homepage

ZUPY

Zupy to Tajska specjalność, będąca dla większości Tajów codzienną pozycją w ich domowym menu. Tajskie zupy są pełne aromatów, wyrazistych smaków i sycących dodatków, pozwalają zwalczyć głód na długi czas.

ZUPY


TOM YAM

Zupa na bazie pasty chilli oraz tajskich ziół z dodatkiem grzybów słomkowych i czerwonej cebuli.
Do wyboru kurczak, łosoś, krewetki - 18/21/19 zł


TOM KHA

Zupa na bazie mleczka kokosowego oraz tajskich ziół z dodatkiem grzybów słomkowych i czerwonej cebuli. Do wyboru z kurczakiem lub krewetkami -18/21 zł


TOM JUED

Delikatny bulion z warzywami i kurczakiem z dodatkiem makaronu sojowego -16 zł


KUAY TIEW

Zupa z kulkami krewetkowymi na bazie soku z limonki z dodatkiem orzeszków ziemnych, cebulki dymki i prażonego czosnku - 21 zł


CIEKAWOSTKI Z KUCHNI TAJSKIEJ

tom_yum_restauracja_kraków2

TOM YUM

Tom Yum to ostra, tajska zupa narodowa przygotowana na bazie bulionu, podawana z krewetkami (tom yum kung), z łososiem lub (tom yam pla) albo z kurczakiem (tom yum kai). Dodatkowo w jej skład wchodzą grzyby, trawa cytrynowa, chilli, galangal oraz liście limonki kaffir.

tom_kha_restauracja_kraków2

TOM KHA

Tom Kha to zupa na bazie mleka kokosowego i wywaru z nutą limonki oraz sosu rybnego. Gotowana jest ona przy udziale świeżych ziół tajskich, takich jak trawa cytrynowa, liście limonki kaffir oraz galangalu. Zupa może być podana z krewetkami (tom kha kung) lub z kurczakiem (tom kha kai).

kuay_tiew_restauracja_kraków2

KUAY TIEW

Zupa z kulkami krewetkowymi odznacza się ostro – kwaśnym smakiem. Przygotowana jest z wykorzystaniem limonki, ale również z wykorzystaniem orzeszków ziemnych, kiełków fasoli mung, dymki oraz z dodatkiem makaronu sojowego albo ryżowego. Kulki krewetkowe otrzymuje się z soczystych, świeżo zmielonych krewetek.

DODATKOWE INFORMACJE

homepage