homepage

ZUPY

Zupy to Tajska specjalność, będąca dla większości Tajów codzienną pozycją w ich domowym menu. Tajskie zupy są pełne aromatów, wyrazistych smaków i sycących dodatków, pozwalają zwalczyć głód na długi czas.

Skorzystaj z zamówień on-line i ciesz się oryginalną tajską kuchnią w zaciszu swojego domu, w pracy lub na spotkaniu z przyjaciółmi.

CIEKAWOSTKI Z KUCHNI TAJSKIEJ

tom_yum_restauracja_kraków2

TOM YUM

Tom Yum to ostra, tajska zupa narodowa przygotowana na bazie bulionu, podawana z krewetkami (tom yum kung), z łososiem lub (tom yam pla) albo z kurczakiem (tom yum kai). Dodatkowo w jej skład wchodzą grzyby, trawa cytrynowa, chilli, galangal oraz liście limonki kaffir.

tom_kha_restauracja_kraków2

TOM KHA

Tom Kha to zupa na bazie mleka kokosowego i wywaru z nutą limonki oraz sosu rybnego. Gotowana jest ona przy udziale świeżych ziół tajskich, takich jak trawa cytrynowa, liście limonki kaffir oraz galangalu. Zupa może być podana z krewetkami (tom kha kung) lub z kurczakiem (tom kha kai).

kuay_tiew_restauracja_kraków2

KUAY TIEW

Zupa z kulkami krewetkowymi odznacza się ostro – kwaśnym smakiem. Przygotowana jest z wykorzystaniem limonki, ale również z wykorzystaniem orzeszków ziemnych, kiełków fasoli mung, dymki oraz z dodatkiem makaronu sojowego albo ryżowego. Kulki krewetkowe otrzymuje się z soczystych, świeżo zmielonych krewetek.

DODATKOWE INFORMACJE

homepage