Sos tamaryndowy to bardzo ciekawy dodatek do wielu dań, który wywodzi się z kuchni azjatyckiej. Przygotowuje się go z owoców drzewa o nazwie tamaryndowiec. Ma on bardzo korzystne właściwości lecznicze. Warto zapoznać się z najważniejszymi informacjami na temat tego wyjątkowego dodatku. Tak naprawdę sos tamardynowy – co to jest? Zastanawiając się nad sosem tamarydnowym, warto zwrócić uwagę na jego wyjątkowe właściwości. Tamarynda jest niskokaloryczna i ma bardzo charakterystyczny słodko – kwaśny smak. Dostarcza on bardzo dużo błonnika, dzięki czemu znacznie przyspiesza metabolizm i oczyszcza organizm. Owoce tamaryndowca wspomagają walkę z różnymi problemami układu trawiennego, a także łagodzą ból brzucha związany z problemami trawiennymi. Zawierają także w swoim składzie potas, magnez, żelazo oraz miedź.
Sos tamarandowy można przemycić w kuchni jako dodatek do różnych potraw. Przede wszystkim jest on bardzo popularny w Indonezji, a także jest częstym dodatkiem do potraw rodem z Tajlandii i Malezji. Pastę lub sos z tamarandy można zastosować zamiast soku z cytryny, aby nieco podkreślić smak danej potrawy. Można go też wymieszać z miodem, solą i pieprzem, a także syropem klonowym, co będzie idealnym rozwiązaniem do marynowania mięs. Sos tamarandowy to także jeden z ważniejszych składników niezwykle popularnego sosu Worcestershire Sauce. Bardzo ciekawym, ale i oryginalnym pomysłem jest dodatnie do lodów.
Składniki:
- sos rybny
- tamandryna
- cukier trzcinowy
Gotujemy sos tamaryndowy
Sos tamaryndowy można zakupić w gotowej wersji w wielu sklepach, przede wszystkim takich ze zdrową żywnością. Można także w bardzo łatwy sposób przygotować go samemu. Wystarczy sięgnąć po 2 łyżki sosu rybnego, 4 łyżki wody, 4 mniejsze łyżeczki pasty z tamaryndy oraz 4 łyżki cukru trzcinowego.
Wszystkie te składniki wystarczy przełożyć do garnka i zagotować na małym ogniu mieszając co jakiś czas, aż do momentu kiedy mieszanka będzie miała jednolitą konsystencję syropu. Tak przygotowany sos z pewnością doda potrawą oryginalnego smaku. Świetnie się sprawdzi jako dodatek np. do sałatek, a także innych potraw.
Tamaryndowiec z pewnością poprawi smaki warzyw pieczonych i duszonych, a także wielu innych potraw. Na bazie sosu tamandrynowego można również piec.Świetnie się on sprawdzi do sałatek, a także jako glazura do mięs. W Polsce nie jest on jeszcze bardzo popularny, ale warto zapoznać się z jego dobrodziejstwami i wykorzystać w swojej kuchni podczas przygotowywania różnych dań.
Piotr to pasjonat kulinarny z duszą podróżnika. W wieku 26 lat ma już na swoim koncie wiele przepisów z różnych zakątków świata. Jego życiowym celem jest odwiedzenie wszystkich azjatyckich stolic, by smakować ich lokalnych przysmaków. Po godzinach planuje ślub ze swoją narzeczoną, z którą dzieli miłość do egzotycznych przygód.