oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym

Tom kha, czyli zupa tajska z mlekiem kokosowym, wyjątkowo dobrze wpasowała się w kulinarne gusta Europejczyków. W związku z coraz większym zainteresowaniem kuchnią orientalną przepisów na tę lekko pikantną, rozgrzewającą zupę wciąż przybywa. Na pierwszy rzut oka może wydawać się trudna w przygotowaniu, jednak nic bardziej mylnego! Do głównych składników tajskiej zupy tom kha należą bulion warzywny, mleko kokosowe, pasta curry, sos sojowy, kurczak i warzywa. W jaki sposób szybko ją przygotować? Wystarczy ugotować bulion, dodać do niego mleko kokosowe, sos sojowy i przygotowane wcześniej warzywa oraz mięso. Na koniec doprawić sokiem z limonki i kolendrą. Voilà! Mamy oryginalną zupę tajską z mlekiem kokosowym.

Do przygotowania zupy tajskiej tom kha potrzebne są:

Gotujemy oryginalną zupę tajską z mlekiem kokosowym

Zaczynamy od przygotowania warzyw i kurczaka. Cebulkę siekamy, a marchew i pieczarki kroimy na plasterki. Mięso z piersi kurczaka kroimy w paski i podsmażamy. Do garnka wlewamy 2-3 łyżki oliwy, rozgrzewamy i smażymy na niej pastę curry przez 2 minuty. Dodajemy cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Przeciskamy przez praskę czosnek i podsmażamy razem z cebulą jeszcze przez minutę. Następnie dorzucamy pieczarki oraz marchewkę i smażymy około 3 minut. Dolewamy bulion, mleko kokosowe, sos sojowy (1-2 łyżki) i doprowadzamy całość do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy zupę przez 10 minut. Na koniec dodajemy kurczaka, doprawiamy sokiem z limonki i posiekaną kolendrą.

Twoja własna oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym jest już gotowa! Smacznego!Jeśli chcesz, by zupa zyskała bardziej pikantny smak, dodaj imbir i jedną, drobno pokrojoną papryczkę chili. Do tajskiej zupy z mlekiem kokosowym świetnie pasuje także czerwona papryka pokrojona w paseczki. Możesz ją podsmażyć razem z innymi warzywami. Lubisz zupy z makaronem? Dodaj do tajskiej zupy ugotowany, cienki makaron ryżowy. Pamiętaj, że makaron do oryginalnej zupy tajskiej z mlekiem kokosowym gotuje się bardzo krótko (około 4 minut). Tajską zupę z mlekiem kokosowym możesz przygotować w wersji wegańskiej. Zamiast kurczaka dodaj odsączone i pokrojone w kostkę tofu. Ewentualnie zwiększ ilość warzyw i dodaj makaron ryżowy.

 

Zobacz również:  Indyk po tajsku