Kuchnia azjatycka charakteryzuje się przepisami, które mogą zaskoczyć. Przezentuje ona dobrze zanane nam dania w nieco innym wydaniu. Przepisem, który zaskakuje jest marchew karmelizowana. Smaczna, słodko-ostra świetnie smakuje jako dodatek do obiadu, ale też samodzielna przekąska. Zwłasza jeśli podczas przygotowania korzystamy ze sprawdzonych przepisów.
Składniki
- 4 małe marchewki
- olej
- sos sojowy
- 1 łyżka ocetu balsamicznego
- trawa cytrynowa mielona
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki curry
Marchew karmelizowana po tajsku – sposób przygotowania
Marchewki dokładnie myjemy, ewentualnie obieramy. Nie jest to jednak konieczne. Następnie kroimy w paski i gotujemy aż pozostaną jędrne i lekko zmiękną.
Teraz przygotowujemy marynatę. W osobnej miseczce mieszamy składniki sosu: olej, sos sojowy, ocet balsamiczny, trawę cytrynową, która może mieć zastosowanie w wielu azjatyckich daniach. Powstały sos mieszamy.
Danie po tajsku – marchew karmelizowana
Smażymy na głębokiej patelni, najlepiej ceramicznej. Podgrzewamy cukier i czekamy aż się rozpuści i zmieni kolor na jasnobrązowy. Następnie wlewamy sos oraz wrzucamy gorące marchewki. Musimy uważać, by nie dodać zimnych marchewek. Jeśli to zrobimy, cukier sklei się w grudki i będzie trzeba wszystko jeszcze raz trochę dłużej podgrzewać. Marchewki smażymy przez 3-4 minuty, dzięki pozbywamy się z patelni nadmiaru sosu. Marchewka karmelizowana stanie się lekko twarda. Do sosu możesz dodać również dla smaku odrobinę soli. Tak świetnie przyprawiona marchewka jest gotowa do jedzenia!
Marchew karmelizowana jako dodatek do dania z kurczakiem czy krewetkami
Marchewkę możesz również podać jako dodatek do takich dań jak kurczak pokrojony w drobną kostkę w sosie tajskim czy krewetki po tajsku. Składniki możesz mieszać dowolnie, jest wiele opcji. Zgadzam się, z twierdzeniem, że praktyka czyni mistrza, dlatego próbuj, kombinuj, a może z tego wyjść coś naprawdę dobrego. Jedynie ty masz prawo sprzeciwić się podanym przepisom. Więc nie kieruj się opisem powyżej, tylko działaj!
Piotr to pasjonat kulinarny z duszą podróżnika. W wieku 26 lat ma już na swoim koncie wiele przepisów z różnych zakątków świata. Jego życiowym celem jest odwiedzenie wszystkich azjatyckich stolic, by smakować ich lokalnych przysmaków. Po godzinach planuje ślub ze swoją narzeczoną, z którą dzieli miłość do egzotycznych przygód.