homepage

ODMIANY KUCHNI TAJSKIEJ

 

Tajska kuchnia jest odzwierciedleniem dwóch najważniejszych filozofii życia – przyjemności oraz harmonii. Nie bez powodu uważana jest ona za jedną z najlepszych i najoryginalniejszych kuchni świata, ale również za jedną z najzdrowszych. Delikatne aromatyczne smaki przenikają się z piekielnie ostrymi. Każde danie powinno zawierać w sobie pięć podstawowych smaków: ostry, słodki, kwaśny, słony oraz gorzki.

RÓŻNORODNOŚĆ KUCHNI TAJSKIEJ

Kuchnia tajska wiąże się przede wszystkim z wykorzystywaniem produktów tanich i lokalnie łatwo dostępnych, co przekłada się na jej zróżnicowanie.
Na południu Tajlandii kokos odgrywa główną rolę. Praktycznie do każdego dania używa się mleczka kokosowego, potrawy smaży się na oleju z kokosa, a sam kokos spożywany jest pod wieloma różnymi postaciami. Kuchnia południa jest najbardziej popularną wersją kuchni tajskiej poza jej granicami. Prócz kokosa na stołach królują świeże ryby oraz owoce morza, możemy je znaleźć w daniach głównych, zupach czy sałatkach.
Na północy Tajlandii jada się głównie wieprzowinę oraz kapustę, a kuchnia jest łagodniejsza niż w pozostałych częściach kraju.
Jeśli chcemy spróbować czegoś bardziej egzotycznego powinniśmy udać się na wschód kraju, gdzie możemy spróbować np. smażonych owadów (najbardziej popularne są koniki polne, mrówki, szarańcze) oraz płazów, jak żaby w pikantnym sosie.
Ogromna mieszanka etniczna Tajlandii przekłada się na tak duże zróżnicowanie w kuchni. W Tajlandii mieszka aż czterdzieści różnych grup etnicznych, z każda z nich ma inną kulturę oraz język.

TYPOWE SKŁADNIKI

Praktycznie nie ma tajskiej potrawy bez użycia limonki (szczególnie odmiana Kaffir). Na równi używa się imbiru, galangalu, kardamonu, owocu tamaryndu oraz oberżyny. Tajowie namiętnie wykorzystują zioła, szczególnie popularne są: bazylia tajska, kolendra, trawa cytrynowa oraz pędy bambusa.
Ważnym elementem dań są warzywa, koniecznie świeże, zdrowe oraz nieprzetworzone. To samo tyczy się owoców, gdzie na targowiskach często znajdziemy produkty zupełnie niedostępne w naszym kraju. Prócz znanych nam doskonale bananów, arbuzów, ananasów, papai czy gujawy, kuchnia tajska obfituje w kantalupę, longana czy króla owoców – cuchnącego duriana.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Festiwal Wegetariański Phuket 2017

FESTIWAL WEGETARIAŃSKI PHUKET 2017   Jeśli zamierzacie zwiedzić Tajlandię, warto wybrać się do niej podczas budzącego kontrowersje Festiwalu Wegetariańskiego. Aby zaoszczędzić sporo pieniędzy, można taką podróż zacząć planować już dziś. Tajowie wierzą, że...

czytaj dalej

SONGKRAN 2017 – TAJSKI NOWY ROK

SONGKRAN - TAJSKI NOWY ROK   Polacy mają Nowy Rok, Duńczycy - Nytar, a Chińczycy - Święto Wiosny. W kulturze tajlandzkiej Nowy Rok określany jest jako Songkran. Wbrew pozorom nie ma on nic wspólnego z 1 stycznia. Święto to rozpoczyna się w momencie przejścia...

czytaj dalej

Bangkok – stolica klejnotów

BANGKOK - STOLICA KLEJNOTÓW   Z okazji zbliżającego się dnia kobiet poświęćmy słów kilka na temat Bangkoku – stolicy klejnotów. To prawdziwy raj dla tych, którzy chcą zakupić dobrej jakości kamienie szlachetne. Będąc w Bangkoku szybko można zauważyć, że w okolicy...

czytaj dalej

Pikantne Walentynki w Samui

PIKANTNE WALENTYNKI W SAMUI Nadchodzą wielkie zmiany w Samui. Dla naszych stałych gości oraz dla tych, którzy dopiero zawitają w nasze progi, przygotowaliśmy serię zmian w tym roku. Czas pędzi nieubłaganie, zmieniają się środki przekazu, formy wyrazu, styl w jakim...

czytaj dalej

Carving w kuchni tajskiej

CARVING W KUCHNI TAJSKIEJ   Carving w Azji znany jest od co najmniej kilkuset lat, a najpopularniejsza teoria mówi, iż wywodzi się on z Tajlandii, jest też tradycyjnym elementem Loy Krathong (tajskie święto) i uznany jest za dziedzictwo narodowe Tajlandii. W...

czytaj dalej

Kulinarna wyspa Samui

KULINARNA WYSPA SAMUI Samui (Ko Samui albo Koh Samui) to trzecia co do wielkości wyspa Tajlandii (po Phuket i Ko Chang) położona w Zatoce Syjamskiej. Wyspa ta jest częścią archipelagu Samui (Muu Ko Samui), w skład którego wchodzi aż 60 innych wysp, w tym 40 wysp Parku...

czytaj dalej

Wierzenia Tajów

WIERZENIA TAJÓW   Tajowie są narodem religijnym, aż 90% wszystkich obywateli wyznaje buddyzm. Therawada jest odmiana buddyzmu praktykowaną w Tajlandii. Jej wyznawcy uważają, iż życie składa się ze zdobywania karmy oraz przechodzenia kolejnych reinkarnacji. Ta...

czytaj dalej

Zwyczaje kulinarne Tajów

ZWYCZAJE KULINARNE TAJÓW W tajskiej kuchni nie ma sztywnych przepisów, panuje tu zasada „próbuj i dodawaj”. Należy głównie polegać na własnych zmysłach, smakując potrawę i dodając do niej kolejne składniki aż efekt końcowy będzie zadowalający. Będąc w Tajlandii należy...

czytaj dalej

Kuchnia Tajów

KUCHNIA TAJÓW   Kuchnia orientalna jest przede wszystkim zdrowa, kolorowa, smaczna oraz pełna aromatów. Podstawowymi składnikami są ryż, owoce morza, ryby, warzywa oraz świeże zioła i przyprawy. Kuchnia tajska powstała z połączenia tradycji kulinarnych Chin oraz...

czytaj dalej
homepage