Dania kuchni tajskiej to idealne pomysły na codzienny obiad dla całej rodziny. Są one proste do przygotowania, a także robi się je bardzo szybko. Ponadto ich niezwykły smak sprawia, że nawet osoby, które wcześniej nie miały styczności z kuchnią Tajlandii, pokochają takie dania jak kurczak w sosie słodko kwaśnym po tajsku.

Składniki

Czas przygotowania: 30 minut

Jak przyprawić kurczaka do sosu słodko kwaśnego?

Filet z piersi kurczaka pokrój w drobną kostkę. Doprawić solą i curry. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzej olej z dodatkiem posiekanego czosnku. Dodać kawałki kurczaka, które należy smażyć aż się zarumieni. Dorzucić starty imbir, sos sojowy, łyżkę oleju, sos rybny oraz ocet ryżowy. Składniki dokładnie mieszamy.

Jak zrobić sos słodko kwaśny do kurczaka?

Paprykę i marchewkę obrać. Pokroić je w słupki. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Wrzucamy cebulę, paprykę i marchewkę na tę samą patelnię, na której zaczął się smażyć kurczak. Następnie należy dobrze wymieszać. Plastry ananasa kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do kurczaka. Teraz należy zagotować.

Smaczne danie prawie gotowe. Jeszcze tylko doprawić. Jeśli kurczak słodko kwaśny jest za mało słodki, możesz dodać sok ananasowy. Słodycz ananasa sprawi, że danie nabierze charakterystycznego smaku.

Kurczak w sosie słodko kwaśnym – z czym podać?

Kurczak słodko kwaśny idealnie zgrywa się z ryżem. Może to być dowolny rodzaj, jednak ja ze swojej strony polecam ryż jaśminowy, który do dań tajskich pasuje bardzo dobrze. Możecie postawić również na makaron. On także będzie fajnym dodatkiem do dania, którego bazą są mięso z kurczaka z ananasem.

Zobacz również:  Cielęcina po tajsku