
Jedną z najpopularniejszych w Polsce przypraw kuchni tajskiej jest curry, na które zazwyczaj składa się z kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chilli i sól. Nie wszyscy jedna wiedzą, do jakich potraw mogą użyć tę przyprawę, a także czym różni się czerwona pasta curry od żółtej pasty curry i zielonej pasty curry. Dlatego najpierw sobie to wyjaśnijmy.
Czym się różnią kolory curry? Przede wszystkim poziomem ostrości. Najostrzejsza jest zielona pasta curry, przygotowywana z zielonych papryczek chili; na drugim miejscu plasuje się czerwona pasta curry z czerwonych papryczek chili, które są łagodniejsze od zielonych; najłagodniejsza jest żółta pasta z dodatkiem kurkumy, która nadaje jej intensywny żółty kolor.
Czym różni się czerwone curry od zielonego i żółtego?
Różnica pomiędzy tymi rodzajami past curry jest prosta – każda z nich ma inną ostrość. Zielona pasta curry ma zdecydowanie najostrzejszy smak, zrobiona jest bowiem zielonych papryczek chili. Na drugim miejscu jest łagodniejsza w smaku czerwona pasta curry, która składa się z czerwonych papryczek chili. Ostatnia pod względem ostrości jest żółta pasta curry z dodatkiem kurkumy. Żółte curry właśnie tej przyprawie zawdzięcza swój kolor.
Mówi się, że warto zawsze stawiać się po środku, dlatego dziś przedstawiam prosty przepis na czerwone curry, które charakteryzuje się średnią ostrością. Pamiętaj jednak, że możesz zrobić danie z curry każdego koloru.
Składniki
- Czerwona pasta curry
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- pół cebuli
- 2 filety z piersi z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- trawa cytrynowa
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- ryż jaśminowy (ewentualnie: makaron, ryż biały)
Czerwone tajskie curry – sposób przygotowania
Paprykę kroimy w małe paski, cukinię w cienkie plasterki, marchewkę w słupki, a cebulę w piórka. Mięso z kurczaka (może być również wołowe, tofu czy krewetki) kroimy w małą kostkę. Następnie obtaczamy w marynacie, na którą składa się sos rybny, sos sojowy, odrobina posiekanej trawy cytrynowej. Również dla lepszego smaku dodałam sól.
Na woku lub patelni rozgrzewamy olej sezamowy. Wrzucamy cebulę i posiekany czosnek. Następnie dorzucamy zamarynowane mięso z kurczaka i smażymy przez kilkanaście minut. Do dania wrzucamy pastę curry. Jeśli chcemy dodać daniu smaku, możemy dodać liście kaffiru. Liście limonki kaffir smakują charakterystycznie i idealnie nadają się do przyprawiania dań tajskich. Jeśli danie jest za ostre, możesz dodac odrobinę mleka kokosowego. Mleko kokosowe łagodzi smak dania i jednocześnie sprawia, że ma ono charakterystyczny posmak. Całość gotuj aż kurczak będzie mięki.
Z czym podać czerwone tajskie curry?
Warto zdecydować się na podanie dania z ryżem jaśminowym. Jest to jeden z typowych produktów kuchni tajskiej, który posmakuje każdemu. Jeśli jednak nie jesteś pewien, czy to odpowiedni wybór, możesz zdecydować się również na ryż biały czy po prostu makaron.
Do całości możesz dodać wybrane przyprawy. I to tyle! Danie gotowe do jedzenia. Smacznego!

Piotr to pasjonat kulinarny z duszą podróżnika. W wieku 26 lat ma już na swoim koncie wiele przepisów z różnych zakątków świata. Jego życiowym celem jest odwiedzenie wszystkich azjatyckich stolic, by smakować ich lokalnych przysmaków. Po godzinach planuje ślub ze swoją narzeczoną, z którą dzieli miłość do egzotycznych przygód.