homepage

TAJSKI TARG NA TORACH

Samut Songkhram to niewielka prowincja, położona niedaleko Bangkoku i czasami utożsamiana nawet ze stołeczną metropolią. To właśnie w stolicy tej prowincji, noszącej zresztą taką samą nazwę, położona jest niewielka stacja kolejowa Mae Khlong, przez którą zaledwie kilka razy na dzień przejeżdża jakiś pociąg. I nic nie wyróżniałoby jej spośród tysięcy podobnych stacji na świecie, gdyby nie pewien ewenement. To targ na torach, rozciągający się na dwustumetrowym ich odcinku: stragany, głównie z owocami, warzywami i mięsem, rozstawione po bokach torów, czasem nawet na nie zachodzące; potencjalni klienci oglądają towar, chodząc po prostu pomiędzy szynami.

GDY NADJEŻDŻA POCIĄG

Gdy nadjeżdża pociąg, Tajowie błyskawicznie zwijają swoje stragany, składają górujące nad nimi przeciwsłoneczne daszki i przepuszczają, dosłownie o centymetry, lokomotywę z wagonami. Czasem pociąg zawadzi o jakiś kosz z owocami czy warzywami. Po jego przejeździe wszystko rozkłada się z powrotem i handel ożywa na nowo. Dlaczego tak? Targowisko powstało przy stacji, ale wraz z jej rozbudową musiało się coraz bardziej ścieśniać i w końcu przeniosło się na tory. Są tu kupcy sprzedający swe towary nawet od pięćdziesięciu lat! Handluje się tu też taniej niż w innych miejscach, a niecodzienność położenia przyciąga na targ turystów. Kto chciałby obejrzeć to niezwykłe miejsce, może wykupić wycieczkę w jednym z biur podróży w Bangkoku albo dojechać tam na własną rękę minibusem lub pociągiem i promem. Warto!

KUCHNIA TAJSKA NA WYCIĄGNIĘCIE RĘKI

Kuchnia tajska to właśnie warzywa, owoce i mięso, królujące na targu na torach na stacji kolejowej w Mae Khlong. Tajscy kucharze potrafią z tego przyrządzić wyśmienite dania. Chrupiące spring rollsy z warzywami lub z kurczakiem, orientalna sałatka ze świeżej papai, czosnku i chilli, sałatka z mango, orzechów nerkowca i orzechów ziemnych, kolendry i czerwonej cebuli – to tylko kilka z przystawek (a przecież to dopiero wstęp do prawdziwej uczty!), które proponuje krakowska restauracja tajska Samui, dzięki której możemy odwiedzić daleką i pełną wybornych smaków Tajlandię, nie ruszając się z Krakowa.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Kulinarna wyspa Samui

KULINARNA WYSPA SAMUI Samui (Ko Samui albo Koh Samui) to trzecia co do wielkości wyspa Tajlandii (po Phuket i Ko Chang) położona w Zatoce Syjamskiej. Wyspa ta jest częścią archipelagu Samui (Muu Ko Samui), w skład którego wchodzi aż 60 innych wysp, w tym 40 wysp Parku...

czytaj dalej

Wierzenia Tajów

WIERZENIA TAJÓW   Tajowie są narodem religijnym, aż 90% wszystkich obywateli wyznaje buddyzm. Therawada jest odmiana buddyzmu praktykowaną w Tajlandii. Jej wyznawcy uważają, iż życie składa się ze zdobywania karmy oraz przechodzenia kolejnych reinkarnacji. Ta...

czytaj dalej

Zwyczaje kulinarne Tajów

ZWYCZAJE KULINARNE TAJÓW W tajskiej kuchni nie ma sztywnych przepisów, panuje tu zasada „próbuj i dodawaj”. Należy głównie polegać na własnych zmysłach, smakując potrawę i dodając do niej kolejne składniki aż efekt końcowy będzie zadowalający. Będąc w Tajlandii należy...

czytaj dalej

Kuchnia Tajów

KUCHNIA TAJÓW   Kuchnia orientalna jest przede wszystkim zdrowa, kolorowa, smaczna oraz pełna aromatów. Podstawowymi składnikami są ryż, owoce morza, ryby, warzywa oraz świeże zioła i przyprawy. Kuchnia tajska powstała z połączenia tradycji kulinarnych Chin oraz...

czytaj dalej

Kokos w kuchnii tajskiej

KOKOS W KUCHNI TAJSKIEJ Tajlandia obfituje w kokosy, które są powszechnie używane nie tylko w kuchni. Dostępne są również w wielu odmianach, a wykorzystuje się w całości. Miąższ oraz mleko kokosowe są szeroko używane w tajskiej kuchni, woda oraz mleko kokosowe są...

czytaj dalej

Krewetki w kuchni tajskiej

KREWETKI W KUCHNI TAJSKIEJ Tygrysie, koktajlowe czy może królewskie? Krewetki niewątpliwe to królowe owoców morza – są nie tylko smaczne, ale również bogate w składniki odżywcze, zawierając przy tym niewielką zawartość tłuszczu. Opisano około 2500 gatunków krewetek,...

czytaj dalej
homepage