Choć kuchnia tajska korjarzy się głównie z daniami obiadowymi, nie można omówić jej deserów o niezwykłym smaku. Banany smażone w cieście po tajsku to przepis na pyszny i prosty deser, która zadowoli każdego miłośnika słodkości, a jednocześnie osób, którym zależy również na daniu pełnym wartości odżywczych.

Banany smażone na głębokim oleju, zanurzone w cieście z cukrem pudrem to pomył na deser idealny dla każdego.

Składniki

Jak zrobić banany w cieście po tajsku?

Spośób przyrządenia bananów i ciasta jest niezwykle szybki i prosty. Dojrzałe banany przekroić wszerz na kawałki. Pamiętaj, że banany kroimy dość duże kawałki. Następnie w osobnej misce przygotwać ciasto. Połączyć mąkę pszenną z mąką ryżową i solą. Dodać żółtko jaja, olej oraz mleko kokosowe. Całość dokładnie wymieszać. Dorzucić cukier puder.

Banany w cieście – przygotowanie ciasta

Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką składniki. Banany najlepiej smakują podsmażone w kokosowym cieście, dlatego na konieć można dodać jeszcze wiórki kokosowe. Powinno powstać gładkie ciasto. Jeśli jest za gęstę, można rozrzadzic dodatkowymi łyżkami mąki pszennej.

Banany w cieście po tajsku – smażenie

Na patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Następnie zanurzyć banany w cieście po tajsku. Smażyć dużej ilość rozgrzanego oleju aż będą miały złotobrązowy kolor. Pamiętaj, by przewrócic je na drugą stronę i również usmażyć. Ponadto należy smażyć partiami, na stale dobrze rozgrzanym oleju. Usmażone banany osączyć, kładąc je na ręcznikach papierowych. Następnie ostrożnie przełożyć na talerz. Smażone banany należy podawać na gorąco posypane cukrem pudrem. Sama kilka razy podawałam banany srównież z dodatkiem dżemu.

Zobacz również:  Łosoś po tajsku

Smaczny deser, banany w cieście tajskim, gotowy!