tofu w panierce

Chrupiące tofu to danie cieszące się dużą popularnością wśród wegetarianów i nie tylko. Przygotowanie tego dania wcale nie jest trudne, wręcz przeciwnie. Obtoczenie w mące tofu w sosie podsmażamy lekko na dobrze rozgrzanej patelni.

Ten przysmak idealnie sprawdzi się na imprezę ze znajomymi. Również będzie idealnym dodatkiem na wieczorne oglądanie filmów i inne imprezy okolicznościowe.  Dla wegetarian jest to ciekawe zastąpienie mięsnych przekąsek. Chrupiące tofu robione w panierkach dostarczy nabiału, którego potrzebuje organizm.

Przed przygotowaniem tej potrawy zawsze trzeba zadbać o higienę, dlatego konieczne jest umycie rąk oraz przyrządów kuchennych. Pierwszym krokiem jest pozbycie się wody z tofu. Trzeba użyć do tego papierowego ręcznika, dociskając tofu, aby pozbyć się wody. Po zrobieniu tego, trzeba przekroić tofu na kwadraty, aby nadać odpowiedni kształt. Teraz produkt jest gotowy do dalszego przyrządzania.

Składniki do smażonego tofu w panierce:

Inny sposób na przyrządzenie marynaty. Marynata ziołowa z kolendrą przeniesie nas do kuchni azjatyckiej.

Składniki:

Sposób przygotowania chrupiącego tofu w panierce:

Wycisnać sok z cytryny. Pokroić drobno ząbek czosnku. Następnie dodać wszystkie składniki do naczynia. Doprawić wszystkimi przyprawami i dokładnie wymieszać. Odstawić na dwie godziny do lodówki.

Dobrze wykonana marynata, sprawi, że tofu smażone w panierce, będzie miało obłedny i znakomity smak. Marynata może być przygotywywania zależnie od własnego gustu smakowego według różnych przepisów.

Do jednego przepisu marynaty do tofu przyda się m. in. sos sojowy i przyprawy. Do przygotowania potrzebna będzie miska, w której trzeba wymieszać wszystkie składniki. Na samym początku dodać sos sojowy, a następnie łyżeczkę pieprzu, imbir, który został już starty oraz drobno pokrojony czosnek. Następnie wszystko należy dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny.

Zobacz również:  Cielęcina po tajsku

Zamarynowane tofu należy obtoczyć mąką kukurydzianą lub ewentualnie ziemniaczaną. Niestety pszenna się tu nie sprawdzi.

Kolejnym krokiem jest rozgrzanie patelni z olejem i podsmażenia tofu aż się zarumieni. W taki sposób powinniśmy uzyskać chrupiące tofu w panierce.