homepage

ODMIANY KUCHNI TAJSKIEJ

 

Tajska kuchnia jest odzwierciedleniem dwóch najważniejszych filozofii życia – przyjemności oraz harmonii. Nie bez powodu uważana jest ona za jedną z najlepszych i najoryginalniejszych kuchni świata, ale również za jedną z najzdrowszych. Delikatne aromatyczne smaki przenikają się z piekielnie ostrymi. Każde danie powinno zawierać w sobie pięć podstawowych smaków: ostry, słodki, kwaśny, słony oraz gorzki.

RÓŻNORODNOŚĆ KUCHNI TAJSKIEJ

Kuchnia tajska wiąże się przede wszystkim z wykorzystywaniem produktów tanich i lokalnie łatwo dostępnych, co przekłada się na jej zróżnicowanie.
Na południu Tajlandii kokos odgrywa główną rolę. Praktycznie do każdego dania używa się mleczka kokosowego, potrawy smaży się na oleju z kokosa, a sam kokos spożywany jest pod wieloma różnymi postaciami. Kuchnia południa jest najbardziej popularną wersją kuchni tajskiej poza jej granicami. Prócz kokosa na stołach królują świeże ryby oraz owoce morza, możemy je znaleźć w daniach głównych, zupach czy sałatkach.
Na północy Tajlandii jada się głównie wieprzowinę oraz kapustę, a kuchnia jest łagodniejsza niż w pozostałych częściach kraju.
Jeśli chcemy spróbować czegoś bardziej egzotycznego powinniśmy udać się na wschód kraju, gdzie możemy spróbować np. smażonych owadów (najbardziej popularne są koniki polne, mrówki, szarańcze) oraz płazów, jak żaby w pikantnym sosie.
Ogromna mieszanka etniczna Tajlandii przekłada się na tak duże zróżnicowanie w kuchni. W Tajlandii mieszka aż czterdzieści różnych grup etnicznych, z każda z nich ma inną kulturę oraz język.

TYPOWE SKŁADNIKI

Praktycznie nie ma tajskiej potrawy bez użycia limonki (szczególnie odmiana Kaffir). Na równi używa się imbiru, galangalu, kardamonu, owocu tamaryndu oraz oberżyny. Tajowie namiętnie wykorzystują zioła, szczególnie popularne są: bazylia tajska, kolendra, trawa cytrynowa oraz pędy bambusa.
Ważnym elementem dań są warzywa, koniecznie świeże, zdrowe oraz nieprzetworzone. To samo tyczy się owoców, gdzie na targowiskach często znajdziemy produkty zupełnie niedostępne w naszym kraju. Prócz znanych nam doskonale bananów, arbuzów, ananasów, papai czy gujawy, kuchnia tajska obfituje w kantalupę, longana czy króla owoców – cuchnącego duriana.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Kokos w kuchnii tajskiej

KOKOS W KUCHNI TAJSKIEJ Tajlandia obfituje w kokosy, które są powszechnie używane nie tylko w kuchni. Dostępne są również w wielu odmianach, a wykorzystuje się w całości. Miąższ oraz mleko kokosowe są szeroko używane w tajskiej kuchni, woda oraz mleko kokosowe są...

czytaj dalej

Krewetki w kuchni tajskiej

KREWETKI W KUCHNI TAJSKIEJ Tygrysie, koktajlowe czy może królewskie? Krewetki niewątpliwe to królowe owoców morza – są nie tylko smaczne, ale również bogate w składniki odżywcze, zawierając przy tym niewielką zawartość tłuszczu. Opisano około 2500 gatunków krewetek,...

czytaj dalej
homepage