Brukselka po tajsku to danie, które początkowo może wywoływać zdziwienie. Niewielu bowiem kojarzy warzywo, którym straszono dzieci w przeszłości z pysznym orienalnym smakiem. A jednak tajska brukselka to pomysł na absolutnie pyszne danie obiad. Ponadro posiada ona wiele wartości odżywczych. Jest również idealnym sposobem by wprowadzić do swojego życia zdrowe odżywianie.

Składniki

Czas przygotowania: 30 minut

Jak przygotować brukselkę?

Najpierw należy brukselki oczyść. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Kiedy zacznie wrzeć dodaj brukselki. W trakcie wyjęcia brukselki powinny być one al dente – wyjmij je w odpowienim momencie, a będą miękkie i jednocześnie pozostaną chrupkie. Od razu odcedź. Przelej lodowatą wodą. Następnie przekrój każdą na pół. Małe zostaw całe, inaczej mogą się rozpaść. Możesz również zostawić je na kilka minut w zimnej wodzie. Następnie odcedzone brukselki przełóż do innej miseczki i zajmij się zrobieniem sosu.

Brukselka po tajsku – sposób przygotowania

Kiedy już brukselki będą gotowe, zajmij dodatkami. Na suchą patelnię wrzuć orzechy nerkowca. Praż je około minutę. Następnie przygotuj sos. Zdejmij orzechy i na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wrzyć na nią czosnek, curry i papryczkę chili. Imbir dokładnie posiekaj i rownież dodaj na patelnię. Smaż na małym ogniu.

Jeśli chcesz dodać daniu orientalnego smaku, możesz sos wymieszać z sosem sojowym i dodać sok z limonki. Smaku może dodać również 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca i cukier. Zastanów się również nad mlekiem kokosowym. Już 1 łyżka jego może zmienić smak całego dania. Dokładnie wymieszaj wszystko z pozostałymi składnikami sosu.

Zobacz również:  Czerwone curry

Wymieszaj sos z brukselką i orzerzami

Kiedy już brukselki i sos są gotowe, możesz wszytsko połączyć. Z małej miseczki przesyp brukselkę do większej. W dużej misce wymieszaj warzywa, orzechy i przygotowany sos. Gotowanie skończone! Brukselka po tajsku jest gotowa do jedzenia.