homepage

ZWYCZAJE KULINARNE TAJÓW

W tajskiej kuchni nie ma sztywnych przepisów, panuje tu zasada „próbuj i dodawaj”. Należy głównie polegać na własnych zmysłach, smakując potrawę i dodając do niej kolejne składniki aż efekt końcowy będzie zadowalający. Będąc w Tajlandii należy pamiętać, iż poproszenie o podanie dodatkowych przypraw do posiłku może zostać odebrane jako krytyka kucharza oraz brak zaufania dla jest kucharskiego kunsztu.

KRÓL I RESZTA ŚWIATA

Kuchnia tajska dzieli się na kuchnię królewską oraz wiejską. Przygotowując posiłki dla króla ogromną uwagę kładzie się na sposób przyrządzania oraz dekorowania dań. Sztuka carvingu bierze swoje początki właśnie w przygotowywaniu posiłków dla króla. To za pomocą misternych rzeźb wykonanych w owocach oraz warzywach kucharze zdobili królewskie dania. Dawniej sztuki tej strzegły kobiety pracujące na dworze królewskim, w dzisiejszych czasach carving jest jednym ze szkolnych przedmiotów.

PAŁECZKI CZY SZTUĆCE?

W Tajlandii zazwyczaj nie jada się pałeczkami, można nimi spożywać jedynie makaron. Do jedzenia używa się głównie łyżki oraz widelca. Tajowie zwracają dużą uwagę na etykietę podczas jedzenia. Widelec musi być prawidłowo trzymany (zawsze!) w lewej ręce, łyżka natomiast w prawej, w przeciwnym razie będzie to odebrane jako duży nietakt. Widelec ma służyć jedynie do nałożenia potrawy na łyżkę. Niektórzy tajowie w myśl tradycji jedzą palcami, uważając, iż tak zjedzone potrawy smakują lepiej. Najczęściej palcami (prawej ręki) spożywa się kleisty ryż, który formuje się w kulki i zamacza w różnych sosach.

ZAWSZE GORĄCY RYŻ

Ryż w tajskiej kuchni ma wręcz znaczenie religijne, symbolizuje bogactwo, szczęście oraz zdrowie Praktycznie każde tajskie święto wiąże się w jakiś sposób z sadzeniem lub zbieraniem ryżu. Do posiłków podaje się ryż długoziarnisty, albo aromatyczny ryż jaśminowy. Nigdy nie gotuje się go z solą, gdyż potrawy które będą z nim spożywane są już dostatecznie dobrze przyprawione. Przeważnie posiłek składa się z zupy, jednego lub dwóch dań głównych podanych z sosem oraz sporej ilości wszelakich przekąsek. Każde danie, oprócz ryżu, może być przygotowane wcześniej i podane do posiłku w temperaturze pokojowej. Ryż podawany jest zawsze bezpośrednio po ugotowaniu.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Radosny pochówek? Tajski pogrzeb!

RADOSNY, TAJSKI POGRZEB   Początek listopada to w Polsce smutne dni, dni spotkań z drogimi nam zmarłymi. Tłumy odwiedzają cmentarze, często pokonując wiele kilometrów, by w tych dniach dać dowód swej pamięci o tych, którzy odeszli. 1 listopada, w Dzień Wszystkich...

czytaj dalej

Przepis na szczęście to nie tylko kuchnia tajska!

FILOZOFIA SZCZĘŚCIA MADE IN THAILAND Co przyciąga nas do Tajlandii, która coraz częściej staje się celem turystycznych wypraw Polaków? Wspaniała przyroda i bogata tajska kultura, klimat i infrastruktura turystyczna? Tak, ale nie tylko. Także sami Tajowie, to jacy są i...

czytaj dalej

Odmiany kuchni tajskiej

ODMIANY KUCHNI TAJSKIEJ   Tajska kuchnia jest odzwierciedleniem dwóch najważniejszych filozofii życia – przyjemności oraz harmonii. Nie bez powodu uważana jest ona za jedną z najlepszych i najoryginalniejszych kuchni świata, ale również za jedną z najzdrowszych....

czytaj dalej

Festiwal Wegetariański Phuket 2017

FESTIWAL WEGETARIAŃSKI PHUKET 2017   Jeśli zamierzacie zwiedzić Tajlandię, warto wybrać się do niej podczas budzącego kontrowersje Festiwalu Wegetariańskiego. Aby zaoszczędzić sporo pieniędzy, można taką podróż zacząć planować już dziś. Tajowie wierzą, że...

czytaj dalej

SONGKRAN 2017 – TAJSKI NOWY ROK

SONGKRAN - TAJSKI NOWY ROK   Polacy mają Nowy Rok, Duńczycy - Nytar, a Chińczycy - Święto Wiosny. W kulturze tajlandzkiej Nowy Rok określany jest jako Songkran. Wbrew pozorom nie ma on nic wspólnego z 1 stycznia. Święto to rozpoczyna się w momencie przejścia...

czytaj dalej

Bangkok – stolica klejnotów

BANGKOK - STOLICA KLEJNOTÓW   Z okazji zbliżającego się dnia kobiet poświęćmy słów kilka na temat Bangkoku – stolicy klejnotów. To prawdziwy raj dla tych, którzy chcą zakupić dobrej jakości kamienie szlachetne. Będąc w Bangkoku szybko można zauważyć, że w okolicy...

czytaj dalej

Pikantne Walentynki w Samui

PIKANTNE WALENTYNKI W SAMUI Nadchodzą wielkie zmiany w Samui. Dla naszych stałych gości oraz dla tych, którzy dopiero zawitają w nasze progi, przygotowaliśmy serię zmian w tym roku. Czas pędzi nieubłaganie, zmieniają się środki przekazu, formy wyrazu, styl w jakim...

czytaj dalej

Carving w kuchni tajskiej

CARVING W KUCHNI TAJSKIEJ   Carving w Azji znany jest od co najmniej kilkuset lat, a najpopularniejsza teoria mówi, iż wywodzi się on z Tajlandii, jest też tradycyjnym elementem Loy Krathong (tajskie święto) i uznany jest za dziedzictwo narodowe Tajlandii. W...

czytaj dalej
homepage