homepage

RADOSNY, TAJSKI POGRZEB

 

Początek listopada to w Polsce smutne dni, dni spotkań z drogimi nam zmarłymi. Tłumy odwiedzają cmentarze, często pokonując wiele kilometrów, by w tych dniach dać dowód swej pamięci o tych, którzy odeszli. 1 listopada, w Dzień Wszystkich Świętych, wspominamy tych, którzy według chrześcijan osiągnęli już zbawienie. Następnego dnia, w Dzień Zaduszny, myślimy o wszystkich zmarłych. Składamy na ich grobach kwiaty, zapalamy znicze. Przed wiekami, bo święto to ma odległe, pogańskie korzenie, dzielono się ze zmarłymi także pożywieniem.

DZIADY

Jeszcze do XIX wieku obchodzono w Polsce tzw. „dziady”, wspominając zmarłych i wierząc, że tej nocy przebywają oni znowu wśród żywych. Wszystko to wynikało z wiary, że życie człowieka nie kończy się tu, na Ziemi, ale po jego śmierci przybiera tylko inną formę, że zmarli z zaświatów mają wpływ na dalsze nasze losy, że trzeba ich dla siebie pozyskać, okazując pamięć i szacunek.

ZMARLI ŚWIATA

Pamięć o zmarłych jest powszechna wśród ludzi wielu kultur i religii. Ale przybiera ona różną postać. W Meksyku i krajach Ameryce Łacińskiej Święto Zmarłych ma charakter radosny: urządza się korowody, uczty i zabawy. Podobnie dzieje się na Filipinach, gdzie zmarłych odwiedzają całe rodziny, które biesiadują w rozstawionych namiotach. W Nikaragui rodziny spędzają całą noc na cmentarzach, śpiąc przy grobach. Amerykanie mają swój Halloween, podczas którego przebrane dzieci chodzą od drzwi do drzwi, prosząc o poczęstunek.

GŁOŚNA, RADOSNA MUZYKA

Tajlandia jest krajem buddyzmu. To z niego wynika cała kultura tajska, w tym i stosunek, jaki Tajowie mają do śmierci, która dla nich jest tylko częścią trwającego wiecznie procesu reinkarnacji. Człowiek za życia gromadzi zasługi zapewniające mu kolejne szczęśliwe narodziny. Jego ciało podlega uroczystej kremacji, a prochy zmarłego przechowuje się w urnie w jego rodzinnym domu, gdzie na domowych ołtarzykach składa się zmarłym ofiary. Kolorem żałoby jest czerń i biel, a tajska uroczystość pogrzebowa ma raczej radosny charakter, podkreśla to zwykle głośna, wcale nie żałobna w naszym pojęciu muzyka.
Początek listopada przypada w Tajlandii na czas tuż po ceremonii pogrzebowej zmarłego rok temu króla. W Polsce będą to dni pamięci o wszystkich zmarłych. Niech przebiegają podobnie: w budującej refleksji nad życiem i śmiercią.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Kulinarna wyspa Samui

KULINARNA WYSPA SAMUI Samui (Ko Samui albo Koh Samui) to trzecia co do wielkości wyspa Tajlandii (po Phuket i Ko Chang) położona w Zatoce Syjamskiej. Wyspa ta jest częścią archipelagu Samui (Muu Ko Samui), w skład którego wchodzi aż 60 innych wysp, w tym 40 wysp Parku...

czytaj dalej

Wierzenia Tajów

WIERZENIA TAJÓW   Tajowie są narodem religijnym, aż 90% wszystkich obywateli wyznaje buddyzm. Therawada jest odmiana buddyzmu praktykowaną w Tajlandii. Jej wyznawcy uważają, iż życie składa się ze zdobywania karmy oraz przechodzenia kolejnych reinkarnacji. Ta...

czytaj dalej

Zwyczaje kulinarne Tajów

ZWYCZAJE KULINARNE TAJÓW W tajskiej kuchni nie ma sztywnych przepisów, panuje tu zasada „próbuj i dodawaj”. Należy głównie polegać na własnych zmysłach, smakując potrawę i dodając do niej kolejne składniki aż efekt końcowy będzie zadowalający. Będąc w Tajlandii należy...

czytaj dalej

Kuchnia Tajów

KUCHNIA TAJÓW   Kuchnia orientalna jest przede wszystkim zdrowa, kolorowa, smaczna oraz pełna aromatów. Podstawowymi składnikami są ryż, owoce morza, ryby, warzywa oraz świeże zioła i przyprawy. Kuchnia tajska powstała z połączenia tradycji kulinarnych Chin oraz...

czytaj dalej

Kokos w kuchnii tajskiej

KOKOS W KUCHNI TAJSKIEJ Tajlandia obfituje w kokosy, które są powszechnie używane nie tylko w kuchni. Dostępne są również w wielu odmianach, a wykorzystuje się w całości. Miąższ oraz mleko kokosowe są szeroko używane w tajskiej kuchni, woda oraz mleko kokosowe są...

czytaj dalej

Krewetki w kuchni tajskiej

KREWETKI W KUCHNI TAJSKIEJ Tygrysie, koktajlowe czy może królewskie? Krewetki niewątpliwe to królowe owoców morza – są nie tylko smaczne, ale również bogate w składniki odżywcze, zawierając przy tym niewielką zawartość tłuszczu. Opisano około 2500 gatunków krewetek,...

czytaj dalej
homepage