Kuchnia azjatycka staje się coraz bardziej popularna. Jedymi z najętniej jedzonych w Polsce dań są dania tajskie. Nie każdy jednak wie, jak proste są one do przygotownia i jak mało czasu zajmuje zrobienie ich.

Indyk po tajsku to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest on połączeniem smaku aromatycznego curry ze smakiem kremowego mleczka kokosowego. Obok takiego dania nie sposób przejść obojętnie

Składniki

Jak zrobić indyka po tajsku?

Indyk po tajsku jest banalnie prosty do zrobienia. Mięso należy osuszyć. Pokroić w następnej kolejności w niezbyt drobną kostkę. Następnie zrobić marynatę z sosem sojowym i pieprzem cytrynowym. Nie zaszkodzi również odrobina chilli. Mięso dokładnie obtoczyć w powstałej marynacie i pozostawić na kilkanaście minut, aż przesiąknie składnikami.

Możesz tym czasie umyć paprykę i pokroić w słupki. Również możesz pokroić w paseczki grzyby mun. Nie obejdzie się też bez pikantnych papryczek, które należy drobno posiekać, podobnie jak ząbki czosnku. Imbir obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę.

Indyk po tajsku – sposób przygotowania

Na rozgrzaną patelnię lub wok wlać pół oleju sezamowego. Dzięki niemu indyk lepiej smakuje. Wrzucić czosnek. Następnie krótko obsmażyć paprykę. Do papryki dodać indyka i obsmażyć mięso aż się zarumieni. Wrzucić pozostałe wcześniej pokrojone składniki. Całość pokropić sosem sojowym. Przydatny może być również sok wyciśnięty z limonki. Kostkę bulionową rozpuścić w połowie szklanki wody. Następnie wlać bulion na patelnię.

Jeśli to orientalne danie wciąż nie ma według ciebie odpowiedniego smaku, możesz doprawić chilli lub obficie posypać pieprzem cytrynowym, ewentualnie solą.

Zobacz również:  Boczniaki po tajsku

Indyk po tajsku – co dodać na koniec?

Do dopełnienia całości potrzebujesz pęczka kolendry oraz opakowanie z makaronem ryżowym. Udekorowane listkami kolendry danie będzie pięknie prezentowało się na stole.

W kuchni tajkiej występnuje duża dowolność. Wiele składników możesz stosować zamiast innych, dlatego nie bój się eksperymentować. Zamiast indyka możesz użycz kurczaka. Z warzyw możesz postawić nie tylko na paprykę, lecz również na marchew czy selera. Zamiast na oleju sezamowym możesz smażyć na zwykłym. Posiekaną drobniutko papryczkę chilli możesz zastąpić pastą curry. Eksperymentuj i znajdź swój ulubiony smak!