Jedną z najpopularniejszych w Polsce przypraw kuchni tajskiej jest curry, na które zazwyczaj składa się z kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chilli i sól. Nie wszyscy jedna wiedzą, do jakich potraw mogą użyć tę przyprawę, a także czym różni się czerwona pasta curry od żółtej pasty curry i zielonej pasty curry. Dlatego najpierw sobie to wyjaśnijmy.

Czym się różnią kolory curry? Przede wszystkim poziomem ostrości. Najostrzejsza jest zielona pasta curry, przygotowywana z zielonych papryczek chili; na drugim miejscu plasuje się czerwona pasta curry z czerwonych papryczek chili, które są łagodniejsze od zielonych; najłagodniejsza jest żółta pasta z dodatkiem kurkumy, która nadaje jej intensywny żółty kolor.

Czym różni się czerwone curry od zielonego i żółtego?

Różnica pomiędzy tymi rodzajami past curry jest prosta – każda z nich ma inną ostrość. Zielona pasta curry ma zdecydowanie najostrzejszy smak, zrobiona jest bowiem zielonych papryczek chili. Na drugim miejscu jest łagodniejsza w smaku czerwona pasta curry, która składa się z czerwonych papryczek chili. Ostatnia pod względem ostrości jest żółta pasta curry z dodatkiem kurkumy. Żółte curry właśnie tej przyprawie zawdzięcza swój kolor.

Mówi się, że warto zawsze stawiać się po środku, dlatego dziś przedstawiam prosty przepis na czerwone curry, które charakteryzuje się średnią ostrością. Pamiętaj jednak, że możesz zrobić danie z curry każdego koloru.

Składniki

Czerwone tajskie curry – sposób przygotowania

Paprykę kroimy w małe paski, cukinię w cienkie plasterki, marchewkę w słupki, a cebulę w piórka. Mięso z kurczaka (może być również wołowe, tofu czy krewetki) kroimy w małą kostkę. Następnie obtaczamy w marynacie, na którą składa się sos rybny, sos sojowy, odrobina posiekanej trawy cytrynowej. Również dla lepszego smaku dodałam sól.

Zobacz również:  Tajskie curry

Na woku lub patelni rozgrzewamy olej sezamowy. Wrzucamy cebulę i posiekany czosnek. Następnie dorzucamy zamarynowane mięso z kurczaka i smażymy przez kilkanaście minut. Do dania wrzucamy pastę curry. Jeśli chcemy dodać daniu smaku, możemy dodać liście kaffiru. Liście limonki kaffir smakują charakterystycznie i idealnie nadają się do przyprawiania dań tajskich. Jeśli danie jest za ostre, możesz dodac odrobinę mleka kokosowego. Mleko kokosowe łagodzi smak dania i jednocześnie sprawia, że ma ono charakterystyczny posmak. Całość gotuj aż kurczak będzie mięki.

Z czym podać czerwone tajskie curry?

Warto zdecydować się na podanie dania z ryżem jaśminowym. Jest to jeden z typowych produktów kuchni tajskiej, który posmakuje każdemu. Jeśli jednak nie jesteś pewien, czy to odpowiedni wybór, możesz zdecydować się również na ryż biały czy po prostu makaron.

Do całości możesz dodać wybrane przyprawy. I to tyle! Danie gotowe do jedzenia. Smacznego!