Ryba jest jednym z dań charakterystycznych dla kuchni tajskiej. Jednocześnie jest ona przygotowana w odmienny sposób od polskich potraw rybnych. W Tajlandii podaje się ją z takimi składnikami jak mleczko kokosowe, curry czy sos sojowy.

Dorsz po tajsku z dodatkiem mleczka kokosowego to smaczne danie rybne, które udealnie nadaje się na rodzinny obiad czy kolację z przyjaciółmi. Jest to również potrawa, którą robi się szybko, a jej składniki są łatwodostępne.

Składniki

Dorsz po tajsku – sposób przygotowania

Dorsz to gatunek ryby o biały mięsie, który nie posiada ości. Z tego powodu idealnie nadaje się do podania na obiad dla całej rodziny. Najpierw rybę pokroić na małe kawałki, następnie dodać sól i pieprz. Odtawić na bok i zająć się przygotowaniem marynaty.

Odrobina pasty curry, sosu rybnego i mleka kokosowego, czyli jak przygotować marynatę

Marynatę można zrobić na wiele różnych spobów. W przepisie tym przedstawię jeden z przykładowych. Pastę curry, chilli, sos rybny, cukier, pieprz, starty imbir, kolendrę i 3 łyżki oleju wrzyć do małej miseczki. Dokładnie wymieszaj. Dodaj odrobinę sosu sojowego, 1 łyżka powinna wystarczyć. Marynatą natrzyj rybę.

Czosnek obrać i podsmarzyć na rozgrzanym oleju na patelni lub w woku. Wrzycić dorsza i podsmażyć. Następnie zalać mleczkiem kokosowym. Moż przyprawić również brązowym cukrem oraz zielonym curry.

Jakie dodatki do dorsza po tajsku?

Rybę tę możesz podawać z ryżem jaśminowym. Ryż ten charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem. Dzięki niemu danie będzie o wiele lepsze w smaku. Postaw również na dobrej jakości przyprawy. Świeża kolendra i świeża bazylia mogą mocną wpłynąć na smak dania. Na górę możesz dać posiekany szczypiorek.