Brukselka po tajsku to danie, które początkowo może wywoływać zdziwienie. Niewielu bowiem kojarzy warzywo, którym straszono dzieci w przeszłości z pysznym orienalnym smakiem. A jednak tajska brukselka to pomysł na absolutnie pyszne danie obiad. Ponadro posiada ona wiele wartości odżywczych. Jest również idealnym sposobem by wprowadzić do swojego życia zdrowe odżywianie.
Składniki
- 400 g brukselki
- olej sezamowy
- orzechy nerkowca
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- imbir
- 2 łyżki curry
- opcjonalnie: sos sojowy, sok z limonki, pasta z tamaryndowca, 1 łyżka mleka kokosowego, sos rybny
Czas przygotowania: 30 minut
Jak przygotować brukselkę?
Najpierw należy brukselki oczyść. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Kiedy zacznie wrzeć dodaj brukselki. W trakcie wyjęcia brukselki powinny być one al dente – wyjmij je w odpowienim momencie, a będą miękkie i jednocześnie pozostaną chrupkie. Od razu odcedź. Przelej lodowatą wodą. Następnie przekrój każdą na pół. Małe zostaw całe, inaczej mogą się rozpaść. Możesz również zostawić je na kilka minut w zimnej wodzie. Następnie odcedzone brukselki przełóż do innej miseczki i zajmij się zrobieniem sosu.
Brukselka po tajsku – sposób przygotowania
Kiedy już brukselki będą gotowe, zajmij dodatkami. Na suchą patelnię wrzuć orzechy nerkowca. Praż je około minutę. Następnie przygotuj sos. Zdejmij orzechy i na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wrzyć na nią czosnek, curry i papryczkę chili. Imbir dokładnie posiekaj i rownież dodaj na patelnię. Smaż na małym ogniu.
Jeśli chcesz dodać daniu orientalnego smaku, możesz sos wymieszać z sosem sojowym i dodać sok z limonki. Smaku może dodać również 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca i cukier. Zastanów się również nad mlekiem kokosowym. Już 1 łyżka jego może zmienić smak całego dania. Dokładnie wymieszaj wszystko z pozostałymi składnikami sosu.
Wymieszaj sos z brukselką i orzerzami
Kiedy już brukselki i sos są gotowe, możesz wszytsko połączyć. Z małej miseczki przesyp brukselkę do większej. W dużej misce wymieszaj warzywa, orzechy i przygotowany sos. Gotowanie skończone! Brukselka po tajsku jest gotowa do jedzenia.
Piotr to pasjonat kulinarny z duszą podróżnika. W wieku 26 lat ma już na swoim koncie wiele przepisów z różnych zakątków świata. Jego życiowym celem jest odwiedzenie wszystkich azjatyckich stolic, by smakować ich lokalnych przysmaków. Po godzinach planuje ślub ze swoją narzeczoną, z którą dzieli miłość do egzotycznych przygód.