homepage

PIKANTNE WALENTYNKI W SAMUI

Nadchodzą wielkie zmiany w Samui. Dla naszych stałych gości oraz dla tych, którzy dopiero zawitają w nasze progi, przygotowaliśmy serię zmian w tym roku. Czas pędzi nieubłaganie, zmieniają się środki przekazu, formy wyrazu, styl w jakim żyjemy. Jednocześnie kuchnia tajska posiada bardzo głębokie korzenie w wiekowej kulturze tajskiej. Zadanie przed jakim stoimy jako restauratorzy wymaga od nas umiejętności znalezienia złotego środka, dobrego balansu.

Z jednej strony chcemy Was wciąż dopieszczać i zaskakiwać, dlatego zmieniamy sposób podania naszych dań i modyfikujemy kartę. Z drugiej strony sztuka prowadzenia tajskiej kuchni wspiera się na pokorze i szacunku do tradycji – tylko wtedy jest ona autentyczna, kiedy jest w odpowiedniej mierze ortodoksyjna, jak ortodoksyjni są sami Tajowie. Jak zwykle recenzentami zmian jesteście Wy, drodzy przyjaciele, fani, goście. To miejsce powstało aby przenieść Tajlandię do Krakowa właśnie dla Was. Poruszając się jak akrobaci po linie rozciągniętej między tym co tradycyjne, a tym co nowe, cały zespół Samui został zaangażowany do wprowadzenia nowych, dobrych zmian! Mamy nadzieję, że udało nam się znaleźć balast. Oto co Was czeka w najbliższym czasie w Samui:

ZMIANA WYSTROJU LOKALU

Pamiętamy doskonale moment, jak przy produkcji Kuchennych Rewolucji Magda Gessler ubrała nam jedną ze ścian w fototapetę. Ta fototapeta, to nie tylko dekoracja – to symbol sam w sobie. Symbol tego, że każdy z nas jest inny; jedni goście ją kochali, inni uważali, że jest w złym guście. Postanowiliśmy, że szybko się z nią nie rozstaniemy, że zbierzemy więcej opinii, że nigdzie nie będziemy się spieszyć! I tak oto, na spokojnie, przez 5 lat słuchaliśmy opinii naszych gości na temat wystroju. Na ich podstawie stworzyliśmy nowy wizerunek. Ucieszymy się, jeśli się Wam spodoba tak jak nam. Jeśli nie, nie martwcie się – zawsze wsłuchujemy się w Wasze głosy, a to zapewne nie ostatnie wcielenie Samui.

NOWA KARTA DAŃ

Najważniejszym założeniem przy tworzeniu nowej karty dań było sfotografowanie każdego dania, które znajdzie się w karcie. Wiele się mówi o potrzebie „krótkich” kart w restauracjach – nic z tego! Nie w Samui, ani żadnej innej kuchni orientu. Sama wymiana „wkładki mięsnej” w sosie curry już nam daje kilka wariacji! Dlatego, aby nasi goście mogli odnaleźć się w bujnym świecie dań Tajskich, postanowiliśmy bezkompromisowo sfotografować każde danie. Karta posiadać będzie również nową szatę graficzną. Od teraz Samui będzie ubierać się w złoto, brązy i beże. Nie żegnamy się zupełnie z bordo – będzie ono pełnić rolę akcentu, podkreślenia. Kolejną nowością w karcie, będzie nowa kategoria dań – dania FIT. Po długich dyskusjach z Tajami, doszliśmy do wniosku, że to zdrowe i lekkie wydanie kuchni tajskiej nie odbiera daniom smaku i wiarygodności. Wręcz przeciwnie, tworzy niemożliwe wcześniej do stworzenia lekkie i pyszne kompozycje. Więcej o karcie? Przyjdźcie sami zobaczyć! Premiera już w walentynki!

HAPPY WEEK

Krótko po walentynkach ruszamy ze wspaniałym zestawem aż 5 promocji na każdy dzień tygodnia od poniedziałku do piątku! To dla wszystkich tych, którzy lubią kuchnię orientu nie tylko od święta. Na stałe, każdy z dni będzie posiadał smakowitą promocję. Szczegóły już wkrótce!

BESTSELLERS

Dla wszystkich tych, którzy do tej pory nie mogli się zdecydować, które danie wybrać, lub od którego zacząć, stworzyliśmy zestawienie bestsellerów! Dania, które się w nim znajdą to faktycznie najczęściej kupowane dania w Samui – a to już mówi samo za siebie, że warto poznać je wszystkie!

