Kuchnia tajska ukształtowana pod wpływem kuchni chińskiej z północy oraz indyjskiej z zachodu ma do zaoferowania aromatyczne potrawy, idealnie nadające się na domowy obiad. Jedną z nich jest kurczak po tajsku. Niezwykłe połączenie smaków sprawia, że jest to pyszne danie, które idealnie sprawdzi się nie tylko podczas rodzinnego obiadu, lecz także wielu innych wydarzeń.

Składniki

Jak zamarynować kawałki kurczaka?

Podstawą jest dobrze zamarynowana pierś z kurczaka. Kurczaka umyj i pokrój w małą kostkę. Do filetów dodaj dwa małe ząbki czosnku lub jeden duży, pieprz, sól, pół łyżeczki papryki słodkiej, 2 łyżki oliwy z oliwek i opcjonalnie olej sezamowy. Pamiętaj, że bez czerwonej pasty curry kurczak po tajsku nie będzie miał tego smaku, którego oczekujesz. Już 1 łyżka przyprawy może znacząco zmienić smak dania. Zamarynowanego kurczaka zostaw na przynajmniej 30 minut.

Jak zrobić kurczaka po tajsku?

Na patelni rozgrzej olej. Czas smażenia kurczaka nie jest określony. Istotne jest, by filety przybrały złoty kolor. Kiedy już będzie gotowy, dodaj liście kafiru, stary imbir, posiekaną papryczkę chili, cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Smaż dalej na małym ogniu.

W międzyczasie zrób sos. Wymieszaj ze sobą pastę curry, sos sojowy, mąkę ziemniaczaną, sos rybny, sok z limonki, cukier brązowy i wodę. Jeśli chcesz, by danie było ostrzejsze, dodaj większą ilość pasty curry.

Kurczak po tajsku – kolejne kroki

Gdy mięso jest praktycznie gotowe dodaj do dania warzywa, na przykład pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Chwilę mieszając, podsmażamy na wolnym ogniu. Gdy wszystko się usmaży, dodaj przygotowany wcześniej sos oraz posiekaną świeżą kolendrę. Na koniec możesz doprawić kurczaka po tajsku również pieprzem, chili czy, jeśli wciąż jest za mało ostre, pastą curry.

Zobacz również:  Boczniaki po tajsku

Jakie dodatki do kurczaka po tajsku?

Kurczak po tajsku idealnie komponuje się z orzechami nerkowca, dlatego na drugiej suchej patelni podpraż lekko orzechy. Następnie dodaj je do skończonego już dania.

Możesz również zdecydować się na mleko kokosowe. Dodaj je do mięsa podczas ostatniej fazy smażenia, tuż przed przyprawami. Mleko kokosowe idealne pasuje do dań kuchni tajskiej.

Nie zapomnij podać do kurczaka ryżu. Ryż jest jednym z najbardziej popularnuch składników kuchni wschodniej. Ponadto posiada on takie wartości odżywcze jak magnez, cyk, węglowodany, witaminy z gurpy B czy błonnik.