homepage

O NAS

O NAS

O NAS

SAMUI

 

Samui to pierwsza restauracja tajska w Krakowie, która mieści się na Rynku Głównym przy ul. Wiślnej 10. Stworzona została przez wielbicieli kultury, historii i kuchni tajskiej z myślą o przeniesieniu smaku orientu z Bangkoku wprost do Krakowa. Jest ukoronowaniem naszych marzeń i efektem ciężkiej pracy. Nie od dziś wiadomo, że pośród wszystkich kuchni azjatyckich największą popularnością i uwielbieniem wśród smakoszy cieszy się właśnie kuchnia tajska. Przekonaliśmy się o tym osobiście, a teraz poprzez restaurację Samui taką możliwość dajemy również i Państwu. Ceniąc sobie oryginalność kuchni tajskiej i słodko-ostry smak orientu, dokładamy wszelkich starań, by potrawy serwowane w Samui odwzorowywały tradycyjną sztukę kulinarną Tajlandii.

facebook-samui-icon          instagram-samui-icon          google-plus-samui-icon          trip-advisor-samui-icon

TAJOWIE W KUCHNI

 

Wszyscy Tajowie, a więc i kucharze tajscy zawsze są uśmiechnięci oraz pogodnie usposobieni. Są niezwykle otwarci i bardzo gadatliwi, a jednocześnie skryci w wyjawianiu swoich tajemnic. Tacy są również kucharze, których zatrudniamy w restauracji Samui. Każdy z nich posiada ogromną wiedzę kulinarną, jest otwartym człowiekiem, który lubi się śmiać i bawić, a przy tym uszczęśliwiać innych. Pochodzenie naszych kucharzy ma ogromny wpływ na jakość i oryginalność potraw tajskich w Samui, które przygotowywane są zgodnie z zasadami kuchni tajskiej, dzięki temu smakują dokładnie tak, jak w lokalnych restauracjach w najdalszych zakątkach Tajlandii.

PIM

VIPADA YIMCHAROEN

Pim to twórczyni naszego menu oraz receptur, które dostępne są jedynie w restauracji Samui. To prawdziwa tajska mistrzyni kulinarna, która w przygotowaniu dań rodem z Tajlandii ma ogromne doświadczenie i znakomite referencje. Jest kwintesencją tego, co w kucharzach najlepsze – ma wyczucie smaku, wyobraźnię, zmysł estetyczny i poczucie elegancji.

ANNY

WARINTORN TONGJAROENBUANGAM

Kulinarne doświadczenie Anny sprowadza się do gotowania w kilku najlepszych hotelach w Bangkoku. Prywatnie interesuje się ona jogą i jest zapaloną miłośniczką zwierząt, a w szczególności psów. Mimo tego, że bardzo tęskni za swoim 3-letnim pitbullem Oudi, zdecydowała się z nami pozostać, chcąc zwiedzać Europę i szukać przy tym nowych inspiracji kulinarnych.

BASE

NATTAPOL JITTAKUL

Oryginalny smak orientu to nie tylko pyszne potrawy. Liczy się również ich wygląd, a skoro tak nie ma w Polsce lepszego dekoratora tajskich potraw od niego. Base ma ogromne wyczucie estetyki, dzięki czemu jest niekwestionowanym mistrzem dekoracji. Dzięki niemu serwowane przez nas potrawy przed ich zjedzeniem cieszą Państwa oczy. Poza kuchnią prywatnie interesuje go moda.

O!

NATTAPON PHETNACHOM

Najmłodszy z grona naszych tajskich kucharzy, a jednocześnie niezwykle doświadczony. 23-latek w swoim CV ma pracę w wielu prowincjonalnych lokalach na południu Tajlandii, skąd się zresztą wywodzi. Jego cechą charakterystyczną są tatuaże, które pokrywają dużą część ciała. Niekiedy można mieć wrażenie, że wyrażają one jego nastawienie do świata. Prywatnie jest on bowiem cichy, skromny i spokojny.

Jako pierwsza restauracja tajska w Krakowie nie skupiamy się tylko na tajskiej kuchni, ale również historii, zwyczajach i kulturze tego kraju, które zamknęliśmy we wnętrzu naszego lokalu. Restauracja Samui to dwupoziomowy lokal składający się z piwnicy i parteru, w którym znaleźć Państwo możecie kilkadziesiąt stolików mieszczących nawet ponad stu gości. Jego wnętrze urządziliśmy tak, aby były jak najbardziej naturalne i ekologiczne, stawiając tu na zieleń kwiatów oraz minimalizm. Jasne, przyjazne dla oka kolory ścian oraz jutowe materiały relaksują, uspokajają i przywołują styl orientu. Zielone rośliny Sansewieria, Zielistek czy Scindapsus złoty, ręcznie wykonane „panele” oddzielające salę przejściową od schodów czy wiszące bambusowe rolety nadają naszym wnętrzom naturalnego, ekologicznego charakteru. Podobnie jak dodatki przywiezione tu prosto z Tajlandii. Wśród dekoracji znajdziecie oryginalne posążki strażników Buddy czy samego Buddy.

restauracja-tajska-kraków
restauracja-tajska-kraków
restauracja-tajska-kraków
restauracja-tajska-kraków
restauracja-tajska-kraków
restauracja-tajska-kraków
restauracja-tajska-kraków
restauracja-tajska-kraków
restauracja-tajska-kraków
restauracja-tajska-kraków
Arrow
Arrow
Shadow
ArrowArrow
Slider

KUCHENNE REWOLUCJE

Kuchenne rewolucje w Krakowie, ojczyźnie polskich restauracji i restauracyjek, zawsze wzbudzały emocje lokalnej społeczności, turystów oraz widzów telewizyjnych. Udział w programie był dla nas wielkim wyróżnieniem. Merytoryczne i profesjonalne spojrzenie Pani Magdy Gessler to wielki zaszczyt i jednocześnie ogromna pomoc.
Współpraca z Panią Magdą Gessler jest wymagająca. Jednak nawet największa krytyka z jej ust to cenna wskazówka, którą należy przekuć w sukces. Te wskazówki wrosły w codzienny rytm Samui. Najważniejszą rzeczą było dla nas, aby przetrwały próbę czasu. Cieszymy się, że wspólnie wypracowany standard obsługi klienta, czy zaopatrzenia kuchni wciąż jest aktualny. Mimo, że rozwój i zmiany są rzeczą naturalną, wciąż żyją w nas Kuchenne Rewolucje – tego po prostu się nie zapomina.

01. kuchenne-rewolucje-samui-kraków-magda-gessler
02. kuchenne-rewolucje-samui-kraków-magda-gessler
03. kuchenne-rewolucje-samui-kraków-magda-gessler
04. kuchenne-rewolucje-samui-kraków-magda-gessler
05. kuchenne-rewolucje-samui-kraków-magda-gessler
06. kuchenne-rewolucje-samui-kraków-magda-gessler
Arrow
Arrow
PlayPause
Slider

KSIĘGA GOŚCI

homepage