KARTY RABATOWE

Część z Was wie, że naszych stałych, wiernych gości nagradzamy kartami rabatowymi. One też doczekały się odświeżenia. W obrocie będą funkcjonować trzy rodzaje kart: Collect, Benefit i Vip. O szczegółach ich funkcjonowania i możliwościach ich zdobycia będziemy na bieżąco informować w restauracji oraz na naszym Fanpage.

Tyle na teraz. Wciąż rodzą nam się w głowie nowe pomysły. To na pewno jeszcze nie koniec zmian w tym roku, ale o tym następnym razem! Wszystkiego smacznego!

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Odmiany kuchni tajskiej

ODMIANY KUCHNI TAJSKIEJ   Tajska kuchnia jest odzwierciedleniem dwóch najważniejszych filozofii życia – przyjemności oraz harmonii. Nie bez powodu uważana jest ona za jedną z najlepszych i najoryginalniejszych kuchni świata, ale również za jedną z najzdrowszych....

czytaj dalej

Festiwal Wegetariański Phuket 2017

FESTIWAL WEGETARIAŃSKI PHUKET 2017   Jeśli zamierzacie zwiedzić Tajlandię, warto wybrać się do niej podczas budzącego kontrowersje Festiwalu Wegetariańskiego. Aby zaoszczędzić sporo pieniędzy, można taką podróż zacząć planować już dziś. Tajowie wierzą, że...

czytaj dalej

SONGKRAN 2017 – TAJSKI NOWY ROK

SONGKRAN - TAJSKI NOWY ROK   Polacy mają Nowy Rok, Duńczycy - Nytar, a Chińczycy - Święto Wiosny. W kulturze tajlandzkiej Nowy Rok określany jest jako Songkran. Wbrew pozorom nie ma on nic wspólnego z 1 stycznia. Święto to rozpoczyna się w momencie przejścia...

czytaj dalej

Bangkok – stolica klejnotów

BANGKOK - STOLICA KLEJNOTÓW   Z okazji zbliżającego się dnia kobiet poświęćmy słów kilka na temat Bangkoku – stolicy klejnotów. To prawdziwy raj dla tych, którzy chcą zakupić dobrej jakości kamienie szlachetne. Będąc w Bangkoku szybko można zauważyć, że w okolicy...

czytaj dalej

Carving w kuchni tajskiej

CARVING W KUCHNI TAJSKIEJ   Carving w Azji znany jest od co najmniej kilkuset lat, a najpopularniejsza teoria mówi, iż wywodzi się on z Tajlandii, jest też tradycyjnym elementem Loy Krathong (tajskie święto) i uznany jest za dziedzictwo narodowe Tajlandii. W...

czytaj dalej

Kulinarna wyspa Samui

KULINARNA WYSPA SAMUI Samui (Ko Samui albo Koh Samui) to trzecia co do wielkości wyspa Tajlandii (po Phuket i Ko Chang) położona w Zatoce Syjamskiej. Wyspa ta jest częścią archipelagu Samui (Muu Ko Samui), w skład którego wchodzi aż 60 innych wysp, w tym 40 wysp Parku...

czytaj dalej

Wierzenia Tajów

WIERZENIA TAJÓW   Tajowie są narodem religijnym, aż 90% wszystkich obywateli wyznaje buddyzm. Therawada jest odmiana buddyzmu praktykowaną w Tajlandii. Jej wyznawcy uważają, iż życie składa się ze zdobywania karmy oraz przechodzenia kolejnych reinkarnacji. Ta...

czytaj dalej

Zwyczaje kulinarne Tajów

ZWYCZAJE KULINARNE TAJÓW W tajskiej kuchni nie ma sztywnych przepisów, panuje tu zasada „próbuj i dodawaj”. Należy głównie polegać na własnych zmysłach, smakując potrawę i dodając do niej kolejne składniki aż efekt końcowy będzie zadowalający. Będąc w Tajlandii należy...

czytaj dalej

Kuchnia Tajów

KUCHNIA TAJÓW   Kuchnia orientalna jest przede wszystkim zdrowa, kolorowa, smaczna oraz pełna aromatów. Podstawowymi składnikami są ryż, owoce morza, ryby, warzywa oraz świeże zioła i przyprawy. Kuchnia tajska powstała z połączenia tradycji kulinarnych Chin oraz...

czytaj dalej
homepage