ODMIANY KUCHNI TAJSKIEJ
Tajska kuchnia jest odzwierciedleniem dwóch najważniejszych filozofii życia – przyjemności oraz harmonii. Nie bez powodu uważana jest ona za jedną z najlepszych i najoryginalniejszych kuchni świata, ale również za jedną z najzdrowszych. Delikatne aromatyczne smaki przenikają się z piekielnie ostrymi. Każde danie powinno zawierać w sobie pięć podstawowych smaków: ostry, słodki, kwaśny, słony oraz gorzki.

RÓŻNORODNOŚĆ KUCHNI TAJSKIEJ
Kuchnia tajska wiąże się przede wszystkim z wykorzystywaniem produktów tanich i lokalnie łatwo dostępnych, co przekłada się na jej zróżnicowanie.
Na południu Tajlandii kokos odgrywa główną rolę. Praktycznie do każdego dania używa się mleczka kokosowego, potrawy smaży się na oleju z kokosa, a sam kokos spożywany jest pod wieloma różnymi postaciami. Kuchnia południa jest najbardziej popularną wersją kuchni tajskiej poza jej granicami. Prócz kokosa na stołach królują świeże ryby oraz owoce morza, możemy je znaleźć w daniach głównych, zupach czy sałatkach.
Na północy Tajlandii jada się głównie wieprzowinę oraz kapustę, a kuchnia jest łagodniejsza niż w pozostałych częściach kraju.
Jeśli chcemy spróbować czegoś bardziej egzotycznego powinniśmy udać się na wschód kraju, gdzie możemy spróbować np. smażonych owadów (najbardziej popularne są koniki polne, mrówki, szarańcze) oraz płazów, jak żaby w pikantnym sosie.
Ogromna mieszanka etniczna Tajlandii przekłada się na tak duże zróżnicowanie w kuchni. W Tajlandii mieszka aż czterdzieści różnych grup etnicznych, z każda z nich ma inną kulturę oraz język.
TYPOWE SKŁADNIKI
Praktycznie nie ma tajskiej potrawy bez użycia limonki (szczególnie odmiana Kaffir). Na równi używa się imbiru, galangalu, kardamonu, owocu tamaryndu oraz oberżyny. Tajowie namiętnie wykorzystują zioła, szczególnie popularne są: bazylia tajska, kolendra, trawa cytrynowa oraz pędy bambusa.
Ważnym elementem dań są warzywa, koniecznie świeże, zdrowe oraz nieprzetworzone. To samo tyczy się owoców, gdzie na targowiskach często znajdziemy produkty zupełnie niedostępne w naszym kraju. Prócz znanych nam doskonale bananów, arbuzów, ananasów, papai czy gujawy, kuchnia tajska obfituje w kantalupę, longana czy króla owoców – cuchnącego duriana.
ZOBACZ RÓWNIEŻ
Subwencja Finansowa z PFR
Informujemy, że nasza Firma w ramach wsparcia Mikroprzedsiębiorstw uzyskała Subwencję Finansową od PFR.
czytaj dalejJESTEŚMY OTWARCI !
Zapraszamy w godzinach od 12.00 do 19.00 Zamówienia z odbiorem osobistym -RABAT 10% - zamówienia 12 430 02 65 Dostawy z dowozem realizujemy przez portal: https://krakowskiesmaki.pl/pl/restauracja/12-samui https://www.pyszne.pl/menu/tajska-samui-krakow ...
czytaj dalejŚwięta wielkanocne
Życzymy zdrowych i pogodnych Świąt Wielkiej Nocy 🐰 oraz wiosennego nastroju i tajskiego uśmiechu na twarzy.😆 W Wielką Sobotę oraz w Wielką Niedzielę restauracja Samui będzie świętowała Wielkanoc, także od poniedziałku zapraszamy wszystkich na nasze pyszne, pikantne...
czytaj dalejPartnerstwo ponadnarodowe HORECA – uczenie się przez całe życie
PARTNERSTWO PONADNARODOWE HORECA Drodzy przyjaciele i miłośnicy Restauracji Tajskiej Samui. Z przyjemnością informujemy, że nasz partner firma EVACO Sp. z o.o. z Krakowa w ramach projektu „Partnerstwo ponadnarodowe HORECA - uczenie się przez całe życie”...
czytaj dalejTajski targ na torach
TAJSKI TARG NA TORACH Samut Songkhram to niewielka prowincja, położona niedaleko Bangkoku i czasami utożsamiana nawet ze stołeczną metropolią. To właśnie w stolicy tej prowincji, noszącej zresztą taką samą nazwę, położona jest niewielka stacja kolejowa Mae Khlong,...
czytaj dalejRadosny pochówek? Tajski pogrzeb!
RADOSNY, TAJSKI POGRZEB Początek listopada to w Polsce smutne dni, dni spotkań z drogimi nam zmarłymi. Tłumy odwiedzają cmentarze, często pokonując wiele kilometrów, by w tych dniach dać dowód swej pamięci o tych, którzy odeszli. 1 listopada, w Dzień Wszystkich...
czytaj dalejNowy Król Tajlandii – czy zagraża tajskiemu szczęściu?
NOWY KRÓL TAJLANDII CZY ZAGRAŻA TAJSKIEMU SZCZĘŚCIU? W październiku ubiegłego roku cała Tajlandia przeżyła swój najsmutniejszy dzień: po siedemdziesięciu latach panowania zmarł ukochany Król Bhumibol - Rama IX. To za jego panowania Tajlandia z zacofanego kraju...
czytaj dalejPrzepis na szczęście to nie tylko kuchnia tajska!
FILOZOFIA SZCZĘŚCIA MADE IN THAILAND Co przyciąga nas do Tajlandii, która coraz częściej staje się celem turystycznych wypraw Polaków? Wspaniała przyroda i bogata tajska kultura, klimat i infrastruktura turystyczna? Tak, ale nie tylko. Także sami Tajowie, to jacy są i...
czytaj dalejNajlepszy jedwab? Tylko tajski jedwab od Królowej Sirikit!
NAJLEPSZY JEDWAB? TYLKO OD KRÓLOWEJ SIRIKIT! Do niedawna u boku zmarłego Króla, teraz sama odbiera niemal boską cześć, jaką Tajowie obdarzają swoich władców. W dniu Jej urodzin, 12 sierpnia, obchodzony jest od 1976 r. w Tajlandii Dzień Matki, odbywają się...
czytaj dalejFestiwal Wegetariański Phuket 2017
FESTIWAL WEGETARIAŃSKI PHUKET 2017 Jeśli zamierzacie zwiedzić Tajlandię, warto wybrać się do niej podczas budzącego kontrowersje Festiwalu Wegetariańskiego. Aby zaoszczędzić sporo pieniędzy, można taką podróż zacząć planować już dziś. Tajowie wierzą, że...
czytaj dalej