homepage

SONGKRAN – TAJSKI NOWY ROK

 

Polacy mają Nowy Rok, Duńczycy – Nytar, a Chińczycy – Święto Wiosny. W kulturze tajlandzkiej Nowy Rok określany jest jako Songkran. Wbrew pozorom nie ma on nic wspólnego z 1 stycznia. Święto to rozpoczyna się w momencie przejścia słońca ze znaku Ryb do znaku Barana i zazwyczaj trwa przez trzy dni – 13, 14 i 15 kwietnia.

MODLITWA, JAŁMUŻNA I… WODNA BITWA!

Jak co roku najwspanialsze obchody uroczystości Songkran w całej Tajlandii zobaczyć będzie można w zwanym „Różą Północy” Chiang Mai.

Wszystko zaczyna się od zbiórki mieszkańców na jednym z placów miasta w celu wspólnej modlitwy i jałmużny. Uczestniczący w modłach mnisi zbierają ryż i pieniądze. Po zebraniu ofiary z klatek wypuszcza się ptaki, a w niektórych miejscach do rzek wpuszcza ryby. Wszystko w celu oczyszczenia i wejścia w nowy etap życia z błogosławieństwem.

Dodatkowo młodzi ludzie odwiedzają dziadków i rodziców, spryskując ich dłonie chłodną wodą, wierząc przy tym, że ich to oczyści. W zamian otrzymują błogosławieństwo.

Między innymi właśnie symboliczne skraplanie dłoni przekształciło się w tradycję, dzięki której o tajlandzkim nowym roku głośno robi się na całym świecie. Polewanie wodą stało się bowiem czymś, bez czego Songkran nie istnieje. W całej Tajlandii trudno wówczas znaleźć kogoś, kto nie jest przemoknięty, a pomysłowość Tajów nie zna granic.

Klasyczne pistolety i karabiny to norma. Ponadto zbiorniki z wodą ukryte są wszędzie… w plecakach, lalkach, a nawet puszkach z napojami, które wyposażone są w podwójne dno. Oczywiście nie brak miłośników polewania się wiadrami czy szlauchami. Nie będzie więc przekłamaniem, jeśli stwierdzimy, że w Songkran na ulicach tajlandzkich miast dochodzi do wielkiej wodnej bitwy.

SONGKRAN – POCZUĆ KLIMAT

Songkran przeżyć powinien każdy, kto chce odwiedzić Tajlandię. Niestety w tym roku nie macie już takiej możliwości. Najbliższa okazja nadarzy się za rok, do czego gorąco Was zachęcamy. Tymczasem wszystkich zainteresowanych Tajlandią zapraszamy do restauracji Samui, gdzie poza kuchnią poznacie tajską kulturę i historię.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Kulinarna wyspa Samui

KULINARNA WYSPA SAMUI Samui (Ko Samui albo Koh Samui) to trzecia co do wielkości wyspa Tajlandii (po Phuket i Ko Chang) położona w Zatoce Syjamskiej. Wyspa ta jest częścią archipelagu Samui (Muu Ko Samui), w skład którego wchodzi aż 60 innych wysp, w tym 40 wysp Parku...

czytaj dalej

Wierzenia Tajów

WIERZENIA TAJÓW   Tajowie są narodem religijnym, aż 90% wszystkich obywateli wyznaje buddyzm. Therawada jest odmiana buddyzmu praktykowaną w Tajlandii. Jej wyznawcy uważają, iż życie składa się ze zdobywania karmy oraz przechodzenia kolejnych reinkarnacji. Ta...

czytaj dalej

Zwyczaje kulinarne Tajów

ZWYCZAJE KULINARNE TAJÓW W tajskiej kuchni nie ma sztywnych przepisów, panuje tu zasada „próbuj i dodawaj”. Należy głównie polegać na własnych zmysłach, smakując potrawę i dodając do niej kolejne składniki aż efekt końcowy będzie zadowalający. Będąc w Tajlandii należy...

czytaj dalej

Kuchnia Tajów

KUCHNIA TAJÓW   Kuchnia orientalna jest przede wszystkim zdrowa, kolorowa, smaczna oraz pełna aromatów. Podstawowymi składnikami są ryż, owoce morza, ryby, warzywa oraz świeże zioła i przyprawy. Kuchnia tajska powstała z połączenia tradycji kulinarnych Chin oraz...

czytaj dalej

Kokos w kuchnii tajskiej

KOKOS W KUCHNI TAJSKIEJ Tajlandia obfituje w kokosy, które są powszechnie używane nie tylko w kuchni. Dostępne są również w wielu odmianach, a wykorzystuje się w całości. Miąższ oraz mleko kokosowe są szeroko używane w tajskiej kuchni, woda oraz mleko kokosowe są...

czytaj dalej

Krewetki w kuchni tajskiej

KREWETKI W KUCHNI TAJSKIEJ Tygrysie, koktajlowe czy może królewskie? Krewetki niewątpliwe to królowe owoców morza – są nie tylko smaczne, ale również bogate w składniki odżywcze, zawierając przy tym niewielką zawartość tłuszczu. Opisano około 2500 gatunków krewetek,...

czytaj dalej
homepage