Makaron po tajsku, który możecie znać również pod nazwą pad thai, to prawdopodobnie najpopularniejsze danie kuchni tajskiej. Ten prosty w przygotowaniu makaron z kurczakiem, będący połączeniem smaku słodkiego, kwaśnego i ostego, posmakuje nie tylko miłośnikom kuchni Tajlandii, lecz także tym, którzy do tej pory nie mieli z nią styczności.
Co najważniejsze jednak jest to danie, które możesz zrobić ze składników, znajdujących się w twoim domu. Ponadto nie nie musisz stosować się w stu procentach do wskazówek zawartych w przepisie. Nie ma jednego, dobrego przepisu na makaron po tajsku. Są jednak pewne podstawowe zasady, których powinieneś się trzymać.
Składniki
- makaron ryżowy (lub inny rodzaj makaronu)
- olej lub oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 400 g piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 1 papryka
- 1 marchew
- opcjonalnie: mleko kokosowe, sos sojowy, sos sojowy, kilka łyżek octu, cukier, starty imbir, sok z limonki
Makaron ryżowy
Jednym z najważniejszych elementów dania jest makaron ryżowy. Jeśli jednak nie jesteś co do niego przekonany, nie przejmuj się się. Równie dobrze możesz ugotować ryż albo makaron do spaghetti. Ugotuj go w ciepłej wodzie. Pamiętaj, by nie rozgotował się. Najlepiej by był al’dente. Następnie przelej zimną wodą. Od ciebie zależy, czy odcedzony makaron doprawisz odrobiną oleju lub oliwy z oliwek, pieprzem i szczyptą soli, czy dodasz te składniki wcześniej do wody.
Przygotuj sos do makaronu po tajsku?
Sos jest niezwykle ważnym elementem dania. Można go przygotować na wiele różnych sposobów. Moja propozycja jest bardzo prosta, podobnie jak pospolite są składniki sosu. Mięso z piersi kurczka pokrój w kostkę. Na patelnię wlej olej. Obierz 2 ząbki czosnku i wrzuć je na patelnię. Cebulę pokrój w plasteki i podsmaż na złocity kolor. Następnie dodaj mięso i smaż aż zarumieni się. Teraz czas zająć się warzywami. Paprykę należy pokroić w cieńskie słupki, marchew starkować. Następnie podsmażyć razem z mięsem aż wyszystkie składniki zrobią się miękkie. Czały czas mieszając, dopraw przyprawami.
Do dania możesz dodać mleczko kokosowe, sos rybny, sos sojowy, kilka łyżek octu, cukier, starty imbir oraz sok z limonki. Dodają one daniu charaktrystycznego, tajskiego smaku. Gotuj wszystko, aż powstała woda odparuje.
Inna wersja makaronu po tajsku
Istnieje wiele wersji tego posiłku. Makaron po tajsku nie ma jednago przepisu. Zamiast kurczaka możesz podsmażyć posiekane krewetki. Danie z krewetkami będzie miało inny smak.
Możesz również stworzyć pastę do pad thai. Dwie ostre papryki, czosnek (2 ząbki), łyżkę curry należy wymieszać ze sobą. Dodaj sos z limonki, sos rybny i sos ostrygowy. Następnie na woku podsmaż makaron razem z powstałym sosem. Zdejmij z woka. Na naczynie nalej olej i podsmaż toffu, które również może być idealnym dodatkiem potrawy, jaką jest makaron po tajsku. Na koniec dokładnie wymieszaj i nałóż całość na jeden talerz.
Pad thai – tajski posiłek w twoim domu
Makaron po tajsku to obiad, który zadowoli kubki smakowe twoje, twojej rodziny i przyjaciół. Dzięki niemu również dieta stanie się bardziej zróżnicowana. Wiele wariantów makaronu sprawia, że jest to posiłek idealny na różne okazje. Kurczak jest najprostrzą opcją, którą najłatwiej przyrządzić. Możesz również zrezygnować z mięsa i postawić na owoce morza. Dzięki temu posiłek na twoim talerzu nabierze nowego charaktru. Warzywa zaś możesz używać w dowolnej kombinacji, byle w granicach dobrego smaku. Dobrym dodatkiem mogą być orzeszki ziemne czy kapusta, które również doskonale komponują się z sosem na bazie masła orzechowego oraz makaronem z kurczakiem.
Piotr to pasjonat kulinarny z duszą podróżnika. W wieku 26 lat ma już na swoim koncie wiele przepisów z różnych zakątków świata. Jego życiowym celem jest odwiedzenie wszystkich azjatyckich stolic, by smakować ich lokalnych przysmaków. Po godzinach planuje ślub ze swoją narzeczoną, z którą dzieli miłość do egzotycznych przygód.