
Panang curry jest jedną z wielu wariacji klasycznego tajskiego dania znanego na całym świecie pod nazwą curry. Zazwyczaj potrawa ta kojarzy się z ostrymi smakami oraz dużą ilością przypraw. Czym jednak charakteryzuje się ta konkretna odmiana curry? Przede wszystkim odchodzi ona od wymienionych powyżej schematów i jest znacznie łagodniejsze w smaku. Może to stanowić ogromną zaletę, dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią tajską i nie przywykły do tak wyrazistych doznań.
Nie oznacza to jednak, że curry panang jest potrawą nudną i niewartą spróbowania. Wręcz przeciwnie! Niezbędna do tego przepisu pasta panang nadaje jej wykwintnego charakteru. Dla tych, którzy nie mieli z nią wcześniej styczności, warto nadmienić, że w jej skład wchodzą między innymi takie składniki jak chociażby: papryczka chilli, szalotka, czosnek czy nawet orzeszki ziemne.
Czym jest Panang curry? Panang curry to danie curry z wołowiny z dodatkiem mleka kokosowego, limonki, orzeszków ziemnych, sosu rybnego i pasty panang. Potrawa jest jednocześnie lekka i łagodna w smaku, mimo pikantnego dodatku chilli. Panang curry dotarło do Tajlandii najprawdopodobniej z Malezji lub Indonezji.
Składniki
Aby ułatwić sobie cały proces gotowania, warto przygotować wszystkie składniki zawczasu, aby później wszystko mieć przysłowiowo „pod ręką”. Do przygotowania curry panang niezbędne będą:
- puszka mleka kokosowego,
- fasolka szparagowa (ok. 100g),
- 3 ząbki czosnku,
- 1 nieduży file z kurczaka,
- 1-2 łyżki pasty panang (do smaku),
- 3 łyżki uprażonych, niesolonych orzeszków ziemnych,
- 1 papryczka chilli (można zamienić na łyżeczkę ostrej papryki w proszku),
- łyżka sosu rybnego,
- łyżka cukru brązowego,
- trawa cytrynowa lub parę liści limonki kafir,
- sól, pieprz (do smaku),
- olej lub oliwa (do smażenia).
Panang curry przygotowanie
Lista jest całkiem długa, ale samo danie zdecydowanie jest warte zachodu. W pierwszej kolejności należy podsmażyć na patelni pokrojonego w niewielkie kawałki kurczaka. Wystarczy kilka minut.
Następnie na tej samej patelni trzeba ok. 2-3 minuty przysmażyć posiekany czosnek oraz fasolkę szparagową (można przeciąć ją na pół, aby mieć mniejsze kawałki).
Kiedy ta część jest już za nami, można przejść do właściwej części, a mianowicie do przyrządzenia sosu. Na patelnię należy wlać mleko kokosowe, pastę curry, sos rybny, cukier oraz liście limonki kafir. Można doprawić do smaku solą oraz pieprzem, ale ostrożnie ponieważ smak ma w głównej mierze pochodzić od dodanej do sosu pasty panang. Sam sos rybny z kolei nada daniu słoności.
Tak przygotowany sos należy gotować ok. 15-20 minut, aby zgęstniał i zredukował objętość. Dopiero wtedy dodać z powrotem kurczaka, fasolkę oraz uprażone orzeszki. Wszystko razem gotować jeszcze kilka minut, aby smaki nawzajem się zmieszały, a danie nabrało charakteru. Tak przygotowane curry panang najlepiej smakuje podane z ryżem.

Piotr to pasjonat kulinarny z duszą podróżnika. W wieku 26 lat ma już na swoim koncie wiele przepisów z różnych zakątków świata. Jego życiowym celem jest odwiedzenie wszystkich azjatyckich stolic, by smakować ich lokalnych przysmaków. Po godzinach planuje ślub ze swoją narzeczoną, z którą dzieli miłość do egzotycznych przygód.