Chrupiące tofu to danie cieszące się dużą popularnością wśród wegetarianów i nie tylko. Przygotowanie tego dania wcale nie jest trudne, wręcz przeciwnie. Obtoczenie w mące tofu w sosie podsmażamy lekko na dobrze rozgrzanej patelni.
Ten przysmak idealnie sprawdzi się na imprezę ze znajomymi. Również będzie idealnym dodatkiem na wieczorne oglądanie filmów i inne imprezy okolicznościowe. Dla wegetarian jest to ciekawe zastąpienie mięsnych przekąsek. Chrupiące tofu robione w panierkach dostarczy nabiału, którego potrzebuje organizm.
Przed przygotowaniem tej potrawy zawsze trzeba zadbać o higienę, dlatego konieczne jest umycie rąk oraz przyrządów kuchennych. Pierwszym krokiem jest pozbycie się wody z tofu. Trzeba użyć do tego papierowego ręcznika, dociskając tofu, aby pozbyć się wody. Po zrobieniu tego, trzeba przekroić tofu na kwadraty, aby nadać odpowiedni kształt. Teraz produkt jest gotowy do dalszego przyrządzania.
Składniki do smażonego tofu w panierce:
- Opakowanie tofu 200g
- Sos sojowy
- Pieprz
- Imbir
- mąka kukurydziana lub ziemniaczana
- 1 ząbek czosnku
Inny sposób na przyrządzenie marynaty. Marynata ziołowa z kolendrą przeniesie nas do kuchni azjatyckiej.
Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- Pęczek świeżej kolendry
- Cytryna
- Zioła prymasalskie
- Pieprz cytrynowy
- Tymianek
Sposób przygotowania chrupiącego tofu w panierce:
Wycisnać sok z cytryny. Pokroić drobno ząbek czosnku. Następnie dodać wszystkie składniki do naczynia. Doprawić wszystkimi przyprawami i dokładnie wymieszać. Odstawić na dwie godziny do lodówki.
Dobrze wykonana marynata, sprawi, że tofu smażone w panierce, będzie miało obłedny i znakomity smak. Marynata może być przygotywywania zależnie od własnego gustu smakowego według różnych przepisów.
Do jednego przepisu marynaty do tofu przyda się m. in. sos sojowy i przyprawy. Do przygotowania potrzebna będzie miska, w której trzeba wymieszać wszystkie składniki. Na samym początku dodać sos sojowy, a następnie łyżeczkę pieprzu, imbir, który został już starty oraz drobno pokrojony czosnek. Następnie wszystko należy dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny.
Zamarynowane tofu należy obtoczyć mąką kukurydzianą lub ewentualnie ziemniaczaną. Niestety pszenna się tu nie sprawdzi.
Kolejnym krokiem jest rozgrzanie patelni z olejem i podsmażenia tofu aż się zarumieni. W taki sposób powinniśmy uzyskać chrupiące tofu w panierce.
Piotr to pasjonat kulinarny z duszą podróżnika. W wieku 26 lat ma już na swoim koncie wiele przepisów z różnych zakątków świata. Jego życiowym celem jest odwiedzenie wszystkich azjatyckich stolic, by smakować ich lokalnych przysmaków. Po godzinach planuje ślub ze swoją narzeczoną, z którą dzieli miłość do egzotycznych przygód.