Kaczka po tajsku sprawdzony przepis, który będzie idealny zarówno podczas niedzielnego, rodzinnego obiadu, jak i posiłków w większym gronie. Danie to jest połączeniem ostego, słodkiego i kwaśnego smaku z dobrze Polakom znaną delikatną i soczystą piersią z kaczki. Wielu może zachwycić to połączenie, tak odmienne od doskonale nam znanej kaczki z jabłkami.

Składniki

Jak przyrządziłam kaczkę po tajsku?

Podstawą jest dobra kaczka. Należy kupić dobrej jakości małe filety z piersi kaczki. Gdy wybór już masz za sobą, dobrze je wyczyść. Czyste filety pokrój je w drobne plasterki. Następnie zajmij się marynatą do mięsa. Sposób przygotowania marynaty jest banalnie prosty. Do miseczki ze startym imbirem dodaj sos sojowy, cukier lub miód, chili, pastę z owoców tamaryndowca. Możesz zdecydować się też na zwykłe owoce tamarydowca, które naturalnie tworzą duże strąki. Znajduje się w nich mięsista pulpa, dobrze wpływająca na układ trawienny organizmu i zawierająca wartościowe składniki odżywcze. Następnie filety dokładnie obtocz w powstałej marynacie. Warto zanurzyć filety w niej na dłużej, dlatego przykryj miskę folią aluminiową i zostaw w lodówce na minimum pół godziny.

Kaczka po tajsku – jak przyrządzić sos

Na rozgrzanej patelni lub woku z olejem sezamowym podsmaż pokrojomy czosnek i 2 łyżeczki pasty chili. Zamiast pasty możesz zdecydować się również na posiekane papryczki chili. Już mała papryczka chili powinna znacząco wpłynąć na smak dania. Dobrym dodatkiem może być również odrobina trawy cytrynowej. Następnie dodaj łyżkę pasty curry, posiekaną dymkę, sos rybny (jedna łyżka wystarczy). Nie zapomnij również o mleku kokosowym. Imbir dodajemy tylko, jeśli chcemu nadać daniu jeszcze ostrzejszego, charakterystycznego smaku. Dokładnie pomieszaj składniki i przykryj. Później duś na małym ogniu przez 5-10 minut.

Zobacz również:  Chrupiące tofu w panierce

Kaczka po tajsku – jak upiec mięso?

Ustaw piekarnik na 180 stopni. Gdy już kaczka zamarynuje się, gotowe filety przenieś do brytfany lub naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Poczekaj aż mięso upiecze się. Pamiętaj, by w międzyczasie przewracać je na drugą stronę. Następnie należy kaczkę wyjąć z piekarnika i poczekać aż filety lekko przestygną. Po kilku minutach przenieś pierś z kaczki na patelnię z sosem. Dodaj 2 łyżki oleju i smaż aż mięso zacznie się rozpadać.

Jakie dodatki do kaczki?

Makaron ryżowy idealnie komponuje się z tajskimi daniami, dlatego warto wybrać go jako dodatek do kaczki po tajsku. Jego delikatny, neutralny smak idealnie komponuje się z sosem, który jest lekko słodki, ale również wyraźnie kwaskowaty. Efektem tego połączenia jest niezwykle odświeżający smak. Jeśli makaron ryżowy nie jest czymś, na co masz ochotę, postaw na zwykły ryż czy makaron. Pierś z kaczki będzie z nimi smakowała równie dobrze.

Jeśli twoje kubki smakowe będą wyczuwały, że wciąż czego brakuje, możesz dodać sprażoną na patelni garść orzechów nerkowca oraz dodatkowo posypać dymką. Kaczkę od razu podawaj. Zimna nie jest już tak smaczna. Do dania możesz dodać wiele innych wartościowych przypraw, np. kolendrę czy trawę cytrynową. Składniki te sprawią, że danie nabierze nowego charakteru. Mała puszka pędów bambusa również dobrze się sprawdzi. W przypadku dań tajskich możesz tworzyć wiele dowolnych kombinacji, tak by twoje kubki smakowe znalazły tę najlepszą.