homepage

FILOZOFIA SZCZĘŚCIA MADE IN THAILAND

Co przyciąga nas do Tajlandii, która coraz częściej staje się celem turystycznych wypraw Polaków? Wspaniała przyroda i bogata tajska kultura, klimat i infrastruktura turystyczna? Tak, ale nie tylko. Także sami Tajowie, to jacy są i jak traktują swoich gości. A jacy są, możecie się przekonać, nie ruszając z Polski: w naszej restauracji Samui w Krakowie.

CO W SERCU TO W GARNKU

Jak nasi kucharze, Tajowie są przede wszystkim przemili i zawsze uśmiechnięci. Jeśli odwzajemnicie ich uśmiech, zawsze możecie liczyć na wzajemną życzliwość i sympatię. Tajowie są łagodni i uprzejmi. Tolerancyjni. Są nieśmiali i nawet gdy ich ktoś urazi, nieśmiały uśmiech będzie ich odpowiedzą. Bardzo ważna jest dla Tajów rodzina, najczęściej wielopokoleniowa, mieszkająca pod jednym dachem. Starsi, nie tylko w rodzinie, cieszą się wielkim szacunkiem. Polacy, którzy odwiedzają kraj Tajów, wiele by się od nich mogli nauczyć.

 

MAI PEN RAI

Tajowie nie zazdroszczą sobie nawzajem i jedni mogą liczyć na pomoc drugich. Nie spieszą się, nie denerwują, lubią się śmiać i bawić, żyją chwilą, nie lubią się martwić. „Mai pen rai” – „Nie przejmuj się, nic się nie stało” można usłyszeć od nich nawet w trudnych sytuacjach. Tacy są właśnie tajscy kucharze, dla których nasza tajska restauracja stała się miejscem, służącym do zdobywania coraz to nowych entuzjastów tajskiej kuchni. Bo oni sami takimi entuzjastami są już od dawna: to kucharze z prawdziwą pasją!

 

SAMUI – TAJSKA WYSPA W KRAKOWIE

Życie Tajów kręci się wokół… jedzenia i to jedzenie przesądza o ich stylu bycia. Toteż Tajlandia stanowi dla smakoszy prawdziwy raj. Smaki wszystkich potraw są wyraziste i idealnie łączą różne odcienie, często są bardzo ostre, równie często słodko-ostre. Jak tu nie spróbować choćby naszego… szaleństwa smaków, czyli połączenia krewetek, wieprzowiny, imbiru i chilli? Jedzenie to zresztą nie tylko zaspokajanie głodu, ale i okazja do towarzyskiego spotkania. To prawdziwe biesiadowanie. Nie wyjeżdżając do Tajlandii, tego wszystkiego możecie doświadczyć… nad Wisłą, niedaleko krakowskiego Rynku, dokąd na tajską ucztę zaprasza Was nasza pierwsza restauracja tajska w Krakowie.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Pikantne Walentynki w Samui

PIKANTNE WALENTYNKI W SAMUI Nadchodzą wielkie zmiany w Samui. Dla naszych stałych gości oraz dla tych, którzy dopiero zawitają w nasze progi, przygotowaliśmy serię zmian w tym roku. Czas pędzi nieubłaganie, zmieniają się środki przekazu, formy wyrazu, styl w jakim...

czytaj dalej

Carving w kuchni tajskiej

CARVING W KUCHNI TAJSKIEJ   Carving w Azji znany jest od co najmniej kilkuset lat, a najpopularniejsza teoria mówi, iż wywodzi się on z Tajlandii, jest też tradycyjnym elementem Loy Krathong (tajskie święto) i uznany jest za dziedzictwo narodowe Tajlandii. W...

czytaj dalej

Kulinarna wyspa Samui

KULINARNA WYSPA SAMUI Samui (Ko Samui albo Koh Samui) to trzecia co do wielkości wyspa Tajlandii (po Phuket i Ko Chang) położona w Zatoce Syjamskiej. Wyspa ta jest częścią archipelagu Samui (Muu Ko Samui), w skład którego wchodzi aż 60 innych wysp, w tym 40 wysp Parku...

czytaj dalej

Wierzenia Tajów

WIERZENIA TAJÓW   Tajowie są narodem religijnym, aż 90% wszystkich obywateli wyznaje buddyzm. Therawada jest odmiana buddyzmu praktykowaną w Tajlandii. Jej wyznawcy uważają, iż życie składa się ze zdobywania karmy oraz przechodzenia kolejnych reinkarnacji. Ta...

czytaj dalej

Zwyczaje kulinarne Tajów

ZWYCZAJE KULINARNE TAJÓW W tajskiej kuchni nie ma sztywnych przepisów, panuje tu zasada „próbuj i dodawaj”. Należy głównie polegać na własnych zmysłach, smakując potrawę i dodając do niej kolejne składniki aż efekt końcowy będzie zadowalający. Będąc w Tajlandii należy...

czytaj dalej

Kuchnia Tajów

KUCHNIA TAJÓW   Kuchnia orientalna jest przede wszystkim zdrowa, kolorowa, smaczna oraz pełna aromatów. Podstawowymi składnikami są ryż, owoce morza, ryby, warzywa oraz świeże zioła i przyprawy. Kuchnia tajska powstała z połączenia tradycji kulinarnych Chin oraz...

czytaj dalej

Kokos w kuchnii tajskiej

KOKOS W KUCHNI TAJSKIEJ Tajlandia obfituje w kokosy, które są powszechnie używane nie tylko w kuchni. Dostępne są również w wielu odmianach, a wykorzystuje się w całości. Miąższ oraz mleko kokosowe są szeroko używane w tajskiej kuchni, woda oraz mleko kokosowe są...

czytaj dalej

Krewetki w kuchni tajskiej

KREWETKI W KUCHNI TAJSKIEJ Tygrysie, koktajlowe czy może królewskie? Krewetki niewątpliwe to królowe owoców morza – są nie tylko smaczne, ale również bogate w składniki odżywcze, zawierając przy tym niewielką zawartość tłuszczu. Opisano około 2500 gatunków krewetek,...

czytaj dalej
homepage