RADOSNY, TAJSKI POGRZEB
Początek listopada to w Polsce smutne dni, dni spotkań z drogimi nam zmarłymi. Tłumy odwiedzają cmentarze, często pokonując wiele kilometrów, by w tych dniach dać dowód swej pamięci o tych, którzy odeszli. 1 listopada, w Dzień Wszystkich Świętych, wspominamy tych, którzy według chrześcijan osiągnęli już zbawienie. Następnego dnia, w Dzień Zaduszny, myślimy o wszystkich zmarłych. Składamy na ich grobach kwiaty, zapalamy znicze. Przed wiekami, bo święto to ma odległe, pogańskie korzenie, dzielono się ze zmarłymi także pożywieniem.

DZIADY
Jeszcze do XIX wieku obchodzono w Polsce tzw. „dziady”, wspominając zmarłych i wierząc, że tej nocy przebywają oni znowu wśród żywych. Wszystko to wynikało z wiary, że życie człowieka nie kończy się tu, na Ziemi, ale po jego śmierci przybiera tylko inną formę, że zmarli z zaświatów mają wpływ na dalsze nasze losy, że trzeba ich dla siebie pozyskać, okazując pamięć i szacunek.
ZMARLI ŚWIATA
Pamięć o zmarłych jest powszechna wśród ludzi wielu kultur i religii. Ale przybiera ona różną postać. W Meksyku i krajach Ameryce Łacińskiej Święto Zmarłych ma charakter radosny: urządza się korowody, uczty i zabawy. Podobnie dzieje się na Filipinach, gdzie zmarłych odwiedzają całe rodziny, które biesiadują w rozstawionych namiotach. W Nikaragui rodziny spędzają całą noc na cmentarzach, śpiąc przy grobach. Amerykanie mają swój Halloween, podczas którego przebrane dzieci chodzą od drzwi do drzwi, prosząc o poczęstunek.
GŁOŚNA, RADOSNA MUZYKA
Tajlandia jest krajem buddyzmu. To z niego wynika cała kultura tajska, w tym i stosunek, jaki Tajowie mają do śmierci, która dla nich jest tylko częścią trwającego wiecznie procesu reinkarnacji. Człowiek za życia gromadzi zasługi zapewniające mu kolejne szczęśliwe narodziny. Jego ciało podlega uroczystej kremacji, a prochy zmarłego przechowuje się w urnie w jego rodzinnym domu, gdzie na domowych ołtarzykach składa się zmarłym ofiary. Kolorem żałoby jest czerń i biel, a tajska uroczystość pogrzebowa ma raczej radosny charakter, podkreśla to zwykle głośna, wcale nie żałobna w naszym pojęciu muzyka.
Początek listopada przypada w Tajlandii na czas tuż po ceremonii pogrzebowej zmarłego rok temu króla. W Polsce będą to dni pamięci o wszystkich zmarłych. Niech przebiegają podobnie: w budującej refleksji nad życiem i śmiercią.
ZOBACZ RÓWNIEŻ
Subwencja Finansowa z PFR
Informujemy, że nasza Firma w ramach wsparcia Mikroprzedsiębiorstw uzyskała Subwencję Finansową od PFR.
czytaj dalejJESTEŚMY OTWARCI !
Zapraszamy w godzinach od 12.00 do 19.00 Zamówienia z odbiorem osobistym -RABAT 10% - zamówienia 12 430 02 65 Dostawy z dowozem realizujemy przez portal: https://krakowskiesmaki.pl/pl/restauracja/12-samui https://www.pyszne.pl/menu/tajska-samui-krakow ...
czytaj dalejŚwięta wielkanocne
Życzymy zdrowych i pogodnych Świąt Wielkiej Nocy 🐰 oraz wiosennego nastroju i tajskiego uśmiechu na twarzy.😆 W Wielką Sobotę oraz w Wielką Niedzielę restauracja Samui będzie świętowała Wielkanoc, także od poniedziałku zapraszamy wszystkich na nasze pyszne, pikantne...
czytaj dalejPartnerstwo ponadnarodowe HORECA – uczenie się przez całe życie
PARTNERSTWO PONADNARODOWE HORECA Drodzy przyjaciele i miłośnicy Restauracji Tajskiej Samui. Z przyjemnością informujemy, że nasz partner firma EVACO Sp. z o.o. z Krakowa w ramach projektu „Partnerstwo ponadnarodowe HORECA - uczenie się przez całe życie”...
czytaj dalejTajski targ na torach
TAJSKI TARG NA TORACH Samut Songkhram to niewielka prowincja, położona niedaleko Bangkoku i czasami utożsamiana nawet ze stołeczną metropolią. To właśnie w stolicy tej prowincji, noszącej zresztą taką samą nazwę, położona jest niewielka stacja kolejowa Mae Khlong,...
czytaj dalejNowy Król Tajlandii – czy zagraża tajskiemu szczęściu?
NOWY KRÓL TAJLANDII CZY ZAGRAŻA TAJSKIEMU SZCZĘŚCIU? W październiku ubiegłego roku cała Tajlandia przeżyła swój najsmutniejszy dzień: po siedemdziesięciu latach panowania zmarł ukochany Król Bhumibol - Rama IX. To za jego panowania Tajlandia z zacofanego kraju...
czytaj dalejPrzepis na szczęście to nie tylko kuchnia tajska!
FILOZOFIA SZCZĘŚCIA MADE IN THAILAND Co przyciąga nas do Tajlandii, która coraz częściej staje się celem turystycznych wypraw Polaków? Wspaniała przyroda i bogata tajska kultura, klimat i infrastruktura turystyczna? Tak, ale nie tylko. Także sami Tajowie, to jacy są i...
czytaj dalejNajlepszy jedwab? Tylko tajski jedwab od Królowej Sirikit!
NAJLEPSZY JEDWAB? TYLKO OD KRÓLOWEJ SIRIKIT! Do niedawna u boku zmarłego Króla, teraz sama odbiera niemal boską cześć, jaką Tajowie obdarzają swoich władców. W dniu Jej urodzin, 12 sierpnia, obchodzony jest od 1976 r. w Tajlandii Dzień Matki, odbywają się...
czytaj dalejOdmiany kuchni tajskiej
ODMIANY KUCHNI TAJSKIEJ Tajska kuchnia jest odzwierciedleniem dwóch najważniejszych filozofii życia – przyjemności oraz harmonii. Nie bez powodu uważana jest ona za jedną z najlepszych i najoryginalniejszych kuchni świata, ale również za jedną z najzdrowszych....
czytaj dalejFestiwal Wegetariański Phuket 2017
FESTIWAL WEGETARIAŃSKI PHUKET 2017 Jeśli zamierzacie zwiedzić Tajlandię, warto wybrać się do niej podczas budzącego kontrowersje Festiwalu Wegetariańskiego. Aby zaoszczędzić sporo pieniędzy, można taką podróż zacząć planować już dziś. Tajowie wierzą, że...
czytaj dalej