Ryba jest jednym z dań charakterystycznych dla kuchni tajskiej. Jednocześnie jest ona przygotowana w odmienny sposób od polskich potraw rybnych. W Tajlandii podaje się ją z takimi składnikami jak mleczko kokosowe, curry czy sos sojowy.
Dorsz po tajsku z dodatkiem mleczka kokosowego to smaczne danie rybne, które udealnie nadaje się na rodzinny obiad czy kolację z przyjaciółmi. Jest to również potrawa, którą robi się szybko, a jej składniki są łatwodostępne.
Składniki
- filety z dorsza
- pasta curry
- chili
- sos rybny
- cukier
- pieprz, sól
- imbir
- kolendra
- olej
- czosnek
- mleko kokosowe
- zielone curry
- ryż jaśminowy
Dorsz po tajsku – sposób przygotowania
Dorsz to gatunek ryby o biały mięsie, który nie posiada ości. Z tego powodu idealnie nadaje się do podania na obiad dla całej rodziny. Najpierw rybę pokroić na małe kawałki, następnie dodać sól i pieprz. Odtawić na bok i zająć się przygotowaniem marynaty.
Odrobina pasty curry, sosu rybnego i mleka kokosowego, czyli jak przygotować marynatę
Marynatę można zrobić na wiele różnych spobów. W przepisie tym przedstawię jeden z przykładowych. Pastę curry, chilli, sos rybny, cukier, pieprz, starty imbir, kolendrę i 3 łyżki oleju wrzyć do małej miseczki. Dokładnie wymieszaj. Dodaj odrobinę sosu sojowego, 1 łyżka powinna wystarczyć. Marynatą natrzyj rybę.
Czosnek obrać i podsmarzyć na rozgrzanym oleju na patelni lub w woku. Wrzycić dorsza i podsmażyć. Następnie zalać mleczkiem kokosowym. Moż przyprawić również brązowym cukrem oraz zielonym curry.
Jakie dodatki do dorsza po tajsku?
Rybę tę możesz podawać z ryżem jaśminowym. Ryż ten charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem. Dzięki niemu danie będzie o wiele lepsze w smaku. Postaw również na dobrej jakości przyprawy. Świeża kolendra i świeża bazylia mogą mocną wpłynąć na smak dania. Na górę możesz dać posiekany szczypiorek.
Piotr to pasjonat kulinarny z duszą podróżnika. W wieku 26 lat ma już na swoim koncie wiele przepisów z różnych zakątków świata. Jego życiowym celem jest odwiedzenie wszystkich azjatyckich stolic, by smakować ich lokalnych przysmaków. Po godzinach planuje ślub ze swoją narzeczoną, z którą dzieli miłość do egzotycznych przygód.