Krewetki po tajsku po pomysł na szybki i pyszny obiad, który sprawdzi się nie tylko na co dzień, lecz także w sytuacji, gdy mają pojawić się u kogoś goście. Te poste i szybkie do przyrządzenia, a także tanie danie zawchwyci wszystkich miłośników słodko-ostro-kwaśnych smaków. Nawe tych, którzy do tej pory kuchnię tajską znali jedynie ze słyszenia.
Składniki
- krewetki
- sól
- kurkuma
- olej sezamowy
- cebyla
- trawa cytrynowa
- imbir
- puszka mleka kokosowego
- sok z limonki
- cukier
- sos rybny
- sok z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- pasta curry
- 1 papryka
- 1 marchew
- ryż jaśminowy lub makaron ryżowy
Krewetki po tajsku – jak przygotować?
Warto jest rozpocząć od przygotowania krewetek, ich umycia oraz oczyszczenia z niejadalnych części. Następnie przygotowujemy marynatę. Mogą na nią składać się różne składniki. Jedna z przykładowych marynat może składać się z soli i kurkumy. Bardziej skomplikowana zawiera drobno posiekane papryczki chili, imbir, sos rybny, sok z cytryny, cebulę oraz czosnek. Wszystkie te składniki dokładnie mieszamy z krewetkami. Można dodać również pastę curry, która dodaje krewetkom ostrości.
Zamarynowane krewetki – co dalej?
Gdy już skończymy przygotowania krewetek, bierzemy się za sos. Na woku lub patelni rozgrzewamy olej sezamowy. Na nim podsmażamy dwa ząbki czosnku, szalotkę, drobno posiekaną trawę cytrynową oraz imbir. Po chwili wlewamy mleko kokosowe, sok z limonki, cukier, sos rybny oraz kurkumę. Sos sojowy również będzie świetnym dodatkiem. Następnie na patelnię dodaj krewetki. Czekamy aż owoce morza zarumienią się. Jeśli danie jest za mało pikantne, warto dodać do dania ostre przyprawy, na przykład chili (2 łyżki) lub pastę curry (1 łyżka). Możesz również odpuścić mleczko kokosowe, które odpowiada za łagodniejszy smak. Bez niego danie również będzie dobre! Na koniec dopraw świeżą kolendrą.
Krewetki po tajsku – co z warzywami?
Masz kilka opcji. Mozesz podać krewetki po tajsku w takiej postaci, jak przedstawiona powyżej lub dodać do dania warzywa, które są charakterystyczne dla kuchni tajskiej. Podczas smarzenia o potrawy dodaj paprykę czy marchewkę, które od razu zmienią smak dania. Możesz postawić również na pokrojone w plasterki grzyby. Dzięki nim krewetki po tajsku staną się jeszcze lepsze.
Dodatki
Krewetki po tajsku są uniwersalnym daniem, dlatego jako dodatek do nich sprawdzi się zarówno ryż, jak i makaron. Ugotuj je zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Podczas kupna jednak warto zastanowić się, do krewetek lepszym dodatkiem nie będzie ryż jaśminowy czy makaron ryżowy. Produkty te w kuchni tajskiej obecne są od wielu lat i idealnie zgrywają się z innymi charakterystycznymi smakami, na przykład z sosem rybnym, mlekiem kokosowym, a także samymi krewetkami.
Jeśli szukacie pysznego, niedrogiego i szybkiego do zrobienia posiłku, nie wahajcie się ani chwili i postawcie na krewetki po tajsku. Jest to ten typ potrawy, który zachwyca w każdej sytuacji – podczas kolacji z chłopakiem, na lanchu z przyjaciółmi i w trakcie rodzinnego obiadu.
Piotr to pasjonat kulinarny z duszą podróżnika. W wieku 26 lat ma już na swoim koncie wiele przepisów z różnych zakątków świata. Jego życiowym celem jest odwiedzenie wszystkich azjatyckich stolic, by smakować ich lokalnych przysmaków. Po godzinach planuje ślub ze swoją narzeczoną, z którą dzieli miłość do egzotycznych przygód.