Makaron smażony z jajkiem z jajkiem – przepis idealny na smaczne danie, które jest doskonale zbilansowane jednocześnie zawiera mnóstwo wartości odżywczych. Można go zjeść zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację. Można je jeść zarówno z warzywami, jak i mięsem, czy to kurczakiem, czy wołowiną. Takim sposobem powstaje naprawdę pyszne danie.

Składniki

Czas przygotowania: 15 minut

Jak zrobić makaron z jajkiem?

Jaka kup w sprawdzonym, swoim ulubionym sklepie, by mieć pewność, że będą dobre. Dowolny makaron należy ugotować według intrukcji na opakowaniu. Ja polecam na przykład makaron do spaghetti. Na patelni rozgrzewam tłuszcz. Makaron smażony z jajkiem można zrobić z boczkiem.

Jeśli decydujemy się na to mięso, boczek kroimy w paski i wrzucamy na patelnię. Wrzucam ugotowany makaron. Podobnie sytuaja wygląda w przypadku makaronu z kurczakiem. Najpierw należy usmażyc mięso, dopiero później przygotowywać jajka i pozostałe składniki.

Ugotowany makaron – co dalej?

W osobnej misce mieszam jajka, sól, pieprz oraz starkowany ser. Wlewam sos do makaronu na patelnię. Smażyć przez kilka minut. Energicznie mieszam, następnie posypuję posiekanym szczypiorkiem oraz dodatkowym serem. Można doprawić dowolnymi przyprawami. Wrzucam makaron na talerze. Danie gotowe. Przygotowanie jego nie zajęło chwilę, a jest to idealny przepis na obiad czy drugie śniadanie.

Makaron smażony z jajkiem z dodatkiem warzyw

Przepisy kulinarne nie są niezmienne, dlatego warto eksperymentować. Makaron smażony z jajkiem można przyrządzić z różnymi warzywami. Idealnym wyborem jest papryka. Możesz zastanowić się równiez nad fasolką lub brokułami. Mają one wiele wartości ożywczyć. Muszę przyznać, że ja dodaję również cukinię, którą uwielbiam. Dodaj jej odrobinę do obiadu, a makaron smażony z jajkiem od razu nabierze nowego smaku. Jeśli lubisz dania ostre, możesz dodać odrobinę curry. Dzięki niemu makaron z jajkiem nabierze pikantnego smaku. Jeśli masz inne preferencje, możesz zmienić przepis i postawić te warzywa, na które tylko masz ochotę. Z makaronem wszystkie będą smakowały dobrze!