Tahini to jedna z najbardziej uniwersalnych past, coraz chętniej używana na całym świecie. Przepis na tahini pochodzi z krajów Bliskiego Wschodu i jest niezwykle łatwy. Konsystencją przypomina nieco hummus (na który łatwo przerobić tahini), a pozyskiwana jest poprzez prażenie i mielenie nasion sezamu. Gęsta pasta, nazywana czasem masłem sezamowym, pasuje zarówno do potraw wytrawnych, jak i słodkich. Tahini można przygotować w domu, prażąc na patelni ziarna sezamu, mieląc je w blenderze i dodając oleju sezamowego. Do czego wykorzystać tahini?
Tahini to gęsta pasta sezamowa zrobiona z prażonych nasion sezamu. Istotne jest jaki rodzaj nasion zostanie użyty do produkcji tahini. Sezam łuskany powoduje, że tahini ma gładką konsystencję, jasny kolor i słodszy smak. Użycie niełuskanego sezamu sprawi, że smak będzie bardziej gorzki, a kolor pasty ciemniejszy. Tahini posiada pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia, a także działania antynowotworowe i przeciwzapalne.
Składniki na pastę:
- sezam
- olej sezamowy
Tahini sprawdzi się jako dodatek do różnych dań, przekąsek i deserów. Można użyć go jako dip do świeżych warzyw bądź frytek, a także sos do mięs i sałatek. Pasta tahini z powodzeniem zastąpi inne smarowidła do pieczywa, takie jak masło. Jeśli chcemy polać warzywa bądź inne danie sosem z tahini, najlepiej trochę go rozcieńczyć wodą z dodatkiem soku z cytryny. Do przygotowania smacznego dressingu na bazie tahini potrzebny będzie jedynie czosnek, sól i pieprz. Rozcieńczoną i doprawioną pastę tahini można jeść z pieczonym mięsem, rybami, warzywami, ryżem, kaszą i makaronem. Pasta tahini – do czego jeszcze nam się przyda?
Pastę tahini wyjaśnienie
Tahini jest jednym ze składników chałwy i doskonale spełnia się w roli dodatku do słodkich deserów. Po dodaniu do tahini kakao lub miodu otrzymamy pyszny krem do naleśników. Taką mieszanką można wypełnić wnętrze rogalików, ciasteczek i innych wypieków. Tahini sprawdzi się jako polewa do deserów lodowych, musów owocowych i jogurtów. Zdarza Ci się upiec sernik, brownie lub inne ciasto? Następnym razem, zamiast polewy czekoladowej lub lukru, spróbuj dodać do niego tahini.
Znane i powszechnie lubiane zupy, dzięki paście tahini, nabiorą nietuzinkowego smaku. Pasta sezamowa wzbogaci zupę marchewkową, kalafiorową, grzybową, pomidorową i wiele innych. Odpowiednio dopasowana pasta tahini może służyć jako przyprawa do większości znanych dań! Warto eksperymentować i próbować łączyć ze sobą nieoczywiste smaki. Dobrym pomysłem jest dodanie tahini do ulubionego koktajlu. Przygotowując owocowe smoothie, dorzuć do blendera łyżeczkę pasty sezamowej. Jak widać, pasta tahini jest zarówno smacznym dodatkiem do niemal każdego rodzaju potraw, jak i zdrowym zamiennikiem popularnych sosów i przekąsek. Warto ją mieć w swojej kuchni!
Piotr to pasjonat kulinarny z duszą podróżnika. W wieku 26 lat ma już na swoim koncie wiele przepisów z różnych zakątków świata. Jego życiowym celem jest odwiedzenie wszystkich azjatyckich stolic, by smakować ich lokalnych przysmaków. Po godzinach planuje ślub ze swoją narzeczoną, z którą dzieli miłość do egzotycznych przygód.