Kuchnia tajska zdobywa naszym kraju coraz większą popularność. Nie jest to dziwne, ponieważ wchodzące w jej skład dania często są proste do przygotowania. Ponato zrobienie ich nie zabiera dużo czasu. Wśród potraw znaleźć można coś smacznego zarówno dla miłośników mięsa, jak i dań wegetariańskich. Tych pierwszych zadowlą kaczka po tasjsku czy kurczak curry po tajsku. Drugich mogą zainteresować sposób przyrządzenia boczniaków.

Boczniaki są grzybami niezwykle popularnymi w kuchni azjatyckiej. Ich charakterystyczną cechą jest ostrygowy kształt kapelusza przymocowanego do grubej nóżki. Ich smak zać idealnie pasuje do tajskich produktów. Ponadto zawierają one wiele substancji odżywczych oraz witamin.

Składniki

Boczniaki po tajsku –przepis

Oczyszczone boczniaki należy pokroić na małe równe kawałki, cebulę w piórka, paprykę w słupki, czosnek drobno posiekać. Na dużej patelni lub dnie woka rozgrzać olej sezamowy. Dodać posiekany czosnek oraz cebulę, doprawić chili lub posiekaną papryczką chili i smażyć przez około minutę. Po tym czasie wrzucić grzyby i szybko przemieszać.

W osobnej miseczce wymieszać sos sojowy, cukier, sok z limonki, bazylię i inne przyprawy. Dla lepszego smaku dodałam też biały pieprz, imbir, zioła prowansalskie. Dobrym dodatkiem jest również trawa cytrynowa. Jeśli jednak robisz to danie pierwszy raz, możesz zrezygnować z tych produktów i dodać je, gdy twoje kubki smakowe poznają już podstawowe tajskie produkty. W tej sytuacji przypraw sos jedynie podstawowymi przyprawami, jak pieprz, sól czy zioła.

Sos do boczniaków po tajsku

Kiedy sos z dużą ilością sosu sojowego jest już gotowy, należy wlać go na patelnię i mocno zamieszać. Na koniec dodać mleczko kokosowe. Takim sposobem pyszne boczniaki po tajsku są już prawie gotowe. Cały czas mieszając, należy smażyć jeszcze przez kilka minut, następnie wyłączyć ogień.

Zobacz również:  Warzywa po tajsku

Dodatki

Do grzybów idealnie pasował będzie makaron. Nie musisz jednak się na niego decydować. Możesz podać również daie z ryżem lub kaszą. Ponadto pamiętaj, że nie muszisz w stu procentach stosować się do wskazówek w przepisie. Możesz dodawać przyprawy i warzywa, jakie tylko uważasz za odpowiednie.