Kuchnia azjatycka staje się coraz bardziej popularna. Jedymi z najętniej jedzonych w Polsce dań są dania tajskie. Nie każdy jednak wie, jak proste są one do przygotownia i jak mało czasu zajmuje zrobienie ich.
Indyk po tajsku to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest on połączeniem smaku aromatycznego curry ze smakiem kremowego mleczka kokosowego. Obok takiego dania nie sposób przejść obojętnie
Składniki
- Filet z piersi indyka
- sos sojowy
- pieprz cytrynowy
- chili
- 1 papryka
- grzyby mun lub pieczarki
- 2 papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- imbir
- pół łyżki oleju sezamowego
- 3 połówki limonki
- czosnek
- pęczek kolendry
- makaron ryżowy
- kostka bulionowa
Jak zrobić indyka po tajsku?
Indyk po tajsku jest banalnie prosty do zrobienia. Mięso należy osuszyć. Pokroić w następnej kolejności w niezbyt drobną kostkę. Następnie zrobić marynatę z sosem sojowym i pieprzem cytrynowym. Nie zaszkodzi również odrobina chilli. Mięso dokładnie obtoczyć w powstałej marynacie i pozostawić na kilkanaście minut, aż przesiąknie składnikami.
Możesz tym czasie umyć paprykę i pokroić w słupki. Również możesz pokroić w paseczki grzyby mun. Nie obejdzie się też bez pikantnych papryczek, które należy drobno posiekać, podobnie jak ząbki czosnku. Imbir obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę.
Indyk po tajsku – sposób przygotowania
Na rozgrzaną patelnię lub wok wlać pół oleju sezamowego. Dzięki niemu indyk lepiej smakuje. Wrzucić czosnek. Następnie krótko obsmażyć paprykę. Do papryki dodać indyka i obsmażyć mięso aż się zarumieni. Wrzucić pozostałe wcześniej pokrojone składniki. Całość pokropić sosem sojowym. Przydatny może być również sok wyciśnięty z limonki. Kostkę bulionową rozpuścić w połowie szklanki wody. Następnie wlać bulion na patelnię.
Jeśli to orientalne danie wciąż nie ma według ciebie odpowiedniego smaku, możesz doprawić chilli lub obficie posypać pieprzem cytrynowym, ewentualnie solą.
Indyk po tajsku – co dodać na koniec?
Do dopełnienia całości potrzebujesz pęczka kolendry oraz opakowanie z makaronem ryżowym. Udekorowane listkami kolendry danie będzie pięknie prezentowało się na stole.
W kuchni tajkiej występnuje duża dowolność. Wiele składników możesz stosować zamiast innych, dlatego nie bój się eksperymentować. Zamiast indyka możesz użycz kurczaka. Z warzyw możesz postawić nie tylko na paprykę, lecz również na marchew czy selera. Zamiast na oleju sezamowym możesz smażyć na zwykłym. Posiekaną drobniutko papryczkę chilli możesz zastąpić pastą curry. Eksperymentuj i znajdź swój ulubiony smak!
Piotr to pasjonat kulinarny z duszą podróżnika. W wieku 26 lat ma już na swoim koncie wiele przepisów z różnych zakątków świata. Jego życiowym celem jest odwiedzenie wszystkich azjatyckich stolic, by smakować ich lokalnych przysmaków. Po godzinach planuje ślub ze swoją narzeczoną, z którą dzieli miłość do egzotycznych przygód.