panang curry

Panang curry jest jedną z wielu wariacji klasycznego tajskiego dania znanego na całym świecie pod nazwą curry. Zazwyczaj potrawa ta kojarzy się z ostrymi smakami oraz dużą ilością przypraw. Czym jednak charakteryzuje się ta konkretna odmiana curry? Przede wszystkim odchodzi ona od wymienionych powyżej schematów i jest znacznie łagodniejsze w smaku. Może to stanowić ogromną zaletę, dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią tajską i nie przywykły do tak wyrazistych doznań.

Nie oznacza to jednak, że curry panang jest potrawą nudną i niewartą spróbowania. Wręcz przeciwnie! Niezbędna do tego przepisu pasta panang nadaje jej wykwintnego charakteru. Dla tych, którzy nie mieli z nią wcześniej styczności, warto nadmienić, że w jej skład wchodzą między innymi takie składniki jak chociażby: papryczka chilli, szalotka, czosnek czy nawet orzeszki ziemne.

Czym jest Panang curry? Panang curry to danie curry z wołowiny z dodatkiem mleka kokosowego, limonki, orzeszków ziemnych, sosu rybnego i pasty panang. Potrawa jest jednocześnie lekka i łagodna w smaku, mimo pikantnego dodatku chilli. Panang curry dotarło do Tajlandii najprawdopodobniej z Malezji lub Indonezji.

Składniki

Aby ułatwić sobie cały proces gotowania, warto przygotować wszystkie składniki zawczasu, aby później wszystko mieć przysłowiowo „pod ręką”. Do przygotowania curry panang niezbędne będą:

Panang curry przygotowanie

Lista jest całkiem długa, ale samo danie zdecydowanie jest warte zachodu. W pierwszej kolejności należy podsmażyć na patelni pokrojonego w niewielkie kawałki kurczaka. Wystarczy kilka minut.

Zobacz również:  Kurczak po tajsku

Następnie na tej samej patelni trzeba ok. 2-3 minuty przysmażyć posiekany czosnek oraz fasolkę szparagową (można przeciąć ją na pół, aby mieć mniejsze kawałki).

Kiedy ta część jest już za nami, można przejść do właściwej części, a mianowicie do przyrządzenia sosu. Na patelnię należy wlać mleko kokosowe, pastę curry, sos rybny, cukier oraz liście limonki kafir. Można doprawić do smaku solą oraz pieprzem, ale ostrożnie ponieważ smak ma w głównej mierze pochodzić od dodanej do sosu pasty panang. Sam sos rybny z kolei nada daniu słoności.

Tak przygotowany sos należy gotować ok. 15-20 minut, aby zgęstniał i zredukował objętość. Dopiero wtedy dodać z powrotem kurczaka, fasolkę oraz uprażone orzeszki. Wszystko razem gotować jeszcze kilka minut, aby smaki nawzajem się zmieszały, a danie nabrało charakteru. Tak przygotowane curry panang najlepiej smakuje podane z ryżem.