po tajsku. Składniki możesz mieszać dowolnie, jest wiele opcji. Zgadzam się, z twierdzeniem, że praktyka czyni mistrza, dlatego próbuj, kombinuj, a może z tego wyjść coś naprawdę dobrego. Jedynie ty masz prawo sprzeciwić się podanym przepisom. Więc nie kieruj się opisem powyżej, tylko działaj!

Zobacz również:  Żeberka po tajsku