Dania tajskie to nie tylko pyszne przepisy na obiady czy kolacje. Można postawić również na poranny orientalny posiłek, jakim jest jajecznica po tajsku. Jest to danie, które dzięki swojemu niezwykłemu, nieco ostremu smaku oraz niezaprzeczalnym wartościom odżywczym szybko postawi na nogi nawet największego śpiocha. Składa się zarówno ze standardowych smaków, jakie na co dzień znajdują się w naszych jejecznicach, na przykład cebuli, jak wyraziste smaki, czyli papryczki chilli i oleju kokosowego. W potrawie nie może zabraknąć również ryżu, który jest nieodłączym elementem kuchni tajskiej.
Składniki
- 5 jajek
- 0,5 łyżeczki curry
- słodka papryka
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- tymianek
- 1 cebula
- papryczka chili
- olej kokosowy
- sól, pieprz
Czas przygotowania: 15 minut
Sposób na pikantną jajecznicę w stylu tajskim
Jajecznica po tajsku to danie, na które nie poświęci się dużo czasu. Jego zrobienie trwa krótko, jest banalnie proste, a jednocześnie pożywne. Robienie jajecznicy zaczynamy od jajek. Jajka wbijamy do miseczki. Dodajemy curry, słodką paprykę, pieprz cayenne oraz tymianek.
Cebulę kroimy w kostkę, papryczkę chilli kroimy w drobną kosteczkę. Smażymy je na rozgrzanym oleju kokosowym. Następnie dodajemy do cebuli i papryczki mieszankę jajek. Składniki smażymy razem aż do odpowiedniego ścięcia jajka. W międyczasie dokładnie mieszamy.
Jak doprawić jajecznicę po tajsku?
Na koniec jajecznicę doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli pragniemy dodać ostrości smaku, możemy dać więcej curry. Jajecznicę w stylu tajskim przekładamy na talerzy i gotwe. Życzę smacznego!
Piotr to pasjonat kulinarny z duszą podróżnika. W wieku 26 lat ma już na swoim koncie wiele przepisów z różnych zakątków świata. Jego życiowym celem jest odwiedzenie wszystkich azjatyckich stolic, by smakować ich lokalnych przysmaków. Po godzinach planuje ślub ze swoją narzeczoną, z którą dzieli miłość do egzotycznych przygód.