Kuchnia tajska charakteryzuje się specyficznymi smakami. Słodko-ostre dania z dodatkiem curry, mleka kokosowego i makaronu ryżowego są nieodłączną częścią kuchni Tajlalandii. Coraz częściej jednak pojawiają się na polskich stołach. Jednym z coraz częściej przygotowywanych u nas w kraju dań jest cielęcina po tajsku – połączenie soczystego mięsa z warzywami oraz specyficznym sosom.
Składniki
- 400 g cielęciny, opcjonalnie: inne mięso lub owoce morza
- sól, pieprz
- sos sojowy
- ocet ryżowy
- imbir
- pasta curry
- słodka papryka
- papryczka chili
- olej
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 1 marchewka
- 1 papryka
- makaron ryżowy, opcjonalnie: ryż jaśminowy, inny rodzaj ryżu lub makaronu
Cielęcina po tajsku – sposób przygotowania
Mięso należy dokładnie umyć i pokroić w cienkie paski. Następnie natrzeć lekko solą i pieprzem. Pozostawić na chwilę. Zająć się marynatą.
Do miseczki wrzucić następujące składniki: sos sojowy, ocet ryżowy, starty imbir, pastę curry, słodką papryczkę oraz posiekaną paprykę chili. Wszystko dokłdnie mieszamy. Do takiego sosu wrzucamy mięso i zostawiamy na minimum 5 minut.
Jak przyrządzić cielęcinę po tajsku?
Na patelni lub na woka wlewamy olej roślinny (może byc również olej arachidowy). Na rozgrzanym oleju podsmażamy czosnek, pokrojoną w plasterki cebulę. Następnie wrzucamy mięso i smażymy na wolnym ogniu aż stanie się miękkie.
Teraz czas przejść do warzyw. Marchewkę i paprykę pokrój w paski. Ciągle mieszając, wrzuć je na patelnię i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Następnie mięso z warzywami gotuj przez kilka minut na dużym ogniu. Danie możesz podawać z makaronem ryżowym lub ryżem jaśminowym. Możesz również postawić na tradycyjne polskie smaki i zdecydować się na ziemniaki. Danie będzie dobrze smakowało również z kukurydzą, dlatego dodając warzywa, możesz się na nią również zdecydować. Dodaj do smaku wybrane przyprawy.
Co zamiast cielęciny po tajsku?
Ten rodzaj mięsa to nie jedyne danie, które można przyrządzić w stylu tajskim. Możesz postawić na owoce morza. Dobrym wyborem bedzie równie kurczak. Przepisy są jedynie podglądowe. To ty decydujesz o tym, jak będzie wyglądało to niezwykłe danie. Smacznego!
Piotr to pasjonat kulinarny z duszą podróżnika. W wieku 26 lat ma już na swoim koncie wiele przepisów z różnych zakątków świata. Jego życiowym celem jest odwiedzenie wszystkich azjatyckich stolic, by smakować ich lokalnych przysmaków. Po godzinach planuje ślub ze swoją narzeczoną, z którą dzieli miłość do egzotycznych przygód.