W pierwszej chwili różne składniki można skojarzyć z kuchnią tajską – pastę curry, mleczko kokosowe, sos sojowy czy kolorowy pieprz. Na pewno nie weźmiemy pod uwagę łososia. Pokazuje to, jak wiele produkntów możemy przyrządzic po tajsku. Łosoś jest jednym z nich.

Składniki

Jak przygotować łososia?

Kupuję łososia w sklepie, który ma dobrą opinię. Dzięki temu mam pewność, że ryba jest świeża. Następnie należy go umyć i pokroić w cienkie paski. Jeśli chcecie, możecie również ściągnąć skórę. Nasmarować oliwą. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny lyb limonki i położyć w naczyniu żaroodpornym. Warto pamiętać, że rybę układamy skórą do dołu. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Łosoś po tajsku – jak przygotować marynatę?

Marynata jest niezwykle prosta do zrobienia. Do miski wycisnąć sok z limonki. Dodać drobno posiekaną kolendrę, olej sezamowy, miód, ocet ryżowy, sos sojowy . Idealna do smaku będzie również łyżka czerwonej pasty curry. Całość dobrze wymierzać. Łososia polać połową sosu. Naczynie włożyć do piekarnika i piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut. Następnie polać pozostałym sosem. Piec aż do momentu, gdy łosoś zacznie się rozpadać.

Z czym podać łososia po tajsku?

Doskonałym dodatkiem do dania będą zielone warzywa. Blanszujemy na przykład brokuły. Następnie zlewamy sos spod ryby do garnka i sos podgrzewamy małym ogniu. W tym samym czasie rybę przykrywamy folią aluminiową. Jeśli chcecie, można dodać do sosu drobno pokrojone papryczki chilli i odrobinę pieprzu kolorowego. Gdy składniki chwilę pogotują się, sosem polewamy rybę.

Łosoś najlepiej smakuje z ryżem, najlepiej jaśminowym. Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Następnie wszystko nakładamy na jeden talerz. Na deser zdradzę wam, że danie to najlepiej smakuje z sezamem, dlatego na koniec posypujemy sezamem. Nie zaszkodzi również odrobina koperku. Łosoś wyszedł pyszny. Nie zostało nic innego, niż skosztować tej niezwykłej potrawy!